AfterDawn logo

Adobe Firefly julkaistiin - tekoäly kuvien käsittelyyn ja luontiin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kuvankäsittelyn jättiläinen Adobe on hypännyt mukaan kuvia tekstistä tuottavien tekoälyjen kelkkaan omalla Adobe Firefly -tuotteellaan. Adoben tekoälymallin iso markkinointivaltti on se, että yhtiö kertoo selkeästi mitä kuvamateriaalia se käyttää tekoälynsä kouluttamiseen.

Adoben mukaan Firefly käyttää opetusmateriaalina ainoastaan sellaisia kuvia, joihin Adobella on lisenssi - tai kuvia, joiden tekijänoikeudet ovat jo umpeutuneet. Muut kuvia tekstistä luovat tekoälyt, kuten Midjourney, DALL-E ja Stable Diffusion käyttävät yleisesti netistä napattuja kuvia, kukin hieman eri tavalla kuvien lisenssejä tulkiten.

Adoben Firefly on tarjolla ainoastaan kokeiluversiona, yhtiön verkkosivujen kautta. Mutta jatkossa Adobe aikoo upottaa Fireflyn osaksi koko tuoteperhettään. Photoshoppiin on tarkoitus tuoda mahdollisuus luoda joko tyhjästä täysin uusi kuva tai tekoälyn avulla muokata olemassaolevaa kuvaa haluttuun suuntaan. Illustratoriin puolestaan tulee mm. mahdollisuus luoda 3D-vektorimalleja käsin piirretyistä hahmotelmista. Premiereen taas tulee kuvien jälkikäsittelyä helpottava ominaisuus, jossa tekoälylle voi yksinkertaisesti sanallisesti kuvailla sen, miten valokuvaa pitäisi jälkikäsitellä.

Photoshoppiin on tulossa myös ominaisuus, jossa tekijä voi kouluttaa tekoälyä omilla teoksillaan - ja näin Photoshopin Firefly osaisi jatkossa luoda kuvia täysin tyhjästä, taiteilijan omaa kädenjälkeä mukaillen.

Alla oleva Adoben Fireflyn esittelyvideo havainnollistaa tulevia toimintoja varsin selkeästi:


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki