AfterDawn logo

Oikeus määräsi jo etukäteen Olympialaisten piraattistriimit laittomiksi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tokion olympialaiset käynnistyivät jo tänään jalkapallon ja softballin lohkovaiheiden otteluilla. Virallisesti koronapandemian takia vuodella siirretyt kisat käynnistyvät 23.7. pidettävällä avajaisseremonialla. Olympialaiset ovat paitsi ihmiskunnan suurin urheilutapahtuma, myös valtava TV-tapahtuma. Ja tästä TV-yhtiöt haluavat pitää kynsin ja hampain kiinni.

Aasiassa useissa maissa kisojen televisiointioikeudet omistava Sony Pictures on pyytänyt Intian korkeimmalta oikeudelta ennakkopäätöksen, joka kieltää olympialaisten laittomat suoratoistolähetykset verkossa. Sony Picturers oli nimennyt haasteessaan kymmeniä suosittuja verkkopalveluita jotka lähettävät laittomia ns. piraattistriimejä eri urheilutapahtumista.

Sony Pictures omistaa Intiassa useita TV-kanavia ja ainakin osa olympialaisten sisällöstä on maassa maksukortin takana, joten houkutus kisojen seuraamiselle laittomien verkkolähetysten kautta voi olla varsin kova. Intian korkeimman oikeuden päätös löytyy täältä (PDF).


Euroopassa EU:n lainsäädäntö määrittää tietyt urheilukisat sellaisiksi, että niiden pitää olla katseltavissa ilmaiskanavien kautta: näin ollen Suomessakin olympialaiset näkyvät totuttuun tapaan maksuttomilta kanavilta. Suomessa olympialaisten televisiointioikeudet omistaa Discovery (joka on fuusioitumassa WarnerMedian kanssa) ja lähetykset näkyvät yhtiön omistamalla TV5-kanavalla. Lisäksi Discovery ja Yle ovat solmineet sopimuksen, jonka pohjalta Yle tuottaa olympialaisista radiosisältöjä omiin kanaviinsa.

P.S. Seuraa olympialaisten tuloksia ja uutisvirtaa HIGH.FI -uutispalvelustamme.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki