AfterDawn logo

Jalkapallon MM-kisoihin? Qatar pakottaa jokaisen turistin asentamaan vakoilusovelluksen kännykkäänsä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
5 kommenttia

Jalkapallon MM-kisat ovat lähestymässä kovaa vauhtia ja niiden ympärillä on käyty julkisuudessa paljonkin vääntöä. Kisojen myöntämistä kaikkea muuta kuin demokraattisena maana tunnetulle Qatarille pidetään yleisesti jalkapallon kattojärjestön FIFAn korruption huippuna.

Mutta jalkapallo on jalkapalloa ja ihmisoikeuksista ja sen sellaisesta nillittämättä Qatariin on kuitenkin suuntaamassa valtava määrä kisaturisteja.

Ranskan tietosuojaviranomainen CNIL on kehottanut kaikkia maahan matkustavia kisaturisteja hankkimaan itselleen ns. burner phonen eli huumekauppiaiden suosiman halpiskännykän, jonka voi käytön jälkeen tipauttaa roskakoriin.

Syy tähän on se, että Qatar vaatii kaikkia turisteja asentamaan maahan saapumisen yhteydessä puhelimeen kaksi sovellusta: MM-kisojen virallisen sovelluksen sekä maan oman koronavilkkua vastaavan sovelluksen.


Kumpikin sovellus on kaikkea muuta kuin harmiton, sillä molemmat sovellukset vaativat valtavia oikeuksia puhelimelta. Maan oma koronavilkkua vastaava sovellus Ehteraz vaatii asennuksen yhteydessä pääsyn aivan kaikkiin puhelimen tietoihin. Lisäksi sovellukselle pitää antaa myös oikeudet muokata, poistaa ja lisätä mitä tahansa puhelimelta löytyviä tietoja.

MM-kisojen virallinen sovellus Hayya vaatii sekin paljon, mm. pääsyn kaikkiin käyttäjän henkilökohtaisiin tietoihin ja lupaan jakaa ne verkon yli sovelluksen kehittäjälle. Lisäksi sovellus vaatii oikeuden saada puhelimen tarkan sijainnin selville myös sovelluksen ollessa taustalla sekä oikeuden estää puhelimen siirtyminen lepotilaan.

Norjan yleisradion tietoturvapäällikkö sanoi Norjan yleisradion NRK:n artikkelissa, että ei ottaisi puhelintaan mukaan lainkaan, koska Qatar saa sovellusten kautta käytännössä kaiken mahdollisen tiedon haltijastaan käyttöönsä.

Jos sovellusten asentamiseen ei suostu, Qatar kieltää pääsyn maahan. Suomessa aiheesta uutisoi ensimmäisenä ITInsider.

5 KOMMENTTIA

WinLix1/5

Jos tuonne on pakko lähteä

Vaihtoehtoja

1. Asentaa softat ja poistaa ne tarkistuksen jälkeen
2. Tekee luuriin toisen käyttäjätilin ja kirjautuu sinne vaikkapa vara sähköpostiosoitteella jossa ei mitään tietoja itsestään eikä myöskään käyttäjätilillä ole.

lettas2/5

Eiköhän tullimiehet tarkasta maasta poistuessa että henkilöön yhdistetty vakoilusofta on ollut aktiivisena ja määrää tuntuvan sakon jos ei ole ollut. Paikallista koronavilkkua joutuu luultavasti näyttämään järjestävälle taholle otteluihin mennessä ja hotelleihin kirjautuessa.

Itse ottaisin mukaan vanhan tyhjennetyn luurin ja tekisin siihen matkaa varten erillisen tunnuksen.

kerma3/5

Vain harvalla on Bittium kännykkä. Muilla pieniä turva-aukkoja on jo muutenki piilotettuna puhelimen syövereihin.
Eletään tämän kanssa. Kamera mukaan ja kännykkä laukkuun.

Weijo4/5

Ei toi nurmikuulan potkuttelu polvihousuissa kiinnosta mut pöytälaatikosta löytyy lähes bränikkä Ericsson 888. Ei pysty asentamaan mitääb vilkkuja :)

avthein5/5

Kuka täysjärkinen tuonne menisikään, kun oluetkin ovat ökyhinnoissa.

Kotikatsomoissa se olutkin on paljon edullisemmin ja lähempänä katsomoa.

Toisekseen kisalähetykset hoitava TV-kanava saisi Qatarin kisalähetykseen ympätyn propagandan poisleikkelyn lisäksi täyttää ne aukot maan ihmisoikeustilannekatsauksilla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki