AfterDawn logo

Arvostelu: Neato D7 robotti-imuri - sopii isompaankin kotiin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
11 kommenttia

Testipenkkiimme saapui Neato Botvac D7 Connected robottipölynimuri, eli tuttavallisemmin Neato D7. Imuri on amerikkalaisen Neaton kallein ja paras malli, kaikilla mittapuilla mitattuna.

Neato on monissa länsimaissa toiseksi suosituin robotti-imureiden valmistaja, heti Roombaa valmistavan iRobotin jälkeen. Yhtiön tuotteiden markkinointikulmana toimii laser-tutkalla (lidar) toimiva sisätilanavigointi, navigoinnin avustama huonekohtainen siivous sekä useita kilpailijoitaan loogisempi tapa liikkua asunnossa.

Laitoimme robotti-imurin käytännön testiin 120m2 testikohteessamme, josta löytyy monipuolisesti esteitä ja haasteita tosielämän testiä varten. Lisäksi asunnosta löytyy pitkähiuksisia kaksijalkaisia sekä pitkäkarvainen koira, joista saadaan lisää haastetta testiä varten.

Testasimme imuria lähes neljän kuukauden ajan ja käytimme sitä ainoana tapana asunnon imurointiin, jotta testitulokset kuvastaisivat mahdollisimman hyvin oikean elämän käyttöä robotin kanssa.


Katso paljonko Neato D7 maksaa juuri nyt eri verkkokaupoissa

Neato D7 - millainen laite se on

Neato D7 myyntipakkaus
Neato D7 myyntipakkaus

Neato D7 on Neaton kallein tuote, ns. lippulaivamalli, josta löytyvät kaikki yhtiön keksimät herkut samasta laitteesta. Eli testaus on tehty ajatuksella, että tämä on nyt parasta mitä Neato yksinkertaisesti markkinoille tällä hetkellä tarjoaa - ja arvostelu on suhteutettu tämän mukaan.

Neato D7 myyntipakkaus avattuna
Neato D7 myyntipakkaus avattuna

Kun myyntipakkauksen avaa, sisältä paljastuu Neaton nykymalleista tuttu D-kirjaimen muotoinen robotti-imuri, joka muistuttaa ulkoisesti hyvin paljon yhtiön muita nykymalleja.

Käteen nostettaessa laite tuntuu tukevalta ja laadukkaalta - mikää nkohta ei nitise ja laatuvaikutelma on kohdallaan. Painoa imurilla on 3,4 kilogrammaa.

Laitteen mukana toimitetaan itse imuri, lataustelakka, ohjausnauhaa 2 metrin pätkä, ohjekirjat sekä imurin puhdistukseen tarkoitetut välineet.

Neatu D6 pohjasta
Neato D7 pohja

Kun Neato D7 kääntää ylösalaisin, paljastuu sieltä Neaton hybriditela - koko laitten levyinen tela, jossa on sekä silikonisia levyjä että harjaksia samassa telassa. Lisäksi reunojen ja nurkkien siivousta varten löytyy pienehkö, magneetilla kiinnitetty pyörivä harjaspää.


Neato D7 lidar

Neaton erikoisuus on sen lasertutka, joka löytyy laitteen päältä, Neaton logolla varustetusta suuresta kohoumasta. Tuon kohouman alla pyörii valtavaa vauhtia lasertutka, joka keilaa jatkuvasti ympäristöään, havainnoiden robotin sijaintia asunnossa - ja etsien mahdollisia esteitä ja seiniä.

Tekniset tiedot

Paino3,4 kiloa
Leveys33,5 cm (D-kirjaimen muotoinen)
Korkeus13,7 cm
Akku4200 mAh
Pölysäiliön koko0,7 litraa
Käyttöaika120 minuuttia
Latausaika2,5 tuntia
Muuta2,4 ja 5 GHz WLAN, Amazon Echo, Google Home
HintaKatso Neaton hinta eri verkkokaupoissa

Käyttöönotto

Neaton käyttöönotto muistuttaa pitkälti minkä tahansa nykyaikaisen teknisen laitteen käyttöönottoa. Aivan ensimmäiseksi etsitään lataustelakalle sopiva paikka asunnosta. Paikka tulisi valita siten, että siihen ei kompastu, latausjohto voi olla koko ajan kytkettynä pistorasiaan ja niin, että robotilla on vapaa pääsy lataustelakalle kaikissa tilanteissa.

Neato D7 latausasemassaan
Neato D7 latautumassa telakassaan

Tämän jälkeen robotti siirretään latausasemaan latautumaan ensimmäistä kertaa. Tässä yhteydessä voidaan asentaa älypuhelimeen Neaton oma hallintasovellus ja yhdistää Neato puhelimen kautta käskytettäväksi.


Kuten Neato D7:n kokonimessäkin oleva "Connected" kertoo, on Neato tarkoitettu koteihin, joissa on tarjolla jatkuva WLAN-yhteys ja tietotaitoa komentaa robottia älypuhelinsovelluksen kautta.

Kun robo on latautunut tarpeeksi - valmistaja suosittelee pidempää latausta aivan ensimmäisellä kerralla - voidaan Neato käynnistää painamalla joko laitteessa itsessään olevaa käynnistyspainiketta tai käskyttämällä robotti käyntiin älypuhelinsovelluksen kautta.

Neato on hieman verkkaisempi reagoimaan käynnistykseen kuin jotkut muut testaamistamme robotti-imureista - käynnistyksessä on lievä viive, ennen kuin robo herää ja alkaa liikkua ja siivota.

Katso Neato D7 päivän hinta täältä!

Sovellus

Neato D7 on ns. älykäs robotti, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että laitteen kaikki potentiaali saadaan esiin vain ja ainoastaan älypuhelinsovelluksen kautta. Ilman sovellusta ja asunnosta löytyvää langatonta lähiverkkoa, robotin käyttö jää väistämättä torsoksi.

Neaton sovellusta ei ole valitettavasti saatavilla suomeksi, vaan käyttökielenä on englanti. Tämä luonnollisesti rajaa osan potentiaalisista ostajista pelistä pois.

Sovelluksen kautta robottia voidaan käskyttää etänä, mistä vain ja milloin vain. Tällöin vaikkapa töistä käsin robotin päälle laittaminen on mahdollista - näppärä tapa tulla valmiiksi siivottuun kotiin töistä.

Neato D7 sovellus

Neaton tapauksessa sovellus on käytön kannalta vielä välttämättömämpi kuin monella muulla valmistajalla, sillä erilaiset virhekoodit ilmoitetaan ainoastaan sovelluksen kautta. Eli mikäli robotilla on jonkinlainen hätä, hädän syytä ei varsinaisesti saa helposti selville muutoin kuin sovelluksen kautta.ajastusten asettaminen on helppoa

Sovelluksen kautta hoidetaan myös robotin ajastus ja ajastusten hallinta. Tämä onkin monesti paras tapa huolehtia siitä, että robotti pitää asunnon pysyvästi siistinä. Ajastusten säätö on erittäin suoraviivaista ja selkeää ja mahdollistaa kullekin viikonpäivälle omat aikataulunsa.


siivouksen jälkeen Neato D7 piirtää kartan siivoamastaan alueesta

Neaton sovelluksen hienoin anti on ehdottomasti sen karttatoiminnossa. Robotti piirtää erittäin tarkan kartan siivoamastaan alueesta ja kertoo samalla siivotun pinta-alan neliöinä, sekä siivoukseen kuluneen ajan. Näistä tietysti tilastonikkarit ilahtuvat suunnattomasti, mutta piirretyistä kartoista on myös muutakin hyötyä: Neato mahdollistaa alueiden rajauksen kartan kautta.


Neaton kartalle voi rajata alueet joihin robotin ei pitäisi mennä

Eli mikäli haluaa jättää vaikkapa lastenhuoneen pois siivouksesta, sen voi rajata pois suoraan kartan avulla. Tämä helpottaa suunnattomasti siivousalueen rajaamista ja säätämistä erilaisiin fyysisiin esteisiin tai majakoihin verrattuna.


Neato D7 osaa siivota myös halutun huoneen, jotka voi määrittää suoraan kartalle


Testin aikana Neato D7:aan saatiin myös ohjelmistopäivitys, joka toi mukanaan mahdollisuuden nimetä asunnon huoneet. Tämän ominaisuuden avulla Neato voidaan komentaa siivoamaan halutessa vaikkapa vain tietty huone. Käytännössä tämä toimii niin, että Neaton sovelluksesta valitaan huone, joka siivotaan ja käskytetään robotti liikkeelle - lähtemisen tulee tapahtua telakasta, muutoin Neato ei ymmärrä karttaansa.

Toiminta

Käytännössä Neato D7 toiminta on hyvin suoraviivaista. Roboimuri käynnistyy, kun sen on käsketty käynnistyä ja alkaa pyörimään ympäri asuntoa, imuroiden samalla.

Käyntiin käskyttäminen voi tapahtua kolmella eri tavalla: painamalla laitteen päällä olevaa Clean -nappia, käskyttämällä käynnistyksen etänä älypuhelinsovelluksen kautta sekä tietysti myös ajastettuna.

Neato markkinoi omaa imurisarjaansa ennenkaikkea sillä, että ne siivoavat "fiksusti" ja järjstelmällisesti. Tämä tulikin huomattua hyvin nopeasti: Neato imuroi asunnon enemmän ihmisjärkeen sopivasti kuin suurin osa kilpailijoistaan. Neato pyrkii tekemään pitkiä suoria vetoja pitkin asuntoa, tehden pienen mutkan päädyssä ja palaten edellisen siivousuran viereen, edeten siivu kerrallaan huonetta pitkin. Eli heille, jotka saavat pientä ahdistusta päättömästi poukkoilevista robotti-imureista, Neato on kuin taivaan lahja.

Kun siivous on saatu valmiiksi, palaa Neato takaisin latausasemalleen lataamaan itseään. Neato on myös siinä suhteessa erilainen monesta muusta imurista, että työn loputtua se sammuttaa imuriominaisuutensa ja suorittaa "kotiinpaluun" takaisin latausasemalle varsin hiljaisesti.

Neaton D-sarja tukee ns. recharge and resume -ominaisuutta, eli mikäli asuntoa ei saatu kokonaan siivottua yhdellä latauksella, Neato osaa ladata itsensä välillä ja jatkaa siitä, mihin se viimeksi jäi.

Luonnollisesti Neato D7 voi käyttää myös yksittäisen huoneen siivoukseen, nappaamalla robotin kainaloon, siirtämällä sen vaikkapa vessaan, käynnistämällä imurin ja sulkemalla oven perässä. Tällöin Neato imuroi kaikki neliöt, jotka se löytää ja piippaa lopuksi saaneensa työn valmiiksi.


Kannattaa huomata kuitenkin, että karttaan tehdyt alueiden rajaukset eivät kuitenkaan toimi, mikäli robotti ei käynnisty telakasta liikkeelle. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kaksikerroksisessa kodissa lataustelakka pitää olla molemmissa kerroksissa, jotta Neato D7 ymmärtää kerroksen pohjapiirustuksen.

Mistä Neato D7 saa halvimmalla? Tarkista hinta täältä!

Spot-siivous

Neato, kuten lähes kaikki muutkin roboimurit, tukee ns. Spot-siivousta, jossa robotti kannetaan likaiseen kohtaan ja käynnistetään spot-tilassa. Tällöin Neato siivoaa paikan ympäriltä 1,5 metrin suuruisen alueen. Ominaisuus on tarkoitettu käytettäväksi tilanteissa joissa vaikkapa keittiössä on kaatunut muropaketti lattialle ja se halutaan siivota pois samantien.

Ominaisuutta tuli käytettyä testin aikana vain pari kertaa, mutta se hoiti hommansa kuten pitääkin.

Miten robotti-imuria pitäisi käyttää

Robotti-imuri eroaa käyttötapansa suhteen täysin tavallisesta imurista ja tämä on ehkä tärkein asia, joka kannattaa muistaa robotti-imurin ostoa harkittaessa.

Robotti-imurin tulisi siivota käytännössä jatkuvasti asuntoa, eikä ainoastaan silloin tällöin, kun alkaa näyttää siltä, että koti vaatisi siivoamista.

Ajastamalla robotti-imurin toimimaan esimerkiksi jokaisena arkipäivänä, kun koti on tyhjillään, pysyy asunto siistinä jatkuvasti ja samalla mm. imurin pölysäiliön tyhjennyksen väli harvenee. Myös pöytätasoille ja muualle asuntoon leijaileva pöly vähenee silmin nähden, kun asunnossa imuroidaan robotin toimesta päivittäin.

Akkukesto ja lataus

Mikäli jostain syystä Neaton akut ovat päässeet tyhjenemään, kestää täyteen lataaminen varsin kauan. Testiemme mukaan täyteen lataaminen kestää noin 2,5 tuntia, kuten valmistajakin on tiedoissaan ilmoittanut.

Tavallisesti, kun robotti palaa latausasemaansa kesken siivouksen, akku ei kuitenkaan ole täysin tyhjä, vaan Neato D7 osaa jatkaa töitään noin 1,5 tunnin latauksen jälkeen.


Yhden latauksen kesto vaihtelee täysin asunnon likaisuuden ja esteiden mukaan. Omissa testeissämme 120m2 asunto saatiin toisinaan siivottua yhdellä latauksella, kun osa neliöistä oli rajattu pois (kylpytiloihin vievä ovi oli kiinni). Kun kaikkiin huoneisiin oli vapaa pääsy, 120m2 asunto puhdistui pääsääntöisesti yhden välilatauksen kautta ja aikaa meni noin 3,5 tuntia.

Akkukesto oli omissa testeissämme reilun tunnin luokkaa, tietyissä tilanteissa noin 1,5 tunnin tasoa. Valmistajan lupaamaan 2 tunnin akkukestoon ei päästy kertaakaan.

Akkukesto ja latausajat määrittävät käytännössä sen, minkä kokoiseen asuntoon Neatoa voi suositella. Jos asunto on alle 70m2 - ja siivottavaa lattiapinta-alaa on noin 50m2 - siivoukseen menee pääsääntöisesti vain tunnin verran. Jos asunnossa on siivottavia neliöitä tätä enemmän, pitää ainakin yksi lataussykli laskea siivoukseen mukaan. Testiemme mukaan noin 120m2 asunto, jossa siivottavaa pinta-alaa oli 80m2, vaati yhden lataussyklin välillä ja kesti kaiken kaikkiaan noin 3,5 tuntia.

Neaton hyvänä puolena maninittakoon myös se, että laitteen saa myös "oikeasti sammutettua", päinvastoin kuin monet kilpailijansa. Tämä mahdollistaa sen, että lomalle lähtiessä latausasemasta voi ottaa virtajohdon pois seinästä ja robotissa on silti virtaa perheen palattua takaisin lomalta.

Matot

Matot ovat Neaton kompastuskivi ja akilleen kantapää. Toisessa testikohteistamme mattoja ei ollut lainkaan ja Neato toimi asunnossa kuin ajatus. Mutta toisessa, isommassa kohteessamme matot tuottivat jatkuvasti suunnattomia ongelmia.

Neato, kuten monet muutkin robotti-imurit, eivät yksinkertaisesti selviydy paksummista matoista lainkaan, vaan niiden telat, harjat ja renkaat jäävät jumiin. Neato D7 oli tässä suhteessa huonommasta päästä - sen pyörivä sivuharja lopetti toimimisen jo noin 1cm paksujen mattojen kanssa ja robotti itsessään jäi pysyvästi jumiin n 2cm paksuun mattoon.


tätä mattoa Neato D7 ei pystynyt koskaan imuroimaan


Parin sentin paksuisen maton imurointi aiheutti myös lähes aina sen, että pyörivä sivuharja jäi jumiin mattoon ja irtosi imurista. Imuri osasi jatkaa toimintaa myös ilman sivuharjaa, mutta tällöin loppusiivouksen ajan seinien vierustat jäivät yksinkertaisesti siivoamatta.

Paksujakin mattoja isommaksi ongelmaksi muodostuivat ... noh, oikeastaan kaikki matot. Kevyemmät räsymatot Neato ruttaa möykyksi, jonka päälle se lopuksi kiipeää ja jää jumiin sinne. Räsymattojen hapsut se imaisee telaansa lähes joka kerta - ja jää jumiin niihin.


räsymatot Neato usein ruttaa ja kiipeää niiden päälle, jääden jumiin

Kevyemmät, pienet matot, kuten vaikkapa kylpyhuoneen matot, Neato vain ruttaa kasaksi, johon se sitten lopulta eksyy jossain vaiheessa, kiipeää rutatun maton päälle ja jää jumiin siihen.


Neato D7 ruttaa videolla räsymaton ja jää lähes jumiin siihen, parikin kertaa

Ainoastaan painavammat, ohuet laakamatot, joissa ei ollut lainkaan hapsuja, olivat sellaisia, jotka Neato suoritti kunnialla. Kaikkien muiden mattotyyppien kanssa mitä testikohteistamme löytyi, Neato oli jatkuvasti pulassa.

Tarkista päivän hinta täältä!

Mattojen puhdistuksessa Neato oli hyvää keskiluokkaa: siivousjälki ei mitenkään häikäisevän hyvää, mutta puhdasta tuli siinä missä tavallisellakin imurilla tulisi.

Käytännössä Neato D7 kanssa rutiiniksi tuli se, että ennen siivousta kodista rullattiin viisi erilaista mattoa rullalle - ja pois tieltä - ennen robotin käynnistämistä.

Huonekalut

Neato D7 osaa väistää huonekalut varsin mainiosti tutkansa ja törmäyksentunnistimensa ansiosta. Neato törmäilee toki huonekaluihin, mutta varsin hellästi ja osaa kiertää ne hyvinkin varovaisesti.


Törmäilyistä ei jäänyt mitään jälkiä huonekaluihin, joten mitään vahinkoa robo ei niihin omissa testeissämme saanut aikaiseksi. Tokikin arvokalusteiden kanssa suosittelisimme silti varovaisuuteen.


videolla Neato D7 siivoaa keittiön pöydän alta

Neaton ongelma on kuitenkin se, että se välttelee huonekaluja hieman turhankin tehokkaasti. Samalla Neaton pyörivä sivuharja on pienempi kuin vaikkapa Roomban malleissa - tämän vuoksi Neato ei yletä puhdistamaan niin pitkälle itse laitteesta katsottuna kuin muiden valmistajien robotit.

Tästä kaikesta aiheutuu se, että esimerkiksi keittiön pöydän alla olevasta pöydän ja tuolien jalkojen aiheuttamasta viidakosta se kyllä selviää mainiosti ulos, mutta mitenkään erityisen puhdasta jälkeä se ei osaa tehdä. Etenkin pöydänjalkojen viereen jää helposti likaa, jota Neato ei ole yltänyt puhdistamaan.


jotkut sohvat vaativat luovia ratkaisuita, jotta robo saadaan luikertelemaan sohvan alle

Sohvat ja sängynaluset ovat robotin kannalta se oleellisin paikka - paikat, joista perinteisellä imurilla ei tule välttämättä aina niin tarkkaan siivottua. Näissä kohteissa ainoa huomionarvoinen asia on korkeus - robotin pitäisi mahtua sohvan ja sängyn alle, muutoin se jättää kyseiset kohteet väliin.


Neato D7 juuttuneena liian matalaan kohtaan


Tässä piilee yksi Neaton kompastuskivistä. Jos jokin kolo on "melkein" sopiva Neatolle, se tunkee sinne - ja jää lidaristaan kiinni esteen alle. Ilmeisesti Neaton lidar osoittaa vaakasuoraan ja tutkii esteitä tältä tasolta, unohtaen samalla sen, että robotissa on lidarin päällä vielä puolisen senttiä lisää korkeutta.

Muut esteet

Edellä mainittujen ongelmien lisäksi Neato onnistuu jäämään jumiin toisinaan erilaisiin ahtaisiin paikkoihin. Esimerkkinä tästä voidaan mainita vaikkapa jykevämmät keittöjakkarat, joiden alle se saa itsensä menemään, mutta jostain syystä ei osaa enää sieltä pois.

Myös lattialle jääneet kännykkälaturit ovat varma tapa saada Neato jumittamaan - se "syö" laturin johdon, joka jää telojen väliin jumiin ja tämän jälkeen roboa pitääkin olla kääntämässä ylösalaisin ja selvitellä ongelma. Tämä on toki lähes kaikkia muitakin roboimureita vaivaava ongelma, joten helpoimmalla pääsee, kun muistaa kerätä laturit pois lattialta.


myös kynnykset olivat toisinaan liikaa Neatolle. Tässä Neato D7 keikkumassa kynnyksen päällä, jumissa

Omissa testeissämme Neato D7 ongelmiksi muodostuivat:

 • Käytännössä kaikki mahdolliset matot (ainoan poikkeuksen muodostivat "hapsuttomat", painavat, mutta ohuet laakamatot)
 • Juuri sopivan matalat kolot, kuten sohvan aluset, kaapin aluset, jne joissa lidarin yläosa ottaa kiinni esteestä
 • lattialle unohtuneet johdot, joiden toinen pää ei ole missään kiinni (laturijohdot, virtajohdot)


Käytännössä Neaton kanssa piti rullata lähes kaikki testiasunnoista löytyneet matot kokonaan pois siivouksen ajaksi. Lisäksi muutamat matalat kohdat kaikissa asunnoissa piti rajata siivouksen ulkopuolelle, jotta Neato ei jäisi jumiin esimerkiksi TV-tason alle.


Testin loppuaikoina teimme myös sitä, että rajasimme karttasovelluksen avulla sekä matot että muut potentiaaliset Neaton ongelmakohdat pois siivousalueista. Tällöin Neato ei jäänyt mihinkään jumiin - mutta luonnollisesti matot jäivät imuroimatta.

Näiden ongelmien kanssa joko voi elää - tai sitten ei. Mielestämme robotti-imurin ideana olisi toimia ilman ihmisen omaa vaivaa, joten mattojen rullaus robotin tieltä sotii hieman tätä ideaa vastaan.

Lemmikkien karvat

Neato D7 kehutaan sopivan hyvin myös lemmikkitalouteen. Neaton erikoinen yhdistelmätela, jossa on sekä silikonia että harjaspäitä, kerääkin varsin mainiosti lemmikkien karvat ja hiukset lattioilta.

Valitettavasti sivuharja on auttamattoman pieni ja tehoton, joten seinänvierustoille jää toisinaan hiuksia ja karvoja, joita Neato ei osannut siivota.


telaa saa lemmikkitaloudessa puhdistaa varsin usein

Neaton hybriditela on myös ongelmallinen siksi, että se kerää itseensä valtavan helposti hiuksia ja lemmikkien karvoja. Tämän vuoksi telaa pitää olla puhdistamassa varsin usein verrattuna malleihin, joissa siivoustelat ovat pelkästään silikonista tehtyjä.

Neato sopii kuitenkin hyvin tavanomaiseen lemmikkitalouteen. Talouteen, jossa on useampi pitkäkarvainen lemmikki, joilla on karvanlähtöaika, emme kuitenkaan Neatoa voi suositella - työmäärä robotin puhtaanapidon suhteen on vain liian iso saavutettuun hyötyyn nähden.

Tarkista päivän hinta täältä!

Seinänvierustat ja kulmat

Neaton kompastuskivi siivoustuloksessa ovat seinänvierustat ja kulmat. Sen pieni sivuharja on liian lyhyt ja tehoton puhdistaakseen seinänvierustat täydellisesti.kulmaan jäi roskia..

Etenkin keittiön lattian kulmissa ongelman havaitsi lähes jokaisen siivouksen jälkeen: kulmiin tuppasi jäämään aina pieni määrä silminhavaittavaa likaa.

Tuntuu, että koko Neaton D-sarjan sivuharja on lisätty tuoteperheeseen vasta tuotteen jo valmistuttua, eräänlaisena jälkikäteen päällepultattuna ratkaisuna, sillä sen verran huonosti se toimii.

Portaat ja kaksikerroksiset kodit

Neato D7 osaa tunnistaa automaattisesti lattian reunat ja portaat, eli robottia voi huoletta käyttää myös kaksikerroksisen talon ylemmässä kerroksessa, vaikka portaikko olisikin ns. avointa mallia. Eli robotti ei pääse tipahtamaan portaita alas vaan se pysähtyy ennen portaikkoon tippumista.

Kaksikerroksisessa kodissa robotin käyttäminen on luonnollisesti hieman hankalampaa kuin yksikerroksisessa - robotti-imurithan eivät osaa portaita kiivetä, eivätkä niitä imuroida. Mutta robon voi aivan hyvin napata kainaloon ja siirtää yläkertaan imuroimaan aina silloin tällöin.

Kahta kerrosta siivottaessa Neato ei kuitenkaan ymmärrä pohjapiirustusta, vaan joutuu ikäänkuin opettelemaan toisen kerroksen uudestaan. Tämän voi ratkaista hankkimalla toisen telakan, jolloin robolla on "koti" molemmissa kerroksissa ja siivous tapahtuu tämän jälkeen tehokkaammin kummassakin kerroksessa. Tällöin myös virtuaalisten rajaviivojen vedot onnistuvat molemmissa kerroksissa.

Toki ideaalitilanne olisi se, että molemmissa kerroksissa olisi oma roboimurinsa, mutta tässä tulevat luonnollisesti budjettikysymykset vastaan. Tällöinkin luonnollisesti portaikko pitää imuroida jollain muulla ratkaisulla.

Tipahdustutka toimii kuitenkin erittäin hyvin, eli portaikkojen kanssa ei tarvitse pelätä sitä, että Neato D7 tipahtaisi portaikkoon. Testasimme tätä todellisella testillä ja pistimme Neaton imuroimaan testikohteessamme takan päältä, peläten koko ajan että robo päättää hypätä laidan yli. Näin ei peloista huolimatta käynyt, vaan robo todellakin tunnisti reunat ja pysyi kiltisti niiden sisäpuolella.

Melu

Normaalitilassa Neato D7 on suht hiljainen tapaus ja sen päällä ollessa voi käydä keskustaluakin, myös puhelimessa. Miellyttävää ääni ei luonnollisesti tällöinkään ole, mutta mitenkään merkittävän ärsyttävänäkään ääntä ei voi pitää.

Mittauksissamme tavallisessa käyttötilassa melutasoksi asettui 67 dB. Turbotilassa meteli taas nouseekin merkittävästä ja on tasoa erittäin häiritsevä, mittaustemme mukaan yli 70 dB.

Kuten aina, suosittelemme käyttämään roboimuria siten, että se siivoaa asuntoa kun siellä ei olla itse - näin ollen varsin kauan kestävä ja äänekäs siivous ei häiritse, vaan kotiin palatessa vastassa on puhtaaksi imuroitu koti.

Pölysäiliön koko ja tyhjennys

Pölysäiliö on robotti-imuriksi ok kokoinen, 0,7 litraa. Luonnollisesti pölysäiliö on mitättömän kokoinen tavanomaisiin imureihin verrattuna ja täyttyykin aluksi varsin nopeasti, mutta robotti-imureiden sarjassa säiliö on kuitenkin varsin hyvän kokoinen.


pölysäiliö on roboimuriksi varsin iso

Roboimuria kuuluisi käyttää lähes päivittäin ja tällöin suurin osa robotin tekemästä siivouksesta on ns. ylläpitosiivousta. Ylläpitosiivouksessa myös pölyn kerääntyminen säiliöön on huomattavasti hitaampaa kuin imurin käyttöönoton alkuvaiheissa.

Neato D7 pölysäiliö sijaitsee laitteen keskellä ja se saadaan esiin nostamalla laitteen päältä irti. Pölysäiliön tyhjennys on helppoa ja sisältö kopsautetaan vain sekajätteeseen.

Tarkista päivän hinta täältä!

Siivousjälki

Neaton siivousjälki on hyvin kahtiajakoista. Se siivoaa kovat lattiapinnat erittäin hyvin ja osaa myös kerätä tielleen osuneet lemmikkien karvat varsin tehokkaasti.

Mutta siivousjäljessä ilmeni testijaksomme aikana myös selkeitä puutteita: mattojen puhdistus (siltä osin kuin se mattoja suostui puhdistamaan) oli korkeintaan kohtuullisella tasolla. Lisäksi Neaton sivuharjan lyhyys ja heikkous näkyy väistämättä seinänvierustojen, huonekalujen reunojen ja erilaisten nurkkien kohdalla - ne eivät yksinkertaisesti tule puhdistettua niin puhtaaksi kuin tämän hintaluokan laitteelta toivoisi.

Millaisiin koteihin se sopii?

Neatossa on fiksu recharge and resume -toiminto, eli imuri osaa jatkaa siivoamista vaikka akku loppuisikin kesken. Tämä mahdollistaa isompien pinta-alojen siivoamisen, jos vain aikaa annetaan tarpeeksi.

Neato sopii koteihin, joissa ei ole mattoja vaan kovia lattiapintoja (tai ohutta kokolattiamattoa) ja joissa siivottavaa pinta-alaa on maksimissaan noin 120m2. Käytännössä noin 180m2 omakotitalon asuinpinta-ala on järkevä yläraja Neato D7 ostolle ja noudattelee suurinpiirtein valmistajankin suositusta.

Yli sadan neliön koteja imuroitaessa kannattaa kuitenkin muistaa se, että imurointiin menee välilatauksineen väistämättä jotain kolmen ja viiden tunnin väliltä, eli siivous kannattaa ajastaa aina vaikkapa työpäivän aikana tapahtuvaksi.

Lemmikkitalouksiin Neato sopii varauksin: se saa kovat lattiapinnat puhtaaksi lemmikkien karvoista, mutta kääntöpuolena pidettäköön siivoustelan lähes jatkuvaa puhdistustarvetta lemmikkikodeissa.

Tiivistetysti Neato D7 sopii parhaiten teknologiasta pitävään kotiin, jossa ei ole mattoja ja asunnon pinta-ala on alle 180m2.

Katso paljonko Neato D7 päivän hinta on juuri nyt

Muut ongelmat

Testijaksomme aikana eteen tuli myös kourallinen muita ongelmia, jotka eivät koskeneet esteitä tai jumittamisia.

Erikoisena kompastuskivenä vastaan tuli se, että heikohkon WLAN-signaalin kodeissa Neato on tuskastuttavan usein tavoittamattomissa älypuhelimen kautta. Etenkin Huawein WLAN-mokkulalla verkotetussa kodissa Neatoon ei tuntunut saavan yhteyttä juuri koskaan - siinä missä muut kodin laitteet löysivät verkon aina. Vastaavaa ongelmaa ei kuitenkaan esiintynyt voimakkaamman signaalin tarjoavien WLAN-yhteyksien ollessa saatavilla.

Toinen ongelma liittyi ilmeisesti jotenkin pölysäiliön sensoreihin. Tässä tilanteessa Neato toisinaan lopetti imuroinnin kesken kaiken ja valitti täydestä pölysäiliöstä, vaikka pölysäiliö olisi juuri äsken tyhjennetty. Tällöin siivous jatkui vain jos pölysäiliön irrotti hetkeksi laitteesta ja napsautti takaisin paikoilleen. Tätä ilmeni noin kerran kuukaudessa, joten ongelma ei ollut sinänsä yleinen, mutta varsin erikoinen.

Myös älypuhelimen vaatimus on Neaton kanssa ehdoton, sillä Neato ei osaa kertoa ongelmastaan mitään muuten kuin sovelluksen kautta. Eli mikäli Neato vain pysähtyy kesken siivouksen ja käytössä ei ole sovellusta, joutuu käyttäjä arvaamaan ongelman luonteen.

Yhteenveto

Halusimme ehdottomasti rakastua Neatoon.. Neato D7:lla on tietynlainen kulttimaine nörttihenkisten ostajien keskuudessa ja Neato onkin erittäin teknologiavetoisen firman maineessa. Sen esim. Roombaa loogisempi siivousalgoritmi on miellyttävämpi seurata, myös sen sovelluksiin on selkeästi panostettu aikaa ja vaivaa.

Neato onkin monessa suhteessa tekniikasta innostuneiden imuri: sen piirtämät kartat ovat mainioita, rajalinjojen vetäminen suoraan sovelluksesta on hyvin toteutettu, eivätkä IFTT-tuki, Google Home -tuki ja Amazonin Alexa-tuki ainakaan hohtoa himmennä.

Valitettavasti Neato kompastuu kahteen seikkaan: Ensinnäkään se ei ole aivan hintansa arvoinen varsinaisena imurina, vaan samalla rahalla saa selkeästi paremmin puhdistavia robotti-imureita. Toisekseen se on selkeästi suunniteltu maassa, jossa lattioiden materiaali on pääsääntöisesti kokolattiamattoa. Tämä näkyy siinä, että suomalaisessa kodissa, jossa lattia on parkettia/laminaattia ja sen päällä on kevyitä mattoja, Neato on täysin pulassa. Matot luisuvat Neaton alta, kasautuvat, rypistyvät ja aiheuttavat robotille esteitä, joista se ei selviä.

Arvosteluissamme painotamme sitä, että roboimurin tulee säästää aikaa käyttäjältään ja käytön pitää olla niin helppoa, että robon voi komentaa vaikkapa kesken työpäivän siivoamaan kodin, ilman mitään esisäätöjä. Tämä on mielestämme robotti-imureiden tärkein puoli. Ja tässä Neato kompastuu edellämainittuihin ongelmiin mattojen suhteen.

Lisäksi Neaton ongelmana on selkeästi "ainiin, tämäkin.."-tyylisenä lisäyksenä mukaan pultattu sivuharja. Sivuharja on naurettavan pieni ja tehoton - ja paksumpien mattojen kohdalla se monesti irtosi paikaltaan kesken siivouksen. Sivuharjan heikkouden vuoksi seinänvierustat ja nurkat jäävät auttamatta siivoamatta - joka on erittäin heikko piirre näinkin kalliissa laitteessa.

Neato on kenties nörttihenkiselle ostajalle sopiva ostos: hänelle, ken on valmis maksamaan vähän enemmän hienoista teknisistä ominaisuuksista, uhraten samalla osan varsinaisesta siivoustuloksesta. Ja luonnollisesti Neaton ostajalla pitää vahva vihasuhde mattoihin - tai viitseliäisyyttä kerätä matot rullalle joka kerta robotin käynnistyessä.

Mikäli Neato saa joskus tulevissa malleissaan korjattua matto-ongelmat ja vaihdettua sivuharjan pidempään ja tehokkaampaan versioon, on Neato todella vahvoilla roboimureiden kisassa. Valitettavasti Neato D7 jää suurista odotuksista huolimatta monella tapaa lunastamattomaksi lupaukseksi.

Kannattaako se ostaa

Rahallisesti näin kalliin imurin ostaminen on hieman vaikea perustella. Se ei säästä rahaa tavalliseen imuriin verrattuna käytännössä lainkaan. Tosin eihän Neato tarvitse pölypusseja, mutta ei kaikkiin moderneihin tavallisiinkaan imureihin niitä tarvitse.

Lisäksi akkuja täytyy aivan varmasti uusia aina silloin tällöin ja nekään eivät ole ilmaisia.

Roboimurin ostamisen perusteluna onkin oman ajan merkitys. Jos tuntuu siltä, että sen yli sadan neliön omakotitalon imuroiminen ei kuulu omien suosikkijuttujen kärkipäähän, kannattaa asia ryhtyä pohtimaan.

Valitettavasti Neato D7 on sekä siivousjälkeensä että käytön helppouteen nähden nykyisellä noin 700 euron hintatasolla liian kallis myös roboimuriksi - samalla rahalla saa paremmin esteistä selviäviä ja parempaa siivousjälkeä tekeviä robotti-imureita.

Mutta jos arvottaa tekniset hienoudet, kuten mainiot imurin piirtämät kartat ja tietynlaisen teknologisen edelläkävijyyden siivoustuloksen edelle, voi Neato D7 olla juuri sopiva imuri.

Tarkista päivän hinta täältä!

Plussat

 • erinomaiset siivouskartat
 • loistava älypuhelinsovellus
 • mahdollisuus rajata siivouksesta pois tiettyjä alueita suoraan sovelluksen kautta
 • mahdollisuus komentaa imuri siivoamaan vain tietty huone/alue
 • osaa jatkaa siivousta siitä mihin jäi, vaikka akku loppuisi kesken (recharge & resume)
 • hyvä siivoustulos koville lattiapinnoille
 • puhdistaa lemmikkien karvat tehokkaasti

Miinukset

 • on pulassa mattojen kanssa, käytännössä vaatii mattojen poiskeräämisen ennen siivousta
 • heikko siivoustulos seinänvierustoilla ja nurkissa - sivuharja on tehoton ja liian lyhyt
 • siivoustela vaatii puhdistamista turhan usein lemmikkitaloudessa
 • mattojen puhdistustulos keskinkertainen (niidenkin osalta jotka se saa siivottua)
 • Sovellusta ei ole saatavilla suomeksi

Tähdet

AfterDawn: 3,5/5 tähteä

Tähtiä tipahtaa Neato D7:n ongelmista suomalaisessa kodissa, jossa on paljon mattoja. Lisäksi tähtiä karisee myös siitä, että Neaton siivousjälki ei valitettavasti ole niin hyvää kuin parhaiden kilpailijoidensa: se väistelee huonekalujen reunoja ja asunnon nurkkia liiankin tehokkaasti, jättäen osan siivousalueesta yksinkertaisesti likaiseksi. Yleisesti ottaen Neaton sivuharja on auttamattoman tehoton ja liian lyhyt sille aiottuun käyttötarkoitukseen, josta reunojen ja kulmien ongelmat pitkälti johtuvat.

Tarkista päivän hinta täältä!

Keskustelua

Kuulisimme mielellämme, jos robotti-imureista on kysyttävää, kommentteja tai kokemuksia. Keskustelua voi käydä vaikkapa keskustelualueidemme Keskustelua robotti-imureista -ketjussa.

Lue myös nämä

Olemme arvostelleet muitakin kotitalousrobotteja sivuillamme, tässäpä lisää lueskeltavaa:

11 KOMMENTTIA

Priest821/11

Omistan kyseisen robon ja huomannut osittain samoja juttuja. Meillä on paljon karvamattoja, mutta todella harvoin ongemia niiden kanssa. Jos matto on päässyt rispaantuun eli sieltä tulee pitkä karva/lanka niin siihen kyllä jää kiinni niinkuin kaikki robot, mutta harvoin tätä käy. Imuroi jopa pyöreät n.1mØ karvamatotkin, mutta niitä siirtelee jonkunverran. Normaalia imuria ei olla sen jälkeen käytetty kun tämä hommattiin eikä meillä roskia ole lattioilla. Eli kaiken kyllä korjaa pois. Keittiön tuolit nostan aina pöydälle ihan vaan paremman lopputuloksen saamikseksi. Tämä auttaa kaikkia roboja. Kaikki robot tarvitsevat esivalmisteluita. Itse tykkään käyttää tätä sillai, että makuuhuoneet tosiaan kone sisään ja ovi kiinni perässä. Sitten valmisteleen seuraavaan huonetta. Muksuilla kun on aina kaikenlaista lattioilla. Tosin mikä on positiivistä meillä niin sitä roinaa ei ole enään niin paljon lattioilla kun roboa käytetään parikertaa viikossa. Kaikinpuolin tämä on ollut loistava hankinta ja tosiaan ei normaalia imuria enään ole tarvinnut ollenkaan. Voin suositella.

dRD2/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Priest82:

Omistan kyseisen robon ja huomannut osittain samoja juttuja. Meillä on paljon karvamattoja, mutta todella harvoin ongemia niiden kanssa. Jos matto on päässyt rispaantuun eli sieltä tulee pitkä karva/lanka niin siihen kyllä jää kiinni niinkuin kaikki robot, mutta harvoin tätä käy. Imuroi jopa pyöreät n.1mØ karvamatotkin, mutta niitä siirtelee jonkunverran.

Tietyntyyppiset matot Neato tosiaan osaa imuroida - sellaiset "jykevämmät" jotka eivät ruttaudu, mutta ovat samalla kuitenkin alle sentin paksuisia. Niiden kanssa ei mitään ongelmaa ollutkaan, mutta kun ihmisillä on hyvin erilaisia sisustusratkaisuja kodeissaan ja pyrin testaamaan laitteet mahdollisimman monipuolisesti..

Räsymatot esimerkiksi kuuluvat kovinkin tyypillisesti suomalaisiin koteihin ja niiden kanssa Neato oli aika lailla jatkuvasti pulassa. Joko räsymatot oli rutattu keoksi, jonka päälle imuri sitten kiipesi - ja jäi jumiin. Tai sitten hapsut imaistiin imurin sisään ja robo meni niistä jumiin :-)

Myös todella paksut matot olivat täysin no-go.

Eli en väitä, etteikö sellaisia mattoja olisi, joiden kanssa Neato pärjäisi, mutta .. noh, siksihän näitä testejä kirjoitellaan, että ongelmakohdat olisivat tiedossa ostajille jo etukäteen :-)

Lainaus:

Normaalia imuria ei olla sen jälkeen käytetty kun tämä hommattiin eikä meillä roskia ole lattioilla. Eli kaiken kyllä korjaa pois.

Pitkässä juoksussa kyllä, mutta ei oman kokemukseni mukaan todellakaan aina. Se sivuharjan kehnous näkyi etenkin keittiössä, jossa nurkkiin ja seinänvierustoihin jäi käytännössä aina vähän roskaa.

Lainaus:

Keittiön tuolit nostan aina pöydälle ihan vaan paremman lopputuloksen saamikseksi. Tämä auttaa kaikkia roboja. Kaikki robot tarvitsevat esivalmisteluita.

Tässä olen vahvasti eri mieltä. En näe mitenkään järkeväksi joutua rullaamaan mattoja tai nostamaan keittiön jakkaroita roboa varten pois. Etenkin, kun valmistajat itse suosittelevat että robo imuroi kodin joka päivä ajastettuna, kun perhe on töissä / koulussa.

Totta kai legot ja laturit pitää kerätä lattialta pois, mutta sisustukseen kuuluvia elementtejä ei (tuolit, matot).

Lainaus:

Itse tykkään käyttää tätä sillai, että makuuhuoneet tosiaan kone sisään ja ovi kiinni perässä. Sitten valmisteleen seuraavaan huonetta. Muksuilla kun on aina kaikenlaista lattioilla. Tosin mikä on positiivistä meillä niin sitä roinaa ei ole enään niin paljon lattioilla kun roboa käytetään parikertaa viikossa. Kaikinpuolin tämä on ollut loistava hankinta ja tosiaan ei normaalia imuria enään ole tarvinnut ollenkaan. Voin suositella.

Juu, näin Neatoa valitettavasti tuli loppuaika käytettyä itsekin, kun todettiin että sitä ei voi vain käskyttää töistä käsin kännykällä "hei, siivoapa nyt asunto ennenkuin tulen kotiin" - juurikin siksi, että tiesi sen jumittavan johonkin kohti, jos asuntoa ei "valmistella" sitä varten.

Eli joo, mulla on tiukemmat kriteerit näissä arvosteluissa kuin valtaosalla arvostelijoista - tai varmaan myös omistajista. Vaadin viiden tähden imurilta aikalailla "täydellistä" siivoustulosta ja lisäksi sitä, että sen eteen ei tarvitse nähdä itse vaivaa (poislukien tietysti em. legojen ja laturien lattialta poiskerääminen).

Ovathan nämä loistavia apuvälineitä, en sitä sano. Mutta kun tässä nyt yritetään löytää eri mallien välille ne selkeät erot, niin siksi kriteerit ovat ehkä tiukemmat kuin monen mielestä pitäisi.

Täydellistä roboimuria ei ole vielä tullut vastaan, vaikka näitä nyt seitsemän on jo testattu/testissä ollut 6kk sisään.. Etsintä jatkuu :-)

Priest823/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Priest82:

Omistan kyseisen robon ja huomannut osittain samoja juttuja. Meillä on paljon karvamattoja, mutta todella harvoin ongemia niiden kanssa. Jos matto on päässyt rispaantuun eli sieltä tulee pitkä karva/lanka niin siihen kyllä jää kiinni niinkuin kaikki robot, mutta harvoin tätä käy. Imuroi jopa pyöreät n.1mØ karvamatotkin, mutta niitä siirtelee jonkunverran.

Tietyntyyppiset matot Neato tosiaan osaa imuroida - sellaiset "jykevämmät" jotka eivät ruttaudu, mutta ovat samalla kuitenkin alle sentin paksuisia. Niiden kanssa ei mitään ongelmaa ollutkaan, mutta kun ihmisillä on hyvin erilaisia sisustusratkaisuja kodeissaan ja pyrin testaamaan laitteet mahdollisimman monipuolisesti..

Räsymatot esimerkiksi kuuluvat kovinkin tyypillisesti suomalaisiin koteihin ja niiden kanssa Neato oli aika lailla jatkuvasti pulassa. Joko räsymatot oli rutattu keoksi, jonka päälle imuri sitten kiipesi - ja jäi jumiin. Tai sitten hapsut imaistiin imurin sisään ja robo meni niistä jumiin :-)

Myös todella paksut matot olivat täysin no-go.

Eli en väitä, etteikö sellaisia mattoja olisi, joiden kanssa Neato pärjäisi, mutta .. noh, siksihän näitä testejä kirjoitellaan, että ongelmakohdat olisivat tiedossa ostajille jo etukäteen :-)

Lainaus:

Normaalia imuria ei olla sen jälkeen käytetty kun tämä hommattiin eikä meillä roskia ole lattioilla. Eli kaiken kyllä korjaa pois.

Pitkässä juoksussa kyllä, mutta ei oman kokemukseni mukaan todellakaan aina. Se sivuharjan kehnous näkyi etenkin keittiössä, jossa nurkkiin ja seinänvierustoihin jäi käytännössä aina vähän roskaa.

Lainaus:

Keittiön tuolit nostan aina pöydälle ihan vaan paremman lopputuloksen saamikseksi. Tämä auttaa kaikkia roboja. Kaikki robot tarvitsevat esivalmisteluita.

Tässä olen vahvasti eri mieltä. En näe mitenkään järkeväksi joutua rullaamaan mattoja tai nostamaan keittiön jakkaroita roboa varten pois. Etenkin, kun valmistajat itse suosittelevat että robo imuroi kodin joka päivä ajastettuna, kun perhe on töissä / koulussa.

Totta kai legot ja laturit pitää kerätä lattialta pois, mutta sisustukseen kuuluvia elementtejä ei (tuolit, matot).

Lainaus:

Itse tykkään käyttää tätä sillai, että makuuhuoneet tosiaan kone sisään ja ovi kiinni perässä. Sitten valmisteleen seuraavaan huonetta. Muksuilla kun on aina kaikenlaista lattioilla. Tosin mikä on positiivistä meillä niin sitä roinaa ei ole enään niin paljon lattioilla kun roboa käytetään parikertaa viikossa. Kaikinpuolin tämä on ollut loistava hankinta ja tosiaan ei normaalia imuria enään ole tarvinnut ollenkaan. Voin suositella.

Juu, näin Neatoa valitettavasti tuli loppuaika käytettyä itsekin, kun todettiin että sitä ei voi vain käskyttää töistä käsin kännykällä "hei, siivoapa nyt asunto ennenkuin tulen kotiin" - juurikin siksi, että tiesi sen jumittavan johonkin kohti, jos asuntoa ei "valmistella" sitä varten.

Eli joo, mulla on tiukemmat kriteerit näissä arvosteluissa kuin valtaosalla arvostelijoista - tai varmaan myös omistajista. Vaadin viiden tähden imurilta aikalailla "täydellistä" siivoustulosta ja lisäksi sitä, että sen eteen ei tarvitse nähdä itse vaivaa (poislukien tietysti em. legojen ja laturien lattialta poiskerääminen).

Ovathan nämä loistavia apuvälineitä, en sitä sano. Mutta kun tässä nyt yritetään löytää eri mallien välille ne selkeät erot, niin siksi kriteerit ovat ehkä tiukemmat kuin monen mielestä pitäisi.

Täydellistä roboimuria ei ole vielä tullut vastaan, vaikka näitä nyt seitsemän on jo testattu/testissä ollut 6kk sisään.. Etsintä jatkuu :-)

No meillä on just semmosia 2-3cm karvamattoja aikas monta ja kaikki menee läpi ongelmitta. En tiedä sitten miksi sulla ei ole mennyt. Onko jopa koneessa joku vika? Eli mattoja meillä ei tarvi rullata. Ja nuo keittiön tuolit nostan sen takia ylös että kone pääsee nopeammin pöydänalusta imuroimaan. Ja usein samalla luututaan lattia kun muksut kumminkin tiputtanut jotain kiinni jäävää ruokaa lattialle. Plus meillä on kaikennäköstä muutakin mitä nostelen pois robotin tieltä. Esim. iso pyöreä peltiämpäri ja iso lyhty. Saa pölyt niidenkin vierestä/takaa. Mutta todella pieni vaiva hyötyyn nähden. 2min nostelen kamat pois tieltä niin kone pääsee ihan joka nurkan imuroimaan. Ja kun näin tekee niin sitä pölyä/koirankarvaa ym. ei pääse kerääntyyn mihinkään. Sen takia ei tarvi koskea normi imuriin ollenkaan enään.
Mutta niinkuin tästäkin huomaa jokaisella on erilainen koti. Eli jokaiselle pitäs olla omiintarpeisiin räätälöity robo. Minkä on vielä pitkään mahdotonta.

dRD4/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Priest82:

No meillä on just semmosia 2-3cm karvamattoja aikas monta ja kaikki menee läpi ongelmitta. En tiedä sitten miksi sulla ei ole mennyt.

Varmaan erilaista materiaalia. Tuo yks matto on mulla pysyvästi sellaisena "robotintappajamattona" näissä testeissä - ainoastaan yks robotti on sen onnistunut tähän mennessä siivoamaan läpi :-)

Ja räsymatot ovat ongelma oikeastaan kaikille muillekin roboille mitä olen testannut (7 eri mallia toistaiseksi).

Lainaus:

Eli jokaiselle pitäs olla omiintarpeisiin räätälöity robo. Minkä on vielä pitkään mahdotonta.

Juu, näinhän se on. Ja siksi testaankin noi useammassa asunnossa ja mahdollisimman monipuolisilla esteillä. Ja ennenkaikkea tarpeeksi kauan - en koe, että jostain viikon pikatestistä olisi mitään hyötyä lukijan näkökulmasta, jossa kaikissa lopputulos olisi 5 tähteä ja kehut, kun ei tarvitse enää itse imuroida.

Eli pidän kriteerit niin tiukkana, että eroja löytyy.

Eli: Neato D7 on ihan hyvä robo, mutta parempiakin on - ja uskon että sellainen "täydellinen" roboimuri löytyy sekin vielä, kun tarpeeksi firmat tekevät tuotekehitystä :-)

Priest825/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Priest82:

No meillä on just semmosia 2-3cm karvamattoja aikas monta ja kaikki menee läpi ongelmitta. En tiedä sitten miksi sulla ei ole mennyt.

Varmaan erilaista materiaalia. Tuo yks matto on mulla pysyvästi sellaisena "robotintappajamattona" näissä testeissä - ainoastaan yks robotti on sen onnistunut tähän mennessä siivoamaan läpi :-)

Ja räsymatot ovat ongelma oikeastaan kaikille muillekin roboille mitä olen testannut (7 eri mallia toistaiseksi).

Lainaus:

Eli jokaiselle pitäs olla omiintarpeisiin räätälöity robo. Minkä on vielä pitkään mahdotonta.

Juu, näinhän se on. Ja siksi testaankin noi useammassa asunnossa ja mahdollisimman monipuolisilla esteillä. Ja ennenkaikkea tarpeeksi kauan - en koe, että jostain viikon pikatestistä olisi mitään hyötyä lukijan näkökulmasta, jossa kaikissa lopputulos olisi 5 tähteä ja kehut, kun ei tarvitse enää itse imuroida.

Eli pidän kriteerit niin tiukkana, että eroja löytyy.

Eli: Neato D7 on ihan hyvä robo, mutta parempiakin on - ja uskon että sellainen "täydellinen" roboimuri löytyy sekin vielä, kun tarpeeksi firmat tekevät tuotekehitystä :-)

Juurikin näin että testataan pitkään. Itsellä tämä ollut 3kk ja nyt vasta päässy vähän kärryille miten kannattaa käyttää ja koska. Epäilen ettei vielä vuosikausiin saada tehtyä semmosta mikä olisi täydellinen. Tai saadaan, mutta hintalappu on jotain aivan toista.
Mutta tuo kuvan matto kyllä ihmetyttää miksei sitä muka imurois. Meillä on juuri tuollaisia muutama ja yksi vielä pahempikin ja hyvin selviää niistä. Siinä pahemmassa se joutuu meneen matolle jokatoinen kerta viistosti. Suoraan eka yrittää, mutta tajuaa ettei pääse. Sit kun sinne pääsee niin ei ongelmaa.
Ps. Mulla ei ole Neatolasit päässä vaan ihan omasta kokemuksesta tästä yhdestä mallista puhun.

dRD6/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Priest82:

Juurikin näin että testataan pitkään. Itsellä tämä ollut 3kk ja nyt vasta päässy vähän kärryille miten kannattaa käyttää ja koska. Epäilen ettei vielä vuosikausiin saada tehtyä semmosta mikä olisi täydellinen.

Joo. Lisäksi tässä on auttanut hirveästi se, että noita roboja on tosiaan ollut - ja on - ihan julmettu määrä nyt testissä viimeiset 7 kuukautta. Oppinut näkemään ne erot niiden eri mallien välillä aivan eri tavalla.

Aluksi sitä oli just että "jee, ei tarvi itse enää imuroida!" :-) Mutta sitten kun noita on monen monta ollut pyörimässä, huomannut miten eri tavalla eri mallit toimivat ja osaa paremmin antaa myös sitä kritiikkiä.

Sinänsä hassua, että ongelmia edelleen on, kun Roombakin on noita robojaan jo tehnyt sen kohta 20 vuotta..

Lainaus:

Mutta tuo kuvan matto kyllä ihmetyttää miksei sitä muka imurois. Meillä on juuri tuollaisia muutama ja yksi vielä pahempikin ja hyvin selviää niistä. Siinä pahemmassa se joutuu meneen matolle jokatoinen kerta viistosti. Suoraan eka yrittää, mutta tajuaa ettei pääse. Sit kun sinne pääsee niin ei ongelmaa.

Joo, mä en käsitä kans. Mutta ihan kaikki - sekä Roombat että Neatot - vain hyytyvät tuohon, usein jumittavat keskelle mattoa ja piippaavat että rengas jumissa tms.

Neato lisäksi jättää sen sivuharjansa kesken matkan johonkin kohti mattoa, eli se vaan irtoaa siitä imurista. Ja ei ole mallikohtainen ongelma, vaan samaa teki myös Neato D6.

Ja myös vaikkapa Roomba 980 oli aivan pulassa sekin tuon maton kanssa.

Priest827/11

Kannattaa testata pelkillä silikonilavoilla miten pärjää tuon maton kanssa. Ja ylipäätä siivouslaatu niillä. Saattaa yllättää.

dRD8/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Priest82:

Kannattaa testata pelkillä silikonilavoilla miten pärjää tuon maton kanssa. Ja ylipäätä siivouslaatu niillä. Saattaa yllättää.

Voi olla, että auttaakin. Mutta ei se tilannetta muuttaisi arvostelun osalta varsinaisesti - myös räsymatot olivat aina ongelma, samoin varsin monet muut esteet (kaks lipastoa ja yks jakkara olivat juuri sopivan korkuisia, joten Neato tunki niiden alle ja jäi jumiin).

Ja sitä sivuharjan surkeuden aiheuttamaa murkkien likaisuutta tuskin mikään muu korjaisi kuin tehokkaampi ja isompi sivuharja.

Mutta jospas Neaton seuraava sukupolvi sitten korjaa nämä ongelmat :-)

Priest829/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Priest82:

Kannattaa testata pelkillä silikonilavoilla miten pärjää tuon maton kanssa. Ja ylipäätä siivouslaatu niillä. Saattaa yllättää.

Voi olla, että auttaakin. Mutta ei se tilannetta muuttaisi arvostelun osalta varsinaisesti - myös räsymatot olivat aina ongelma, samoin varsin monet muut esteet (kaks lipastoa ja yks jakkara olivat juuri sopivan korkuisia, joten Neato tunki niiden alle ja jäi jumiin).

Ja sitä sivuharjan surkeuden aiheuttamaa murkkien likaisuutta tuskin mikään muu korjaisi kuin tehokkaampi ja isompi sivuharja.

Mutta jospas Neaton seuraava sukupolvi sitten korjaa nämä ongelmat :-)

Juu tarkoitin ootko millään robolla testannu pelkillä silikonilavoilla tuota mattoa imuroida?

dRD10/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Priest82:

Juu tarkoitin ootko millään robolla testannu pelkillä silikonilavoilla tuota mattoa imuroida?

Juu, Roomba 980 oli vaan kaks silikonitelaa, ei varsinaista harjatelaa lainkaan. Hyytyi sekin.

dRD11/11

Tuossa itse asiassa video samasta "tappajamatosta" Roomba 980 käsittelyssä:

https://www.youtube.com/watch?v=1UFIIABVQAk

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT