AfterDawn logo

Netflix esti salasanojen jakamisen - näin saat kodin ulkopuolella asuvalle tunnukset kuitenkin käyttöön

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
4 kommenttia

Uutisoimme alkuvuodesta miten Netflix ryhtyi estämään salasanojen jakamista kokeiluluontoisesti muutamassa toimintamaassaan. Jo tuolloin käyttäjäkunta raivosi ideaa vastaan. Mutta ei auta, nyt alkuvuoden kokeilu on laajennettu maailmanlaajuiseksi.

Eli kyllä, muutos koskee myös Suomea.

Jatkossa Netflix estää muussa kuin kodin lähiverkossa Netflixin käytön. Jokaisen laitteen täytyy piipahtaa kerran kuukaudessa samassa lähiverkossa, jossa tilin pääkäyttäjä tiliä käyttää. Jos aikaa kuluu yli 31 vuorokautta siitä, kun laite on viimeksi käynyt kotiverkossa, sen käyttö estetään ja ruudulle putkahtaa esiin ilmoitus siitä, että tilin käyttöehtojen mukaan tiliä saa käyttää vain fyysisesti samassa osoitteessa kuin missä sen "koti" on.

Tilanne aiheuttaa käsittämättömiä ongelmia ihmisille, joiden elämäntilanne on vähänkään perinteisistä normeista poikkeava. Vaikkapa kahdessa osoitteessa asuva, etäsuhteessa oleva pariskunta joutuu käytännössä hankkimaan kaksi erillistä Netflix-tilausta - tai kiikuttamaan älytelevision toisesta osoitteesta mukanaan vähintään kerran kuukaudessa. Myös jo muualle opiskelemaan muuttaneet lapset potkitaan armotta ulos perheen Netflix-tililtä.


Pääsyn voi nollata onneksi muutoinkin kuin kiikuttamalla laitteen mukanaan kerran kuukaudessa, mutta aivan helppoa sekään ei ole: osoitteessa, jossa Netflixin esto pamahtaa ruudulle, tarjotaan mahdollisuus syöttää pääsykoodi. Pääsykoodin saamiseksi pitää Netflix-tilin "pääosoitteessa" olevan henkilön avata Netflix ja kaivaa sieltä löytyvä tilapäinen pääsykoodi ja välittää se estetyn laitteen käyttäjälle. Pääsykoodi on voimassa 15 minuutin ajan, jona aikana se pitää syöttää toisessa osoitteessa olevalle laitteelle.

Netflixin ohjeiden mukaan pääkäyttäjän lähiverkko määritellään pääkäyttäjän televisiossa olevan Netflix-tunnuksen kautta. Eli se äly-TV, joka valitaan sijaitsemaan "tilin kotona", määrittää sen, mikä lähiverkko katsotaan kotiosoitteen lähiverkoksi.

Rahalla onneksi tilannetta voi paikata: Netflixin perustilauksessa kaikkien katsojien on pakko olla samassa lähiverkossa ja yllä kuvatut rajoitukset purevat kaikkiin katselijoihin. Mutta Netflix Tupla -tilauksessa voidaan lisätä tilaukseen yksi kodin ulkopuolella sijaitseva käyttäjä, joka voi käyttää Netflixiä muualta kuin kotiverkosta käsin.. Netflix Perhe -tilauksessa voidaan lisätä kaksi kodin ulkopuolella asuvaa lisäjäsentä. Valitettavasti kumpaankaan tilaukseen lisäjäsenet eivät automaattisesti kuulu, vaan jokaisen kodin ulkopuolisen jäsenen lisääminen tilaukseen maksaa 3,99 euroa kuukaudessa - vaikka Tupla- ja Perhe-tilaukset ovat jo itsessään kalliimpia.

Netflix on kääntänyt salasanojen jakamisessa kelkkansa täysin, sillä yhtiö kehui salasanojen jakamisen olevan "rakkautta" vielä vuonna 2017:


Ihmiset eivät "uudistukseen" ole kovinkaan tyytyväisiä ja #CancelNetflix -tunnisteella löytyy tuhansia kiukkusia viestejä sosiaalisesta mediasta.

4 KOMMENTTIA

d2maca1/4

Mielenkiintoista nähdä täällä mobiili'laaja'kaistan luvatussa maassa miten homma käytännössä toimii, voisi kuvitella ihan perhepiirissäkin tuleva haasteita.

Michelola2/4

Jaa'a saa nähdä koska tämä iskee kohdalle. Vuosia käyttänyt sukulaisen perhetiliä ilmaiseksi (luvan kanssa), vielä eilen illalla ainakin toimi. Tuskin rupean maksavaksi asiakkaaksi

TJK-GaMeR3/4

Jaahas, käytän netflixiä kotona ja mökillä, niin saas nähä milloin estävät tämän.

eemeli8454/4

Plex täältä tullaan, tällä kertaa pysyvästi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki