AfterDawn logo

Microsoft rakentaa yhdessä Fortumin kanssa Suomeen datakeskusalueen, joka tuottaa päästötöntä kaukolämpöä

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen
2 kommenttia

Microsoft ja Fortum tiedottavat yhteishankkeesta, jossa Microsoft rakentaa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle ja Fortum sen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon. Hanketta kuvaillaan maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseksi.

Uusi datakeskusalue vastaa Suomessa jatkuvasti kasvavaan pilvilaskennan kysyntään. Microsoftilla on Suomessa yli 45 000 kaupallista asiakasta ja 2 000 kumppaniyritystä. Lähes kaikki suomalaiset käyttävät Microsoftin palveluja. Useat asiakkaat, kuten Nokia, Elisa, Fortum, S-Pankki, Tietoevry, HUS, Vero ja Valtori ovat ilmaisseet kiinnostuksensa uutta datakeskusaluetta kohtaan.

Datakeskusalue liittyy osaksi Microsoftin maailmanlaajuista pilvi-infrastruktuuria, johon kuuluu yli 60 datakeskusaluetta, yli 200 datakeskusta ja yli 280 000 kilometriä valokuitukaapelia. Microsoftin pilvi-infrastruktuuri palvelee yli miljardia asiakasta 140 maassa.

"Datakeskusalueen avulla yritykset, julkinen sektori, tutkimusorganisaatiot ja korkeakoulut voivat hyödyntää pilvilaskentaa entistä tehokkaammin innovaatiotoiminnassa, digitalisaatiohankkeissa ja datapohjaisen liiketoiminnan kasvattamisessa," sanoo Microsoftin Suomen maajohtaja Pekka Horo.

Fortum rakentaa datakeskusalueen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon.

Tiedotteen mukaan datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta.

Hukkalämpöä kierrättämällä Fortum voi tarjota puhdasta, edullista ja luotettavaa lämmitystä kaukolämpöalueen kotitalouksille, palveluille ja yrityksille. Se mahdollistaa hiilineutraalin kaukolämmön tuottamisen 2020-luvun loppuun mennessä. Talteenoton käynnistyttyä kaikkiaan noin 60 prosenttia alueen lämmityksestä tuotetaan ilmastoystävällisillä hukkalämmöillä, joista 40 prosenttia saadaan uudesta datakeskusalueesta ja loput muun muassa puhdistetusta jätevedestä.

"Ilmastonmuutosta hillitsevien ratkaisujen kehittäminen kumppaneiden kanssa on Fortumille strateginen prioriteetti. Tämä hanke on tärkeä askel kohti hiilineutraalia Suomea, ja me Fortumissa olemme ylpeitä, että saamme ottaa sen yhdessä Microsoftin kanssa", Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo toteaa.

2 KOMMENTTIA

harham1/2

Pitkät oli valmistelut. Tätä luvattiin vuosikymmen sitte Nokia kauppojen yhteydessä. Salolaisena Microsoftin historian muistaen en oikein usko tätä vieläkään!

DeNiWar2/2

Kaikki mihin Micro$oft koskee, muuttuu yleensä p*skaksi... Saapas näkee miten tuossakin käy, tekeekö taas "nokiat"?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT