AfterDawn logo

Arvostelu: Ninebot by Segway F25E -sähköpotkulauta - paljon hyvää, mutta kantama on pettymys

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kesäksi 2022 arvosteluumme saapui Ninebotin uudesta sähköpotkulautojen mallistosta Ninebot by Segway F25E -skuutti.

Noin 450 euroa maksava Ninebot F25E on uuden F-malliston alemmasta haarukasta löytyvä tuote, joka tarjoaa kuitenkin 25km/h huippunopeuden ja valmistajan lupaaman 25 kilometrin kantaman.

Käytännössä F25E on keskitasoisten sähköpotkulautojen segmenttiin tähtäävä tuote, joka kuitenkin on noin 100 euroa myydyimpiä malleja kalliimpi - ja samalla se pyrkii tarjoamaan pikkuisen enemmän ja pikkuisen parempaa, jotta hintaero olisi perusteltu

F25E otettiin arkikäyttöön yhden kesän ajaksi ja sillä ajettiin useiden eri henkilöiden toimesta, jotta erilaiset käyttäjäkokemukset tulisivat mahdollisimman tarkkaan selvitettyä.

Sisältö

 1. Tekniset tiedot
 2. Ulkonäkö ja rakenne
 3. Jarrut
 4. Nopeus ja kiihtyvyys
 5. Kantama
 6. Paino ja kantaminen
 7. Vääntö ja ylämäet
 8. Ohjaustanko ja valot
 9. Lukitseminen
 10. Älypuhelinsovellus
 11. Laturi ja latausaika
 12. Laatuvaikutelma
 13. Renkaat
 14. Muut havainnot
 15. Yhteenveto
 16. Tähdet
 17. Plussat
 18. Miinukset


Tekniset tiedot

Paino15,3 kg
Renkaat10", ilmatäytteiset renkaat
Ulkomitat1160 x 1143 x 480 mm (ajokunnossa);
495 x 1143 x 480 mm (taitettuna)
Huippunopeus25 km/h (lainsäädäntö rajoittaa huippunopeuden max 25 km/h tasoon)
Kantama25 km
Akku5083 mAh (183 Wh, 36 V)
Moottori250W sähkömoottori
VetoEtuvetoinen
JarrutTakana levyjarru, edessä sähköinen jarru; KERS-moottorijarru edessä
LatausaikaTyhjästä täyteen noin 5 tuntia
VesitiiviysIP5X (lue IP-merkintöjen selityksistä täältä)
Muutaohjaustankoon integroitu pirikello;
valot edessä ja takana;
jaksaa nousta 10 asteen nousukulman mäkiä
Hintanoin 450 euroa (tarkista päivän hinta täältä)Ulkonäkö ja rakenne

Skuutti noudattelee tyypillistä sähköpotkulautojen muotokieltä: mustaa ja tummanharmaata, pienin keltaisin värivivahtein varusteltuna.

Ninebot by Segway F25E sivusta kuvattuna

Ohjaustanko on selkeästi korkeammalla kuin useimmissa keskihintaisissa sähköpotkulaudoissa, joka on monella tapaa sekä hyvä että huono asia. Lapsille lauta ei missään nimessä sovi sen korkean ohjaustangon vuoksi, mutta hieman lyhyempi aikuinen yltää kuitenkin ohjaamaan skuuttia mainiosti.

Ninebot F25E:n takarengas

Toinen Ninebot by Segway F25E:n peruslaudoista erottava ulkoinen seikka ovat sen renkaat. Isot, 10-tuumaiset renkaat ovat merkittävästi isommat kuin tyypillisissä noin 300 euron sähköpotkulaudoissa.

Eturengas, jonka sisällä on moottori

Lisäksi sekä etu- että takarengas ovat ilmatäytteiset, joka on sekin ominaisuus, jota on tähän saakka tottunut näkemään reilusti kalliimmissa skuuteissa. Moottori löytyy eturenkaasta, eli lauta on etuvetoinen.

F25E ylhäältä kuvattuna

Varsinainen astinlauta on miellyttävän leveä ja siinä käytännössä hieman pienempijalkainen seisoo helposti kengät vierekkäinkin - vaikka luonnollisesti paras ajoasento onkin vakauden kannalta pitää toinen jalka edempänä, toinen taaempana.

Jarrut

Jarrukahva, joka ottaa samasta kahvasta jarrutuksen sekä eteen että taakse

Varsinainen jarrutus tapahtuu polkupyörän jarrukahvaa muistuttavalla jarrukahvalla. Jarrukahva vaikuttaa sekä etu- että takajarruihin yhtä aikaa.

Takanrenkaasta löytyy levyjarru

Takajarru on levyjarru, joka oli meille uusi tuttavuus skuuteissa: paremmissa polkupyörissähän levyjarrut ovat olleet arkipäivää jo vuosien ajan.

Edessä jarrutus tapahtuu sähköisesti, eli eturenkaaseen integroitu sähkömoottori jarruttaa samalla kun takana oleva levyjarru tekee mekaanista jarrutusta.

Vaikka käytössä on kaksi jarrua, oli jarrujen purevuudessa pientä toivomisen varaa ja usein tuntui, että jarrut eivät pysäyttäneet aivan toivotulla nopeudella ellei niitä kiskaissut aivan pohjaan saakka.

Levyjarruista sanottakoon kuitenkin se, että vaikka ne ovatkin perinteisiä mekaanisia jarruja selkeästi paremmat lähes kaikin mahdollisin tavoin, ne myös toisinaan keräsivät pientä hiekanmurua jarrulevyjen väliin, joka kuului ajossa pienenä rohinana. Yleensä ongelma ratkesi kevyellä jarrujen käytöllä, jolloin hiekka tipahti pois jarrulevyjen välistä.

Lisäksi laudasta löytyy oletuksena myös regeneroiva moottorijarrutus. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kun kuljettaja päästää irti kaasukahvasta ja antaa laudan rullata, lauta moottorijarruttaa varsin voimakkaasti ja hidastaa menoa. Jarrutuksesta syntyvä energia kerätään takaisin akkuun, pidentäen näin akkukestoa aavistuksen verran pidemmäksi. Moottorijarrutuksen tehoa voi säätää laudan mobiilisovelluksen kautta haluamalleen tasolle.

Nopeus ja kiihtyvyys

Nopeus on Ninebot by Segway F25E:ssä rajattu Euroopassa lain vaatimusten mukaisesti maksimissaan 25 km/h nopeuteen. Tuo on lain asettama suurin mahdollinen sallittu rakenteellinen nopeus, joten siitä ei sen ihmeemmin voi sanoa mitään suuntaan tai toiseen.

Valitettavasti F25E on selkeästi rauhallisempaan menoon tarkoitettu tapaus ja 25km/h huippunopeuden saavuttamiseen vaaditaan aikaa ja tasaista maata varsin pitkälle. Noi 20km/h vauhtiin lauta kiihtyy suhteellisen reippaasti, mutta viimeinen puristus tuntuu kiihdytyksestä puuttuvan - myös kevyemmällä kuskilla.


Kuten yleensäkin Ninebotin skuuteissa, käyntiinlähtö on tehty F25E:ssä turvalliseksi: pohjalle vaaditaan pari potkua omin voimin ennenkuin laudan moottori napsahtaa päälle

Ninebotin kaikissa laudoissa on käytössä ns. kick-start eli lautaa pitää ensin itse potkaista pari potkua eteenpäin ennenkuin moottori voidaan ottaa käyttöön. Jotkut tuosta ominaisuudesta eivät pidä, mutta omaan makuuni se on - etenkin kaupungissa - täydellinen turvallisuusominaisuus. Ilman kick-start -vaatimusta skuutti saattaisi lähteä alta vahingossa, sormen osuessa kaasuvipuun.

Kantama

Sähköpotkulaudoissa kuljettajan paino vaikuttaa valtavan paljon sähköpotkulaudan kantamaan. Tilanne on sama kaikissa laudoissa, sillä fysiikka on tässä suhteessa armoton: 60kg kuski pääsee käytännössä kaikilla laudoilla tuplasti pidemmälle kuin 120kg kuski.

Valmistaja lupaa Ninebot F25E:lle korkeintaan 25 kilometrin kantaman. Omissa testeissämme pääsimme säännöllisesti noin 20km kantamaan, kuskin painon ollessa 55kg tai 65kg. Painavamman, noin 90kg kuskin käytössä laudan kantama romahtaa alle 15km tasolle.

Paino ja käytettävyys

Ninebot by Segway F25E taitettuna kuljetusasentoon

Vaikka kyseessä on keskiluokan skuutti, Ninebot by Segway F25E ei ole mitenkään ihanteellinen mukana kannettavaksi. Laudalla on painoa 15,3 kg, joka on vielä suhteellisen maltillinen määrä. Mutta laudan taittomekanismi jättää skuutin varsin isoksi ja siitä puuttuu myös selkeä kantokohta. Mielellään F25E:tä ei kanna mukanaan pidempiä matkoja, mutta vaikkapa portaat toimistoon tai kotiin onnistuvat toki mainiosti.


Vääntö ja ylämäet

Ninebot lupaa F25E:lle varsin vaatimattoman 10 asteen nousukulman. Oulussa testasimme tuota käytännössä noin 7 asteen nousukulmalla olevassa pitkässä mäessä. Kevyin, noin 50kg kuski pääsi laudalla mäen ylös vauhdin pysyessä mäen jyrkimmässäkin kohdassa noin 20km/h nopeudessa. Mutta heti kuskin painon lisääntyessä 65kg tasoonkin laudan tehot alkoivat hyytymään ja lauta jaksoi vetää saman mäen enää 14km/h nopeudella ylös.

Emme päässeet testaamaan lautaa isommalla kuskilla, mutta epäilemme, että 100kg kuskin kanssa lautaa pitäisi jyrkimmät mäet suosiolla taluttaa ylös, sen verran nopeasti laudan vääntö tipahti kuskin painon kasvaessa.

Ohjaustanko ja valot

Ohjaustanko, keskellä näyttö josta näkyy mm. nopeus

Ohjaustanko on hyvin tyypillinen sähköpotkulaudan ohjaustanko. Vasemmalta löytyy fyysinen jarrukahva sekä integroitu pirikello. Pirikellon vipu toimii myös laudan pakettiin lukitsijana, kun lauta taitetaan pienempään tilaan kantamista varten.

Oikealta puolelta löytyy puolestaan kaasuvipu. Keskellä ohjaustankoa on selkeä ja mukavan iso näyttö, josta näkyy matkanopeus, summittainen akun varaustaso palkkeina sekä käytössä oleva ajotila. Ajotiloja on tarjolla kolme: eco, normaali ja sport. Näistä eco kiihdyttää hitaimmin ja sen huippunopeus on rajattu 20km/h tasoon - mutta se samalla myös tarjoaa pisimmän kantaman. Sporttitilassa lauta kiihtyy nopeammin kuin normaalissa ajotilassa, mutta se on niiden kahden ainoa merkittävä ero.

LED-etuvalo

Edestä löytyy kirkas ja fiksusti edessä olevaan tiehen osoittava LED-valo, jonka voi halutessaan kytkeä pois käytöstä.

Takavalo

Takaa löytyy puolestaan taka-ajovalo, joka toimii myös jarruvalona. Jarrutettaessa takavalo vilkkuu hyvinkin kirkkaasti, joten jarrutuksesta muille tienkäyttäjille kertominen on erittäinkin selvää.


Lukitseminen

Sähköpotkulaudoissa on järkiään unohdettu niiden turvallisuus lukitsemisen kannalta. Meiltäkin on testijaksojemme aikana varastettu jo yksi sähköpotkulauta, vuonna 2021, joten asia on hyvinkin tuoreessa muistissa.

Ninebotin F-sarjassa on tältä osin tehty yksi aivan loistava pieni parannus. Sen metallirunkoon on astinlaudan ja ohjaustangon väliin jätetty iso kolo, josta laudan saa runkolukittua kunnollisella U-lukolla johonkin kiinteään kohteeseen kiinni.

F25E lukittuna U-lukolla

Ominaisuus voi kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta se oli oikeasti monella tapaa laudan arkikäytön kannalta täysin mullistava parannus. Kolon ansiosta lautaa tuli kesän aikana käytettyä paljon, paljon enemmän kaupungilla käymiseen kuin yhtenäkään aiempana kesänä - juurikin siksi, että nyt pystyi luottamaan siihen, että sähköpotkulautaa ei varasteta kauppareissun aikana, sen ollessa runkolukittuna kiinteästi esim. pyörätelineeseen kiinni.

Sovelluksenkin kautta laudan voi lukita, mutta se ei ole millään muotoa "oikea" lukitseminen, sillä laudan saa napattua kainaloonsa, nollattua ja vaihdettua käyttäjän tilin suhteellisen vähällä vaivalla. Eli tässäkin suhteessa fyysisen runkolukituksen mahdollisuus on erinomainen uudistus.

Älypuhelinsovellus

Älypuhelinsovelluksen päänäkymä

Ninebot by Segwayn oma sovellus on varsin vaatimaton toiminnoiltaan. Se toimii lähinnä eräänlaisena sähköpotkulautojen somena, jonne voi jakaa omia ajotilastojaan ja kisata eniten ajettujen kilometrien kärkipaikasta muiden kuskien kanssa.

Sovelluksen asetukset ovat varsin vaatimattomat

Energiaa talteenottava jarrutus on säädettävissä

Varsinaisia lautaan liittyviä säätöjä ja toimintoja sovelluksenkaan kautta ei juuri löydy. Tärkeimpinä toimintoina mainittakoon mahdollisuuden säätää regeneroivan moottorijarrutuksen tehoa sekä mahdollisuutta päivittää laudan firmware-ohjelmisto uuteen versioon.


Laturi ja latausnopeus

Laturi muistuttaa perinteistä läppärin laturia kooltaan ja olemukseltaan

Ninebot by Segway F25E:n mukana toimitetaan hieman perinteistä läppärin laturia muistuttava laturi. Laturi kytketään laudassa itsessään astinlaudan etuosassa olevaan latausliittimeen.

Akun latautumista voi seurata joko skuutin omasta näytöstä tai mobiilisovelluksen kautta. Valitettavasti akun latautuminen on todella hidasta: täysin tyhjäksi ajettu akku latautuu noin viiden tunnin ajan.

Laatuvaikutelma

Laatuvaikutelman osalta Ninebot by Segway F25E:ssä on varsin hyvä. Lauta ei nitissyt eikä natissut vaikka testikilometrejä kertyi kesän aikana noin 500km. Ainoastaan ohjaustankoon ilmeni kevyttä klappia, joka todennäköisesti ratkeaisi ruuveja sieltä täältä kiristelemällä. Ohjaustangon löysyys/klappikaan ei ollut millään muotoa häiritsevällä tasolla.

Laudassa on moniin pieniin yksityiskohtiin on selkeästi panostettu paljon: astinlauta on hyvin pitävällä kumilla päällystetty, jolloin jalka ei pääse lipeämään syksyisessä kelissäkään. Lisäksi mm. ohjaustangon kädensijat ovat pitävät, eivätkä missään vaiheessa liikkuneet tai liukuneet milliäkään irti paikoiltaan.

Renkaat

Ninebot F25E:n renkaat ovat yksi laudan huippukohdista. Ne ovat ilmatäytteiset ja 10-tuumaiset, jotka molemmat täydentävät toisiaan. Isojen ja pehmeiden renkaiden ansiosta tien epätasaisuudet eivät juurikaan tuntuneet ajossa ja laudalla ajoi mielellään myös tasaisia sorateitä pitkin. Ero täyskumisilla renkailla varustettuihin lautoihin oli merkittävä - F25E oli yksinkertaisesti kaikin tavoin miellyttävämpi ajettava kuin täyskumirenkailla varustetut verrokit.

Koko kesän aikana renkaiden paineet eivät laskeneet havaittavasti eikä ilmaa täytynyt lisätä renkaisiin testijaksomme aikana kertaakaan.


Muut havainnot

Soittokello

Tällä kertaa Ninebot on oppinut suomalaisen liikennelainsäädännön erikoisuudet ja sähköpotkulaudassa tulee mukana valmiiksi asennettu pirikello. Suomi on yksi harvoista maista, joissa pirikello on sähköpotkulautojen pakollinen varuste.

Pienenä pettymyksenä totesimme kuitenkin myös yhden aiempien vuosien Ninebotin malleista tutun ominaisuuden kadonneen F-sarjasta: ohjaustangossa olevaa kiinteää ostoskassikoukkua ei enää F-sarjan malleista löydy.

Isoin pettymys koski kuitenkin puuttuvaa vakionopeudensäädintä. Kyseinen ominaisuus on poistettu kaikista Ninebotin sähköpotkulaudoista Euroopassa. Syy tähän on se, että sähköpotkulautojen vakionopeudensäädin on laiton Saksassa - ja Ninebot on päättänyt tämän vuoksi poistaa ominaisuuden myös muilta eurooppalaisilta kuskeilta.

Yhteenveto

Ninebot by Segway F25E koettaa tarjota aavistuksen verran kalliimpaa mallia kisaamaan tyypillisiä 300 euron skuutteja vastaan. Vertailtaessa F25E:tä ns. markettiskuutteihin se erottuukin monilla tavoin edukseen: isot ilmatäytteiset renkaat ovat hurjan paljon paremmat kuin tyypilliset täyskumiset 8-tuumaiset renkaat. Lisäksi Ninebot by Segway on yksinkertaisesti laadukkaamman oloinen kuin suurin osa 300e hintaluokan laudoista, niin rakenteeltaan kuin yksityiskohdiltaankin.

Valitettavasti akku ja vääntö olivat pieni pettymys. Käytännössä kevyt kuski voi luottaa siihen, että F25E tarjoaa 20km kantamaa päivästä toiseen, mutta yli 80kg kuskille lauta on yksinkertaisesti liian heiveröinen. Reilut 80kg painavalla kuskilla todellinen kantama on jossain 10km ja 15km välillä ja mäkisemmässä maastossa laudan vääntö loppuu auttamatta kesken.

Mutta jos on nimenomaan ostamassa kevyeen, alle 20km ajeluun skuuttia, F25E saattaa laatunsa ja parempien renkaidensa ansiosta olla juuri se, mitä kannattaakin olla ostamassa. Jos taas kantamaa ja tehoa tarvitsee enemmän, kannattaa suosiolla suunnata katseensa vaikkapa F-sarjan isoimpaan malliin, Ninebot by Segway F40E:hen, jossa on isompi moottori ja selkeästi pidempi kantama.

Heikohkon kantaman ja vaisun moottorin lisäksi F25E:n pisteitä laskevat vakionopeudensäätimen puute sekä varsin hidas latausnopeus.

Tähdet

AfterDawn: 3,5/5 tähteä


Plussat

 • ilmatäytteiset 10-tuumaiset renkaat, todella pehmeä ajotuntuma
 • leveä ja tukeva astinlauta
 • runkolukituksen mahdollisuus
 • erinomainen laatuvaikutelma


Miinukset

 • kantama lievä pettymys
 • hidas latautumaan
 • paino ja koko tekee laudasta hankalan kannettavan
 • ei vakionopeudensäädintä
 • ei jousia
 • ei käytännössä sovellu yli 80kg kuskille

Lue myös

Suosittelemme lukemaan myös muita sähköpotkulautojemme arvosteluja. Lueskelemalla useita eri testejä saat paremman käsityksen eri lautojen eroista ja siitä, mihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki