AfterDawn logo

Oda suunnittelee ruoan verkkokauppansa sulkemista Suomessa - aloitti toiminnan vuosi sitten

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Ruoan verkkokauppa Oda aloitti toiminnan Suomessa noin vuosi sitten pääkaupunkiseudulla. Sittemmin kauppa laajeni muun muassa Turkuun ja Tampereelle. Nyt kuitenkin Oda tiedottaa, että verkkokauppa saatetaan sulkea.

Oda kertoo, että se suunnittelee nykyisen, kuluttajille suunnatun ruoan verkkokauppansa sulkemista Suomessa ja kartoittaa mahdollisuuksia jatkaa Suomessa tarjoten logistiikkaa palveluna (Logistics-as-a-Service) muille kaupan alan toimijoille.

Tästä syystä Oda aloittaa Suomessa henkilöstönsä kanssa muutosneuvottelut yrityksen tulevaisuudesta Suomessa.

Oda kertoo, että lyhyessä ajassa Odasta tuli Suomen suurin yksinomaan ruoan kotiinkuljetuksia tekevä yritys. Onnistumisista huolimatta pääomamarkkinat muuttuivat dramaattisesti Odan tultua Suomeen. Rahoituksen hinta on noussut, minkä vuoksi aiemmin rahoitettavissa ollut liiketoimintamalli ei ole sitä enää tänä päivänä.


Liikevaihto oli ensimmäisenä vajaana vuonna (11 k) yli 22 miljoonaa euroa ja tänä vuonna kasvu on jatkunut 34 miljoonan vuosittaista myyntivauhtia. Saavutettu kannattavuustaso ei kuitenkaan nykyisessä poikkeuksellisessa markkinaympäristössä ole riittävä rahoituksen varmistamiseksi.

"Oda onnistui nostamaan ruoan verkkokaupan ja kotiinkuljetuksen tasoa Suomessa. Valitettavasti maailma ympärillämme muuttui ja Oda joutuu nyt suunnittelemaan uutta suuntaa sen mukaisesti. Jatkossa haluamme hyödyntää laajemmin logistiikka- ja jakeluteknologiaamme, josta olemme kehittäneet maailman tehokkaimman, ja siksi suunnittelemme toimivamme uusilla markkinoilla logistiikkapalveluyrityksenä. Tämä toimintamalli olisi pääoman kannalta järkevämpi maailman nykyisessä taloustilanteessa. Ensiaskel tässä vaiheessa on selvittää toiminnan jatkamista Suomessa tarjoamalla logistiikkapalveluita muille kaupan alan yrityksille", sanoo Odan toimitusjohtaja Karl Munthe-Kaas.

Odan tiedotteen mukaan Odalla on ollut vuoden aikana yli 70 000 asiakasta Suomessa. Kotiinkuljetusten tekemistä jatketaan neuvottelujen ajan.

Muutosneuvottelut Odan Suomen henkilöstön kanssa alkavat heti ja ne koskevat kaikkia 165 työntekijää. Mahdolliset toimet selviävät neuvottelujen päätyttyä, mutta niihin voi kuulua muun muassa lomautukset ja irtisanomiset. Norjassa ja Saksassa Oda jatkaa nykyisellä palvelutarjoomalla, eivätkä muutosneuvottelut koske näitä maita.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki