AfterDawn logo

Sony PlayStation 5 julkaistaan vuoden 2020 lopulla - nämä asiat konsolista tiedetään

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen
2 kommenttia

PlayStation 5 -pelikonsoli tulee saataville vuoden 2020 lopulla eli julkaisu lähestyy hyvää vauhtia.

Ihan kaikkea laitteesta ei vielä tiedetä, mutta Sony on virallisesti vahvistanut konsolin käyttävän muun muassa AMD:n kahdeksalla ytimellä varustettua suoritinta sekä nopeaa SSD-tallennustilaa. Sony on myös paljastanut tulevan konsolin ohjaimen, joka parantaa pelikokemusta. Konsolin virallista hintaa ei vielä tiedetä, mutta muutamia huhuja asian suhteen on liikkeellä.

Tässä ovat asiat, jotka tulevasta PlayStation 5 -pelikonsolista ovat tällä hetkellä tiedossa.

Tekniset tiedot

Sony on virallisesti paljastanut PlayStation 5:n teknisiä tietoja ja ominaisuuksia.

PS5 tulee sisältämään AMD Ryzen Zen 2 -suorittimen, jonka kahdeksan ydintä toimivat parhaimmillaan 3,5 gigahertsin kellotaajuudella. Grafiikkaprosessori toimii vuorostaan 2,23 gigahertsin taajuudella ja 36 laskentayksikköä tuottavat koneeseen 10,28 TFLOPSin edestä laskentatehoa. Tehokkaat komponentit mahdollistavat muun muassa säteenjäljitysteknologian hyödyntämisen. Peleissä hyödynnetään valon laskennallista simulointia eri materiaaleissa heijastusten, valaistuksen ja varjojen kanssa.


GDDR6-käyttömuistia laitteeseen on tulossa 16 gigatavun edestä. Yksi tärkeä ominaisuus on myös nopea SSD-tallennustila, jota löytyy yhteensä 825 gigatavun edestä. SSD vähentää huomattavasti muun muassa pelien käynnistymisaikoja sekä isompien pelien kenttien latausaikoja. Konsolissa on myös 4K UHD Blu-ray -asema, NVMe SSD -liitin sekä tuki ulkoisille USB-kiintolevyille. Tehojen puolesta PlayStation 5 tarjoaa tuen 4K 120Hz ja 8K -näytöille sekä PlayStation VR -virtuaalitodellisuuslaseille.

PS5-pelit tulevat hyödyntämään immersiivistä 3D-ääntä, jonka mahdollistaa Tempest-moottori. 3D-äänen avulla pelaajat pystyvät esimerkiksi kuulemaan kuinka ympärillä putoavat vesipisarat osuvat eri materiaaleihin.

Sony uskoo, että yli 4000 PlayStation 4 -pelin joukosta suurin osa toimii myös uudella konsolilla. Monet PS4-pelit tulevat myös hyötymään tulevan konsolin tehokkaammasta suorityskyvystä tarjoten sulavamman kokemuksen sekä mahdollisesti korkeamman resoluution. Tällä hetkellä Sonyn mukaan vähintään 100 suosituinta PS4-peliä tulee toimimaan heti PS5:lla julkaisun yhteydessä.

Pelit

PS4-pelien yhteensopivuuden lisäksi muutamia tulevia PS5-pelejä on jo vahvistettu. Vahvistettuihin peleihin kuuluvat muun muassa Outriders, Godfall, Dying Light 2, Warframe, Gothic, Rainbow Six Siege, Watch Dogs: Legion ja WRC 9.

Sony on vahvistanut useita tulevia PS5-pelejä. Kaikki pelit trailereineen voit katsoa tästä.

PlayStation 5 ulkonäkö

Sony paljasti kesäkuussa PlayStation 5 -konsolin ulkonäön, joka mukailee ohjaimen futuristista mustavalkoista ulkonäköä. Kyseessä ei ole kovinkaan laatikkomainen konsoli, vaan siinä on selkeästi käytetty design-silmää.


PS5 tulee kahtena versiona, joista toinen on nk. Digital Edition ilman optista asemaa. Perusversiosta löytyy telakaton optinen asema.

PS5 konsoli levyaseman kanssa
Digitaalinen versio PS5 konsolista

Konsoli on selvästi korkeampi kuin esimerkiksi PlayStation 4 -konsoli, joten se ei välttämättä mahdu olohuoneen tv-tasolle. Konsolin kuitenkin saa asetettua vaaka-asentoon jalan avulla.

PlayStation 5 voidaan asettaa kyljelleen

PlayStation 5 ohjain

Sony on virallisesti paljastanut PlayStation 5:n DualSense -ohjaimen ulkonäön sekä sen ominaisuuksia. DualSensen näppäinasettelu on edelleen sama kuin vanhemmissa DualShock -ohjaimissa. Muotoilu on kuitenkin hieman uudistunut esimerkiksi keskellä olevan kosketuslevyn suhteen.

DualSensen näppäinasettelu on tuttua

Sony haluaa tuoda enemmän tunnetta pelaamiseen uuden ohjaimen avulla. Ohjaimesta löytyy uudistettu haptinen palaute, jonka avulla tärinätehosteet tuntuvat entistä todenmukaiselta. Esimerkiksi mudassa ajamisen pitäisi nyt tuntua enemmän mudassa ajamiselta.

Toinen uudistus on adaptiiviset liipaisimet L2- ja R2-painikkeissa, joiden avulla pelaa pystyy esimerkiksi tuntemaan jousen jännittymisen ennen nuolen vapauttamista.

DualSense ohjaimen takaa löytyy usb-c


DualShock 4:n Share-painike muuttuu Create-painikkeeksi, jolla pystyy luomaan sekä jakamaan pelin klippejä muiden kanssa. Sony lupaa jakaa tästä ominaisuudesta lisää tietoa lähempänä konsolin julkaisua. Lisäksi ohjaimessa on mikrofoni, jonka kerrotaan kelpaavan nopeisiin keskusteluihin kavereiden kesken. Ohjaimen lataaminen tapahtuu USB-C -liitännän välityksellä.

DualSense ohjaimessa on kosketuslevy, mikrofoni ja led-valo

Muut tarvikkeet: latausteline, kuulokkeet, kamera, kaukosäädin

Konsolin sekä ohjaimein lisäksi saataville tulee erilaisia lisätarvikkeita. PS5:n virallisia lisätarvikkeita ovat latausasema kahdelle ohjaimelle, langattomat Pulse 3D -kuulokkeet (ja USB-vastaanotin), kaukosäädin ja HD-kamera.

PS5 latausasema kahdelle ohjaimelle
HD-kamera PlayStation 5 lisätarvikkeena
PS5 konsolin kaukosäädin
Langattomat Pulse 3D kuulokkeet playstation 5 konsolille

The Future of Gaming

Playstation 5 Future of gaming tilaisuus 4. kesäkuuta

Sony kertoi järjestevänsä "The Future of Gaming" -tilaisuuden 4. kesäkuuta klo 23.00 Suomen aikaa. Tilaisuuden keskiössä ovat PlayStation 5 -pelit, joista riittää kerrottavaa yli tunnin mittaiseen lähetykseen. Tilaisuutta voi seurata PlayStationin YouTube-kanavalla ja Twitch-kanavalla.


Sony kuitenkin siirsi tapahtumaa eteenpäin Yhdysvaltojen mielenosoitusten takia. Tapahtuma järjestetään 11.6.

Tilaisuudessa paljastettiin konsolin pelit sekä konsolin ulkonäön. Koko lähetyksen voi katsoa oheisesta upotuksesta.

PlayStation 5 julkaisu, hinta ja saatavuus

Sony on virallisesti ilmoittanut PlayStation 5:n julkaisun sijottuvan loppuvuoteen 2020 eli konsolin pitäisi saapua saataville joulun alla. Koronaviruspandemian on huhuttu vaikuttavan konsolin julkaisuun, mutta tällä hetkellä Sonyn mukaan alkuperäinen julkaisuajankohta tulee pitämään.

Koronavirus on kuitenkin vaikuttanut konsolin komponenttien valmistukseen sekä saatavuuteen. Tämän myötä konsolin saatavuus saattaa olla heikompaa sekä aiottua kalliimpaa.

Sony on kertonut yhteistyökumppaneilleen, että niiden tulisi varautua noin 5 – 6 miljoonan PlayStation 5 -konsolin valmistamiseen maaliskuun 2021 loppuun mennessä (jolloin Sonyn kirjanpitovuosi päättyy). PlayStation 4:ää myytiin vuoden 2013 marraskuun ja vuoden 2014 alun aikana yli 7,5 miljoonaa kappaletta ja valmistettiin siis vielä tätä enemmän.

Sony ei ole virallisesti vahvistanut konsolin hintaa, sillä Sony ei vielä itse tiedä mihin hintaluokkaan konsoli kannattaa asettaa. Tuotantokustannusten lisäksi PS5:n hintaan vaikuttaa myös tulossa oleva Microsoftin Xbox -konsoli, jonka julkaisuajankohta on pitkälti sama kuin uuden PlayStationin.

Tällä hetkellä PlayStation 5:n uskotaan maksavan 499 dollaria. PS5 löytyy jo listattuna muutaman jälleenmyyjän sivulta.


Tulevia PS5-uutisia AfterDawnin sivulla voi katsella tämän linkin takaa.

2 KOMMENTTIA

King Diamond* (vahvistamaton)1/2

En tiä, kyllähän ps5sen vois ostaakin, ties vaikka parempi ku ps4 Pro?

extralow2/2

Meillä olis 4pro, pitää varmaan odottaa 5pro.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki