AfterDawn logo

OneCoin-huijaus imi ainakin 40 miljoonaa euroa Suomesta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tuntuu, että suomalaiset eivät oppineet mitään vajaan kymmenen vuoden takaisesta WinCapita-pyramidihuijauksesta. Tietojen mukaan suomalaiset ovat hassanneet vähintään 40 miljoonan euron edestä rahojaan vastaavaan pyramidihuijaukseen.

Kansainvälinen OneCoin-huijaus on paljastumassa kenties suurimmaksi huijaukseksi ikinä ja huijauksen uhreilta nyhdettyjen summista tehdyt arviot liiikkuvat tällä hetkellä noin 15 miljardissa eurossa.

Uusi tietovuoto paljastaa suomalaisten upottaneen "virtuaalivaluuttana" mainostettuun pyramidihuijaukseen vuosien 2014 ja 2016 välillä vähintään 40 miljoonaa euroa. Tieto selviää Ylen saamista lähteistä, jotka liittyvät laajaan rahanpesuun keskittyvään tietovuotoon.


Virtuaalivaluutan perustajana tunnettu Ruja Ignatova katosi vuonna 2017, kun Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI aloitti yhdessä New Yorkin alueen syyttäjänviraston kanssa tutkinnan OneCoin-huijauksesta.

Kuten vastaavat huijaukset yleensäkin, OneCoin levisi verkostomarkkinoinnin avulla, jossa OneCoinin toimintaan jo liittyneet ihmiset haalivat ponzihuijaukseksi nimettyyn huijaukseen lisää jäseniäurheja.

OneCoin ei ole oikea kryptovaluutta, kuten vaikkapa BitCoin on, vaan pyramidihuijaus, jossa uusien "jäsenten" maksuilla rahoitetaan aiemmin järjestelmään liittyneiden tuottoja. Pyramidihuijauksissa isoimman tilin tekevät aina huijauksen alullepanijat ja sen jälkeen heti kelkkaan liittyneet, viimeisinä mukaan tulleiden jäädessä maksumiehiksi.

Kuten kaikissa muissakin vastaavissa huijauksissa, osa huijaukseen osallistuneista uhreista uskoo sen laillisuuteen edelleenkin, vaikka todisteet OneCoinin pyramidihuijausta muistuttavasta rakenteesta ovat ilmiselvät. Sama tilanne toistui myös vuosikymmen takaperin WinCapitan yhteydessä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki