AfterDawn logo

Suomi-tabletit vertailussa: Nokia N1 ja Jolla Tablet

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Tällä viikolla Slushissa nähtiin uudet tabletit sekä Nokialta että Nokian hylkäämään ohjelmistoprojektin kautta syntyneeltä Jollalta.

"Suomi-tabletit" muistuttavat teknisesti hyvin paljon toisiaan, mutta yhtiöt ovat lähestyneet minikokoisia tabletteja hieman eri kulmista. Nokia N1 tuntuu seuraavan orjallisemmin Applen iPad minin jalanjälkiä, kun taas Jolla Tabletista on lähdetty tekemään originaalimpaa tuotetta, josta löytyy enemmän vaikutteita Jollan älypuhelimesta kuin iPadistä.

Jolla Tabletissa ja Nokia N1:ssä käytetään Intelin Atom-mobiilipiirejä. Suoritinvalinta on todennäköisesti syy laitteiden alhaisille suositushinnoille: Intel tukee varsin jalokätisesti tablet-valmistajia mikäli ne päätyvät käyttämään Atom-suorittimia. Intel-suorittimiin törmääkin pääasiassa kaikkein edullisimmissa laitteissa.


Molemmista tableteista löytyy myös 4:3-kuvasuhteella varustettu noin 7,9 tuuman näyttö, jonka resoluutio kohoaa 2048x1536 pikseliin. Samanlaisiin näyttöspeksein on saattanut törmätä katsellessaan Retina-näyttöisen iPad minin teknisiä tietoja. Yhteistä Jolla Tabletille ja Nokia N1:lle on myös se, että niistä tulee saataville vain Wi-Fi-versio.

Jollan eduiksi voidaan laskea tuki GPS-paikannukselle sekä microSD-paikka. Nokia N1:ssä on taas tarkempi takakamera, tuki uudemmalle Wi-Fille sekä suurempi akku.

Varsinainen ero laitteiden välille syntyy tietysti ohjelmistosta. Jollassa käytetään yhtiön itse kehittämää Sailfish OS 2.0 -käyttöjärjestelmää, kun taas Nokia N1:ssä on Z Launcher -kotinäkymällä varustettu Android 5.0 Lollipop. Molemmat laitteet tukevat Android-sovelluksia. Nokia on vahvistanut N1:stä löytyvän Google Play -sovelluskauppa.

Nimi Jolla Tablet Nokia N1
Koko 203 x 137 x 8,3 mm 201 x 139 x 6,9 mm
Paino 384 g 318 g
Runko Muovi Alumiinia
Käyttöjärjestelmä Sailfish OS 2.0 Android 5.0 + Z Launcher
Näyttö 7,85" (2048 x 1536 pikseliä) 7,9" (2048 x 1536 pikseliä), laminoitu
Suoritin Intel Atom (64-bit, neliydin, 1,8 GHz) Intel Atom (64-bit, neliydin, 2,3 GHz)
RAM 2 GB 2 GB
Yhteydet 802.11n (dual channel), Bluetooth 4.0, GPS 802.11ac (dual channel), Bluetooth 4.0
Kamera Takana 5 MP
Edessä 2 MP
Takana 8 MP
Edessä 5 MP
Tallennustilaa 32 GB (microSD-paikka) 32 GB
Akku 4300 mAh 5300 mAh
Hinta 249 dollaria* 249 dollaria (ei sis. veroja)

*Arvioitu jälleenmyyntihinta, tabletin voi ostaa ennakkoon edullisemmin Indiegogosta

2 KOMMENTTIA

Mauriland1/2

Nokiassa siis tarkemmat kamerat ;)

RekookeR2/2

Originally posted by Mauriland:

Nokiassa siis tarkemmat kamerat ;)

vaikuttaisi muutenkin paremmalle. Molemmat vaan mokas kun ottivat tähtäimeen ipad minin koon, joka ei ole kovin suosittu. Olisivat tehneet täysverisen tabletin hyvällä akunkestolla. Semmoiselle olisi enemmän käyttöä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki