AfterDawn logo

Stable Diffusion, kuvia tuottava tekoäly julki - avointa lähdekoodia, voit asentaa itse

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Jos et ole elänyt teknologiamaailman näkökulmassa kiven alla viimeistä viikkoa, olet saattanut kuulla jo jotain ohjelmistosta nimeltä Stable Diffusion. Kyseessä on avoimen lähdekoodin tekoälyohjelmisto, jonka voi asentaa halutessaan myös omalle tietokoneelle.

Jo aiemmin kaupalliset vastaavat ratkaisut ovat levinneet kulovalkean tavoin - DALL-E:n tuottamia kuvia on levinnyt netissä jo kuukausien ajan.

Mutta Stable Diffusion on avointa lähdekoodia ja pohjaa myös oppimistietokantansa vapaasti saatavilla oleviin kuviin. Ja koska kyseessä on täysin omiin käyttötarkoituksiin viriteltävissä oleva ratkaisu, eivät myöskään mitkään rajoitukset koske Stable Diffusionia. DALL-E ja Googlen tekoälyratkaisut ovat yleensä estäneet julkkisten käyttämisen kuviin - ja luonnollisesti estäneet myös hieman moraalittomien kuvien luomisen. Stable Diffusionissa näitä rajoituksia ei luonnollisestikaan ole.

Aivan yksinkertaista ikioman kuvia tuottavan tekoälyn asentaminen ja ajaminen ei ole, sillä jo rautavaatimukset ovat kohtuullisen kovat: uudehko NVIDIAn näytönohjain, josta löytyy vähintään 6 gigatavua näyttömuistia. Lisäksi asennus on varsin monimutkainen prosessi, mutta siihen onneksi löytyy hyviä oppaita.

Helpoimmalla pääsee, jos leikkii hieman rajatulla selaimessa toimivalla demolla.

Mutta on lähes varmaa, että avoimen lähdekoodin pohjalta Stable Diffusionia tullaan haaroittamaan mitä uskomattomimpiin käyttökohteisiin. Ja samalla myös erilaiset tekoälyn luomat kuvakirjastot yleistyvät varmastikin vauhdilla - ja ns. maksullisten yksinkertaisia kuvia tarjoavien stock photo -kirjastojen kohtalo näyttää heikolta.

Ja niitä kuvia? Luonnollisesti Stable Diffusionille on jo aktiivinen Reddit-yhteisö, josta löytyy herkkupaloja joka lähtöön.


Miltä näyttää Monet'n impressionismin mestariteos muutettuna epä-impressionistiseksi?

Ja tästä hyvästä Kiinan suuri palomuuri todennäköisesti estää sivustomme, mutta pakkohan tämä on jakaa:

Ja annos steampunkkia ei ole koskaan haitaksi:

Myös sanattomaksi vetävä taide onnistuu mainiosti:Lisää valmista taidetta löytyy /r/StableDiffusion/ -redditistä sekä mm. #StableDiffusion -tägillä Twitteristä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki