AfterDawn logo

Valtakunnallinen häiriö Telian verkossa – Valtion verkkoyhteydet pätkivät

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
4 kommenttia

Telian liittymissä oli viikonloppuna laajoja häiriöitä, jotka johtuivat yhtiön mukaan ulkomaanyhteyksien laiteviasta. Laitevian aiheuttama datasiirron toimimattomuus niin kiinteässä kuin mobiilissa verkossa vaikutti tavallisten kansalaisten lisäksi muun muassa julkishallinnon toimintaan.

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin mukaan häiriö on vaikuttanut valtionhallinnon verkkoyhteyksien toimivuuteen, mutta lisäksi yksityiset palvelut kärsivät viasta. Esimerkiksi Telian omistukseen nykyisin kuuluvan MTV3:n uutistoimitus oli polvillaan eikä uusia uutisia kyetty julkaisemaan lainkaan. Postin toimivuuskin kärsi häiriöstä, sillä pakettien lähettäminen ja vastaaottaminen ovat riippuvaisia verkkoyhteyksistä.

Häiriöt Telian verkossa alkoivat lauantaina noin kello 12:30. Telia ei uudelleenohjannut liikennettä häiriön takia, koska vika paikallistettiin nopeasti ja se päätettiin korjata heti. Palveluiden vaiheittainen palautuminen alkoi Telian mukan noin kello 15:30.

4 KOMMENTTIA

G0lden_Kebab1/4

Mobiiliyhteydet oli poikki monelt noin 12:00 - 18:00, johtuen osittain DNS overloadista kun yhteydet palasivat.

DeNiWar2/4

Taitaa olla niitä operaattoreita joilla on vain ja ainoastaan yksi ainoa DNS palvelin eikä varapalvelinta vikatilanteiden varalle.
Tai jos sattuukin olemaan varaosoite, niin sekin sijaitsee sillä samalla palvelimella eli kumoaa täydellisesti sen varaosoitteen käyttötarkoituksen - olla vikatilanteissa turvaamassa toimintaa senvaralta jos pääasiallinen DNS palvelin kaatuu.

Samaa logiikkaa kuin se monien harjoittama varmuuskopiointi, että se varmuuskopio pidetään saman tietokoneen toisella kovalevyllä. Kait sekin saattaa toimia jos koneessa vain ensisijainen levy hajoaa, mutta jos kone varastetaan tai tulee salama/virtalähdevika joka syöttää hulluja jännitteitä tuhoten koneeseen kytketyt komponentit niin siinähän meni sitten sekin varmuuskopio samalla pamauksella.

RingLeaderTM3/4

Eli siis onko tässä kyseessä maailman tyhmin vai kateellisin reititin, koska vaihtoehtoista käytävää ei sillä

$sudo make a cup of coffee!

hetkellä ollut purkissa käytettävissä.

jukkapalo4/4

Ei ole ongelmat ohi vieläkään. Tänäänkin yhteys verkkoon on katkennut useamman kerran.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT