AfterDawn logo

Netti jakoon sähköverkon kautta – kokeilussa TP-LINK Powerline-adapteri

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
6 kommenttia

Kotona tai toimistolla saattaa tulla tilanne, jossa seinässä oleva verkkopistoke on työpisteen sijoittelun kannalta huonossa paikassa ja vaihtoehtona on joko luottaa langattomaan verkkoon tai vedellä piuhoja pitkin huoneistoa. Yksi ratkaisu on käyttää olemassa olevaa sähköverkkoa, sillä yleensä perinteisiä pistokkeita löytyy verkkoreikiä paremmin. Tällaisen mahdollistaa esimerkiksi TP-LINKin uusi AV1200 Gigabit Powerline Kit.

Asennus

Wi-Fi Kit -pakkauksessa toimitetaan kaksi sähköpistokkeeseen asennettavaa palikkaa (verkkolaitteeseen kytkettävä TL-PA8010P sekä tietokoneeseen verkkoa jakava TL-WPA8730) sekä kaksimetrinen CAT.5e-verkkokaapeli. Asennus käy helposti ja nopeasti, eikä oletuksena tarvitse säätää oikeastaan mitään, jos tilassa on jo valmiiksi toimiva verkko, jota laitteella vain jatketaan. Sähköpistokkeeseen asennettavan laitteen hyvä puoli on, ettei se tarvitse erillistä virtajohtoa.Powerline adapter toimii sähköjohtojen kautta. Modeemista tai muusta verkkolaitteesta liitetään verkkojohto adapteriin, joka laitetaan lähimpään sähköpistokkeeseen. Sitten saman kiinteistön johonkin toiseen pistokkeeseen laitetaan toinen adapteri, josta taas vedetään verkkojohto vaikkapa tietokoneelle. Internet-yhteys kulkee nyt sähköverkon kautta. Asennuksessa huomioitavaa on, että suuressa talossa kaikki sähköliitännät eivät välttämättä ole samassa piirissä, mikä rajoittaa Powerline adapterin sijoittelua. Testaamassamme mallissa on mukana myös langaton yhteys, joten aivan lopullisen työpisteen viereen ei välttämättä kuitenkaan edes tarvitse päästä.

Verkkoon liitettävissä adaptereissa on painike, jolla ne saa helposti yhdistettyä toisiinsa. Laitteet saa myös liitettyä tilassa olevaan langattomaan verkkoon.

Hankala koko

TL-WPA8730 on käytettävyydeltään näppärä laite, mutta fyysisesti varsin suuri. Tavanomaisesta seinäpistokkeesta se vie kahden paikan tilan, sillä se on sekä leveys- että pituussuunnassa huomattavasti yhtä pistokepaikkaa kookkaampi, vaikka kytketäänkin tietenkin vain yhteen sähköpistokkeeseen. Tästä kärsiviä voi lohduttaa sillä, että verkkolaitteen päähän kytkettävässä toisessa palikassa on päällä sähköpistokepaikka, ja virran saa tavallaan kulkemaan laitteen läpi. Toisessa päässä laatikko on kuitenkin kiinteä, eli vie esimerkiksi tavallisesta jatkojohdosta sen kaksi paikkaa.


Tavallaan koon kuitenkin ymmärtää, sillä TP-LINK lupaa Dual Band 802.11ac:n, 2x2 MIMO:n sekä jopa gigabittitason nopeudet.

Toimivaa kaistaa

Ainakin testitilana toimineessa, uudehkossa 45 neliön asunnossa TP-LINKin laite toimi moitteettomasti. 100 megan yhteys antoi testauksessa noin 95 Mbps suoraan verkkoliittimestä. Sähköverkon kautta asunnon toiseen päähän jaettuna nopeus putosi noin 10 %, mutta oli siis vielä täysin hyväksyttävässä 85 Mbps:n nopeusluokassa.


Pakettihävikkiä ei tullut ja pingiäkään laite ei lisännyt keskimäärin kuin 2-6 millisekuntia. Testissä ei aiheutettu kovin pitkiä ja superkovia rasituksia, mutta ainakin kevyen testailun perusteella AV1200-paketti toimii hyvin jopa pelatessa.

Testien aikana samaan virtapiiriin oli kytkettynä useita muitakin laitteita. Powerline adapterin jakamaa verkkoa käytti kuitenkin vain testitietokone.

Loppusanat

TP-LINK:in Powerline adapteria voi hyvin suositella huoneistoon, jossa joutuisi muutoin jättämään näkyviin pitkiä verkkokaapelivetoja. Adapterit tarjoavat yllättävän suorituskykyisen vaihtoehdon, jos ei aivan millisekuntien päälle tarvitse pelata.


Kirjoitushetkellä AV1200 Kitin hinta hieman alle 200 euroa, mikä kieltämättä hillitsee villeimpiä ostohaluja. Markkinoilla on tarjolla myös huomattavasti edullisempia ratkaisuja, jotka toki tarjoavat hieman vaatimattomampaa suorituskykyä.

6 KOMMENTTIA

etrade1/6

Oliko laitteet saman vaiheen pistorasioissa?

Cat5 kaapeli voi heittää roskikseen.

Valje2/6

Originally posted by etrade:

Oliko laitteet saman vaiheen pistorasioissa?

Kyllä.

H4X0R-X3/6

Edullisimmista malleista kommentoin, että vastaava halvemman mallin TP-linkin laitteisto ei toiminut Anvian Watson Boxin kanssa pätkääkään. Kuva pätki satunnaisesti aina minuutteihin asti tuntemattomasta syystä.

kaitim4/6

Testasitteko myös radiohäiriöt? Monet sähköverkkoa käyttävät lan-adapterit aiheuttavat voimakkaan häiriön hf eli lyhytaaltoalueilla. Radioamatööri OH7EML, Kai T.

taabari5/6

Jatkojohtoratkaisu ei liene paras mahdollinen. Mieluummin suoraan pistorasiaan nuo adapterit ja samoinpäin vaiheen ja nollan suhteen.

wipe20006/6

Itsellä kokemusta vain Powerline-adapteriparista, mutta sama idea siirron osalta, data kulkee sähköverkossa.

Sitä adapteria ei kyllä voi varauksetta suoitella. Periaatteessa sillä parhaimmillaan pääsi todella hyviin nopeuksiin, mutta välillä jonkun sähkölaitteen kytkeminen päälle romautti siirtonopeuden ja heitti pingin taivaisiin. Esim. aina toistettavana ilmiönä oli tietokoneen kanssa samassa huoneessa olevan Yamahan syntikan päälle laitto - netin toiminta romahti joka kerta ja palautui n. 20 s syntikan sammutuksen jälkeen. Myös ihan eripuolilla taloa olevien laitteiden käyttö aiheutti välillä saman.

Jatkojohdon kanssa yhteysnopeus huononi oleellisesti myös siinä "ongelmattomassa" tilassa.

Meillä varmaan on keskivertoa pidemmät piuhavedot, ja voi toimia hyvinkin pienemmässä asunnossa, mutta kannattaa silti ehdottomasti ostaa tääläiset sähköverkkolaitteet avokaupalla, jotta ne saa kokeiltua ja vietyä takaisin, mikäli ei omassa kämpässä toimi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT