AfterDawn logo

Neato lopettaa toimintansa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vaikka nyttemmin robotti-imurit ovatkin tulleet jo osaksi tavallisiakin kotitalouksia, on niiden tarina paljon, paljon pidempi. Itse asiassa roboimureita on ollut tavalla tai toisella olemassa jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

Koko markkina oli pitkään yhden yhtiön, iRobotin ja sen Roomba-malliston hallussa, kunnes ensimmäinen oikeasti varteenotettava kilpailija ilmestyi markkinoille vuonna 2005. Tuolloin syntyi amerikkalainen Neato Robotics.

Neato keräsi etenkin 2010-luvulla uskollisen fanikunnan etenkin teknologianörttien keskuudessa, sillä yhtiön tuotteet toivat monia uudistuksia roboimureiden maailmaan. Neaton robotit olivat ensimmäisiä ns. connected robotti-imureita eli ne keskustelivat toiminnoistaan verkkoon - ja älypuhelinsovellukselle. Lisäksi Neato kosiskeli teknologiavirittäjiä myös avaamalla robottiensa ohjelmointirajapintoja ja mahdollistamalla älykodin ensiaskeleita - aikana, jolloin koko älykoti oli vielä terminä täysin tuntematon.


Joskus vuoden 2015 hujakoilla Neato oli kenties kaikkein kovimmassa nosteessa ja yhtiön silloinen mallisto oli monella tapaa parasta, mitä robotti-imureiden maailmassa oli ylipäätään tarjota. Valitettavasti yhtiön kehitys tuntuu pysähtyneen noihin vuosiin.

Neato myytiin sittemmin osaksi saksalaista Vorwerk-yhtiötä vuonna 2017. Ja alaa suhteellisen tarkasti seuraavana, tuntuu, että tuon yrityskaupan jälkeen Neaton tuotekehitys käytännössä lamaantui lopullisesti. Arvostelussamme kävivät yhtiön kaksi kalleinta mallia talvella 2018-2019 ja jo tuolloin oli vahvasti nähtävissä se, että sekä Neato D6 että Neato D7 olivat tippumassa kehityksen kelkasta. Noiden mallien jälkeen Neato on saanut puristettua markkinoille ainoastaan yhden uuden malliston, joka ei tietojemme mukaan tuo oikeastaan mitään merkittävä muutosta Neaton jo viittä vuotta aiemmin julkaisemiin malleihin.

Viimeisen viiden vuoden aikana Neaton paikan Roomban kirittäjänä onkin ottanut itselleen kiinalainen Roborock, jonka tuotekehitysyksikkö on onnistunut tuomaan useita uudistuksia roboimureiden maailmaan. Samalla markkina on myös täyttynyt lukuisista muista pienemmistä valmistajista - ja lähes kaikki elektroniikkavalmistajat ovat vähintäänkin kokeilleet siipiään roboimureiden saralla. Joten Neaton kohtaloksi jäi olla yhden aikakauden uranuurtaja, joka lopulta ei onnistunut pysymään kehityksen mukana.

Vorwerkin mukaan Neato ei päässyt vuositavoitteisiinsa Vorwerkin alaisuudessa, ilmeisesti yhtenäkään vuonna. Emoyhtiöllä tuli lopulta mitta täyteen ja Neaton tarina saa nyt loppunsa. Neaton työntekijöistä ainakin sata irtisanotaan ja yhtiöstä jää jäljelle enää Italiassa toimiva ylläpitoyksikkö. Kyseinen yksikkö vastaa siitä, että yhtiön tuotteet ja verkkopalvelut toimivat vielä viiden vuoden ajan. Sen jälkeen Neaton taustapalvelut ajetaan alas ja kaikki Neatojen "älykkäät" toiminnot, mm. älypuhelinsovellus, lakkaavat toimimasta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki