AfterDawn logo

Mihin 3D-televisiot katosivat?

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
12 kommenttia

3D-televisiot olivat kuuminta hottia vielä 2010-luvun alkupuoliskon ja 3D-ominaisuus oli Se Juttu, jolla televisioita tavallisille kuluttajille kaupattiin käytännössä vuosien 2010-2015 välisen ajan. Mutta nyt 3D-televisioita ei löydy enää myynnistä mistään. Mitä oikein tapahtui?

3D-televisioiden nousuun ja tuhoon on useampia syitä. Mutta jotta asiaa ymmärtäisi, pitää palata takaisin historian hämäriin.

Avatarin syytä kaikki

Käytännössä kaikesta voi syyttää tai kiittää James Cameronin vuonna 2009 julkaisemaan elokuvaa Avatar.

3D-elokuvia on ollut olemassa jo 1950-luvulta lähtien, mutta 3D ei koskaan oikein ottanut tulta, vaikka sitä lämmiteltiin parinkymmenen vuoden välein eri studioiden toimesta.

Kunnes Cameronin Avatar ilmestyi.

Elokuva oli ensimmäinen valtavalla budjetilla tehty 3D-elokuva. Ja sen lisäksi elokuva oli myös valtava menestys. Elokuva oli pitkään maailman eniten lipputuloja tuottanut elokuva, kunnes Avengers: Endgame syrjäytti sen. Avatar pitää kuitenkin edelleen kaikkien aikojen eniten tuottaneiden elokuvien listalla sijaa 2.


Avatarin menestyksen myötä valtava määrä elokuvateattereita hankki käyttöönsä 3D-projektorit ja lasit. Ja samalla myös TV-valmistajat heräsivät ja alkoivat kiirehtiä markkinoille 3D-televisioita, ensimmäistä kertaa ikinä.

Vuonna 2010 markkinat sitten täyttyivätkin 3D-televisioista. Keihäänkärkenä toimi tietysti Avatarin 3D Blu-ray -julkaisu, jonka varjolla toivottiin 3D-tekniikan yleistyvän kodeissa räjähdysmäisesti.

Mutta tarina ei päättynyt hyvin.

Kehno ajoitus

Vuoden 2010 aikana syntynyt 3D-televisioiden markkinoillevyöry sattui monella tapaa heikkoon hetkeen. Maailma oli juuri toipumassa vuoden 2008 pankkikriisistä, joka romautti kuluttajien ostovoimaa ja luottamusta talouteen pitkäksi ajaksi.

Lisäksi monissa Euroopan maissa ja mm. Yhdysvalloissa oli tehty hiljattain siirtymä analogisista TV-lähetyksistä digitaalisiin TV-lähetyksiin. Siirtymän yhteydessä monissa kodeissa komeili jo parin vuoden sisään ostettu uusi televisio, joten hinkua television vaihtoon pelkästään 3D-tekniikan vuoksi ei oikein ollut.

3D-lasit, yhteensopivuus, ..

3D-tekniikan isoin ongelma olivat 3D-lasit. Jotta kaikki television ääreen istuvat voivat katsoa elokuvaa, pitää kaikilla olla päässään 3D-lasit.

3D-laseja televisioiden mukana tuli tyypillisesti joko yhdet tai kahdet. Joten nelihenkiselle perheelle piti ostaa vielä uuden television lisäksi parit kolmet 3D-lasit. Puhumattakaan, jos kylään oli tulossa tuttavia, joiden kanssa oltaisiin haluttu katsoa joku elokuva: laseja olisi pitänyt olla varalta isommallekin seurueelle.


Lisäksi lasit eivät olleet eri TV-valmistajien kesken yhteensopivia, vaan markkinoilla oli useita eri valmistajia, joten edes se ei auttanut, että kylään tulevat tuttavat ottavat omat 3D-lasinsa mukaan, vaan niiden piti olla saman valmistajan laseja. 3D-lasien valmistajat yrittivät luoda standardia alalle, mutta täyttä yhteensopivuutta eri valmistajien välille ei koskaan syntynyt.

Lisää kustannuksia: Uusi Blu-ray -soitin

Ja kustannukset eivät tietenkään loppuneet tähän, vaan uuden television ja nipun 3D-laseja lisäkjsi tarvittiin vielä myös uusi soitin, 3D Blu-ray -tekniikkaa tukeva soitin.

Suomessa television kautta 3D-lähetyksiä ei koskaan aloitettukaan, mutta maailmalla niitäkin kokeiltiin - ja tietysti niiden kanssa vaadittiin myös uusi 3D-tekniikkaa tukeva digiboksi.

Elokuvien saatavuus

Vielä 2010-luvun alussa videovuokraamot pärjäsivät kohtuullisen mukavasti, mutta 3D-television juuri ostanut asiakas ei välttämättä omaa lempileffaansa 3D:nä niistä löytänyt. Ongelma oli tyypillinen muna/kana-tilanne, eli vuokraamot eivät halunneet hankkia 3D-formaatissa olevia elokuvia valikoimiinsa, koska 3D-televisioita oli sen verran vähän markkinoilla - ja 3D-televisioita ostavat olisivat halunneet vuokraamoista elokuvia itselleen.

Tekniset ongelmat

3D-tekniikan isoin ongelma oli ja on se, että se himmentää kuvaa. Ja vielä 2010-luvun alkupuolella televisioiden valovoima oli kohtuullisen vaatimaton.

Vasta 2010-luvun loppupuolella televisioiden valovoima alkoi kehittyä HDR-tekniikan yleistymisen myötä. Mutta 3D-juna oli tässä vaiheessa jo käytännössä menetetty, sillä valmistajien usko tekniikan läpimurtoon kodeissa alkoi hiipua jo vuoden 2015 hujakoilla. Uutisoimmekin vuonna 2016 Samsungin luopuvan 3D-televisioiden valmistuksesta.

Tätä kirjoitettaessa, vuonna 2020, ei suurimmista kotimaisista verkkokaupoista löydy enää yhtään 3D-tekniikkaa tukevaa televisiota myynnistä.

Yhdessäolo

Ja lopulta 3D-television ongelmaksi saattoi muodostua myös se, että kotona elokuvia katsotaan kovin eri tavalla kuin elokuvateatterissa. Elokuvateatterissa elokuvaan keskitytään täysin, sitä katsotaan pimeässä ja kännykän räplääminen elokuvan aikana on erittäin huonoa käytöstä.

Kotona elokuvia kulutetaan kovin eri tavalla: kännykkää räplätään elokuvan aikana paljonkin - ja 3D-lasien kanssa lasit pitäisi riisua aina puhelinta näpertäessä. Lisäksi lasit vaikeuttavat tietyllä tavalla sosiaalista kanssakäymistä, eli vaikkapa sohvalla vieressä istuvan ihmisen kanssa katsekontaktin tekemistä elokuvan aikana, jne.

Kaikille 3D ei sovi

Lisäksi yhtenä tekijänä oli vielä se, että kaikille 3D-elokuvat eivät yksinkertaisesti sovi. Joidenkin ihmisten silmät eivät kykene muodostamaan syvyysvaikutteista kuvaa 3D-laseja käytettäessä, toisilla pää tulee kipeäksi 3D-laseja käytettäessä ja joillakuilla 3D-elokuvat aiheuttavat pahoinvointia, ns. motion sickness -muosdossa.

Joten jos yksikin perheenjäsenistä kieltäytyy katsomasta 3D-elokuvia, elokuvat todennäköisesti katsotaan perinteisellä 2D-formaatilla.

Lopputulos?

Kotien 3D-tekniikka tuli, jyräsi markkinoita ja katosi. Kalliit alkuinvestoinnit, huono ajoitus, tekniset ongelmat, yhteensopivuusongelmat ja tapa katsoa kotona elokuvia muodostivat yhdessä ongelman, johon kotien 3D-katselun tämänkertainen tarina päättyi. Jo vuonna 2013 tutkimukset osoittivat katsojien kiinnostuksen 3D-televisioita kohtaan romahtaneen.

3D tulee tekemään aivan varmasti paluun koteihin joskus tulevaisuudessa. Useat yritykset kehittävät täyttä häkää 3D-tekniikoita, jotka eivät vaadi lainkaan laseja ja jotka eivät vaadi juuri tietyssä kulmassa television katsomista. Mutta näitä saadaan odotella vielä jonkin aikaa.

Elokuvateattereista 3D tuskin on katoamassa mihinkään, vaan pikemminkin päinvastoin: elokuvateattereille toimiva 3D-kokemus on nyt vieläkin suurempi eriyttävä tekijä verrattuna elokuvien katseluun kotisohvalla.

12 KOMMENTTIA

Kaksiulotteinen (vahvistamaton)1/12

Kövin katsomassa jonkun Terminatorin 3D:nä teatterissa ja oli sen luokan pettymys, että en ole menossa toista kertaa. Syvyysvaikutelmaa oli käytetty niin vähän, että se lähinnä alkoi ärsyttämään eikä todellakaan antanut mitää Wau -efektiä. Avataria en ole nähnyt edes 2D:nä, joten en tiedä siitä sitten.

Zeitsei2/12

Viimeisin katsomani 3D-elokuva oli Piin elämä ja sen jälkeen olen aina valinnut 2D-version. Tämä jo ihan lasittomuuduuden, kirkkaamman kuvan ja hinnan takia.

Kotoa löytyy itse asiassa 3D-televisio, mutta en ole koskaan sen toimintoa käyttänyt. Muutenkin tulee katsottua paljon vanhoja mustavalkoisia mykkäfilmejä, mikä vain todistaa, että elokuva ei tarvitse 3D-efektejä tai edes äänitehosteita, jos se on muuten loistava.

pkaksp3/12

Avataren oon kotona kattonu 3D versiona 46" sonylla (vuosimallia ehkä -12 tai -13) ja omasta mielestä ihan älyttömän hieno. Monta elokuvaa on tuolla tekniikalla saatu pilattua mutta moni animaatio mukaanlukien tuo avatar toimi ihan makeesti.

Welh-o (vahvistamaton)4/12

"Suomessa television kautta 3D-lähetyksiä ei koskaan aloitettukaan"

Petteri, Googlaas Welho 3D

:-)

digitalb5/12

Olin jonkin aikaa töissä firmassa jossa tutkittiin ja tehtiin 2d->3d konversiota ja sisältöä erikoisnäyttöihin mukaanlukien 3d-televisioihin.
Tein sisältöä myös 3d-projektorille. Jutussa ei ole mainittu lasittomia näyttöjä ehkä siitä syystä, koska niitä ei ole koskaan saatu kuluttajamarkkinoille. Autostereoskooppisia 3d-näyttöjä on kyllä jonkin verran käytetty messuilla ja marketeissa mutta kuluttajakäyttöön niitä ei ole suunniteltu.

Suomessa on todella pieni markkina, että tuotanto mitenkään kannattaisi. Jonkun yleisradion pitäisi tukea toimintaa että siinä olisi yhtään mitään järkeä.
Elokuvien 3d-konvertointi on hallussa muutamalla isolla elokuvayhtiöllä jotka omistavat oikeudet elokuviin ja myös laadusta näkee, että joskus mennään siitä mistä aita on matalin.

Olen katsonut elokuvateatterissa muutaman 3d-elokuvan ja efekti on niissä joskus liikaa jos actionia on paljon. Esimerkiksi nopeatempoisen Transformers elokuvan jälkeen on aivot ihan ylikierroksilla, koska syvyysefekti myös vaatii totuttelua.

Avatar leffa pääsee varmasti oikeuksiinsa 3d-efektillä.

Näin muutoksen jossa tavallaan virtuaalitodellisuus vei markkinapaikan 3d-televisiolta. Oikeastaan melkein parempi niin.

lettas6/12

Uudemmissa animaatioissa joissa hahmot ja maailma rakennetaan alusta asti kolmiulotteiseksi, tekniikka on parhaimmillaan, The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn oli upea elämys kotitykilläkin. Klassikot joissa efectiä on päälleliimattu, lopputulos riippuu pitkälti siihen upotetun dollaritukun paksuudesta. Jokaiselle pikselille pitää määrittää etäisyys 24 kertaa sekunnissa.

arivesa7/12

Katselin ensimmäisen ja ainoan kerran Sampan 3D- telkkua Gigantin myymälässä, n.6v sitten. Mukana ollut silmälasien käyttäjä ei saanut 3D laseja toimimaan oikein. Ei tuo minuakaan säväyttänyt, taas yksi "Beta".

daim0n8/12

3D toimii leffassa isolla ruudulla oikein hyvin.

Kotona televisiossa ei ollenkaan. Kotioloissa VR-lasit ovat kohtalainen ratkaisu, tosin sekään ei ole kaikille.

digitalb9/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti lettas:

Uudemmissa animaatioissa joissa hahmot ja maailma rakennetaan alusta asti kolmiulotteiseksi, tekniikka on parhaimmillaan, The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn oli upea elämys kotitykilläkin. Klassikot joissa efectiä on päälleliimattu, lopputulos riippuu pitkälti siihen upotetun dollaritukun paksuudesta. Jokaiselle pikselille pitää määrittää etäisyys 24 kertaa sekunnissa.

Kyllä tekniikka on parantunut kun tuotanto tehdään 3d:n ehdoilla alusta asti. Ainoastaan noissa konversioissa on monesti nähtävissä joissakin kohdissa ns. cardboarding efekti kun pikseleillä ei alkuperäistä 3d-syvyyttä.

toke010/12

Toimitus voisi vielä kirjoittaa artikkelin saatavissa olevista 3D-tykeistä?

Ite tykkään kovasti 3D:stä.
Ja IMAX nosti sen tasoa merkittävästi.
Kaikille tiedoksi, että useampaan vuoteen ei ole kai tehty yhtään mainstream 3D-leffaa "kuvaamalla", koska se on vain niin kömpelöä ja hidasta, vaan konversiot tehdään aina jälkikäteen.
En ole tarkemmin tutustunut pitääkö kuvaus-seteissä tehdä jotain erikoista tämän takia, mut homma on opittu tekemään mun mielestä ihan riittävän hyvin.

Telkkaribisnes on kummallista venkoilua, esim. huomattavan hyvä idea kaarevista näytöistä katos kai jonkun sisustustrendin takia.
Weikkaan, et 3D tulee ihan kohta takas, kun pitää keksiä joku muu uus syy myydä telkkareita kuin 8k. Koska sen tarpeellisuutta et ihan helposti enää pysty selittämään, et teoriassa, etkä käytännössä.
Joten seuraavaks varmaan 4k-3D ja sit sen 3-4 vuotta myöhemmin sama kaarevalla näytöllä?

Voi kun sais jostain vielä töllöjä mattapintaisella näytöllä...

dRD11/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti toke0:

Toimitus voisi vielä kirjoittaa artikkelin saatavissa olevista 3D-tykeistä?

Ihan tähän hätään en lupaa, mutta pistetään korvan taakse :-)

lettas12/12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti toke0:


Ite tykkään kovasti 3D:stä.
Ja IMAX nosti sen tasoa merkittävästi.
Kaikille tiedoksi, että useampaan vuoteen ei ole kai tehty yhtään mainstream 3D-leffaa "kuvaamalla", koska se on vain niin kömpelöä ja hidasta, vaan konversiot tehdään aina jälkikäteen.
En ole tarkemmin tutustunut pitääkö kuvaus-seteissä tehdä jotain erikoista tämän takia, mut homma on opittu tekemään mun mielestä ihan riittävän hyvin.

Post-productiona ei vaan saada tarpeeksi aidonoloista tavaraa ulos. Kun leffa kuvataan yhden linssin läpi, etenkin lähellä olevat asiat eivät näytä aidoilta. Toinen silmä näkee kolmiulotteisesta esineestä hieman enemmän mitä toinen silmä, ja tämä sisältö pitää arpoa tai piirtää käsin, tai sitten jättää kokonaan tekemättä.

https://realorfake3d.com

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki