AfterDawn logo

Perustuslakiin halutaan pikainen muutos – Tiedustelulaki halutaan nopeasti voimaan

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Hallitus on antanut esityksensä pitkään puhuttaneesta tiedustelulainsäädännöstä ja esittää samalla perustuslakiin muutosta, joka mahdollistaisi edellä mainitun lakikokonaisuuden täytäntöönpanon. Perustuslakia halutaan muuttaa kiireellisessä aikataulussa, jotta suomalaiset viranomaiset saavat käyttöönsä tiedustelukyvykkyyden mahdollisimman nopeasti.

Tiedustelulainsäädäntökokonaisuus koostuu kaikkiaan neljästä eri laista, joita on valmisteltu siviilitiedustelun osalta sisäministeriössä ja sotilastiedustelun osalta puolustusministeriössä. Tavoitteena on, että suojelupoliisi ja puolustusvoimat voisivat aiempaa paremmin tutkia sähköistä viestintää omassa toiminnassaan. Viranomaisten tärkeimmät kiinnostuksenkohteet ovat tiedustelun näkökulmasta turvallisuusympäristön kehityksessä ja valtiojärjestystä tai yhteiskunnan perustoimintoja vakavasti uhkaavassa toiminnassa.


Tiedustelun operatiivisesta toiminnasta vastaisivat sekä suojelupoliisi että puolustusvoimat. Toiminnan valvomista varten perustettaan uusi tiedusteluvalvuutetun virka.

2 KOMMENTTIA

jartar1/2

Seuraaviin vaaleihin on niin vähän aikaa, että nopeutetulla perustuslain muutokselle ei ole perusteita. Kun vielä otetaan huomioon miten surkeasti nykyhallitus on lakien kanssa onnistunut, niin ihmeenä pitäisin, jos laki olisi tehty riittävän huolellisesti ja sen vaikutukset olisi arvioitu tarkkaan. Erityisen vahingollista se on siinä vaiheessa jos perustuslakiin tulee monitulkintaisia lisäyksiä.

Kansan turvallisuuden parantamisella kun voi olla merkittäviä vaikutuksia kansalaisten yksityisyyden suojaan. Jos yksityisyys romutetaan niin ketä ruvetaan seuraamaan "turvallisuuden nimissä"!?!

avthein2/2

Ei missään tapauksessa.

Hätiköintiin ja etenkään perusoikeuksien hutilointiin ei ole mitään realistista aihetta. Terrorismikin on todella kaukana kansalaisten henkeä ja terveyttä uhkaavista riskeistä kun katsotaan todellisia tilastoja.

Perustuslakia syvästi halveksivalle ja halveeraavalle maan hallitukselle ei todellakaan pidä antaa mitään pääsyä perustuslain tärvelemiseen. Etenkin jos pääministeri käyttää Stalinin retoriikkaa jolla Stalinkin aikoinaan perusteli kuinka tärkeää kiduttaminen on kansalaisten hengen turvaamiseksi ja valtion turvallisuudelle (ihmisten henki on paljon tärkeämpää kuin kiduttamisen ym. ihmisoikeuksien kuten yksityisyyskin kunnioittaminen).

Tiedustelulakien valvonta on todella sairas vitsi. Joku papereita pyörittelevä byrokraattia tai lautakunta ei todellakaan voi valvoa aukottomasti mitään. Sama jos liikennerikoksia "valvottaisiin" pelkästään velvoittamalla autoilijat ilmoittelemaan että missä ovat milläkin nopeudella ajelleet.

Terveydenhuollon erittäin arkaluontoisia rekistereitä ja poliisin rekistereitä on väärinkäytetty härskisti jopa lokiseurannasta huolimatta eikä lokiseurannalla ole edes saatu syyllisiä aina selville. Joten on turhaa luulla että urkinnan valvonta toimisi yhtään paremmin.

Eikä auta vaikka olisi 100 papereitaan (ja päätään) pyörittelevää tietosuojavaltuutettua jos kukaan ei oikeasti paikanpäällä valvo ja tekninen käytönvalvonnan toteutus ole täysin aukoton.

Esim. NSA ja Australian massakyttääjät ovat härskisti vakoilleet syyttömiä kansalaisia mm. toimittajia, ihmisoikeusaktivisteja entisiä seurustelukumppaneitaan, poliitikkoja jne. jne. vaikka se olisi kuin kiellettyä ja laitonta.

Tiedustelupalvelut ovat tavallisen lain ja valvonnan yläpuolella ja ulottumattomissa joten he voivat oikeasti tehdä ihan mitä huvittaa kunhan eivät itse toimita tai anna todisteita valvoville viranomaisille. Esim. NSA on tuhonnut laitonta urkkimista todistavat todisteet.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT