AfterDawn logo

Boston Dynamics: Älkää missään nimessä antako aseita roboteille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Upeista robottivideoistaan (tässä parkour-video viime vuodelta) tuttu robotiikkayhtiö Boston Dynamics on esittänyt vetoomuksen maailman hallituksille yhdessä muiden tekoälyä ja robottiikka kehittävien yhtiöiden kanssa.

Kuuden yhtiön yhteeliittymä julkaisi avoimen kirjeen, jossa se vetoaa päättäjiin, että ne eivät aseistaisi kehittyneitä robotteja nyt - tai tulevaisuudessa.

Avoin kirje kuuluu vapaasti suomennettuna näin:

Kuten kaiken uutta tarjoavan teknologian osalta, myös kehittyneet robotit tarjoavat mahdollisuuksia niiden väärinkäytölle. Epäluotettavat ihmiset voivat käyttää niitä kansalaisoikeuksien murskaamiseen, ihmisten satuttamiseen tai ihmisten uhkailuun. Yksi huolista on robottien aseistaminen.

Uskomme, että sellaisten autonomisten tai etäohjattavien robottien aseistaminen, joita voi suhteellisen vapaasti hankkia aiheuttaa vakavia eettisiä ongelmia ja luo myös täysin uudenlaisia riskejä.

Näiden uudentyyppisten robottien aseistaminen vahingottaisi myös ihmisten luottamusta teknologiaan, vaikka teknologialla olisi mahdollisuus luoda muutosta parempaan yhteiskunnassa. Näostä syistä me emme tue kehittyneiden, yleiskäyttöiseksi tarkoitettujen robottien aseistamista.

Kirjeen allekirjoittajina ovat Boston Dynamicsin lisäksi Agility Robotics, ANYbotics, Unitree, Clearpath sekä Open Robotics.

Useiden robottiyhtiöiden juuret ovat Yhdysvaltain armeijan hankkeissa, niin myös Boston Dynamicsin. Mutta yhtiöt pelkäävät siviilikäyttöön tarkoitettujen robottiensa päätymistä poliisien, vartijoiden ja armeijan käyttöön.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki