AfterDawn logo

AMD aikoo tuoda OpenGL:lle osan Mantle-optimoinneista

Panu Roivas Panu Roivas
2 kommenttia

AMD julkisti vastikään aikeensa tuoda uuden ohjelmointirajapinnan DirectX:n ja OpenGL:n rinnalle. Mantle API antaa kehittäjille entistä paremman pääsyn AMD:n GCN-arkkitehtuurin saloihin, mikä ei ole ollut toistaiseksi mahdollista DirectX:n ja OpenGL:n korkeamman tason rajapinnoilla. Uusimpien tietojen mukaan AMD aikoo kuitenkin tuoda osan uusista optimoinneista tarjolle myös OpenGL:n laajennusten muodossa.


AMD:n OpenGL-puolta hoitava Graham Sellers on kommentoinut Twitterissä yrityksen tuovan uusia laajennuksia OpenGL-rajapinnalle, minkä pitäisi tuoda lähes yhtä suuria suorituskykyparannuksia kuin erillinen Mantle API. Sellersin mukaan moderni OpenGL-rajapintaa käyttävä sovellus ei tule jatkossa olemaan rajoittava tekijä, vaan pullonkaula jää näytönohjaimen suorituskykyyn.

Viime aikoina muun muassa Valve on lähtenyt tukemaan vahvasti OpenGL:ää, sillä sen uusi Linuxiin perustuva Steam OS -käyttöjärjestelmä ei tue Microsoftin omaa DirectX-rajapintaa, joka on tällä hetkellä käytetyin rajapinta Windows-peleissä. Valven perustaja Gabe Newell on kommentoinut useaan otteeseen, että SteamOS OpenGL:n kanssa tulee tarjoamaan paremman suorituskyvyn peleissä verrattuna nykyiseen Windows- ja DirectX-tarjontaan.

Myös Activisionin tekninen johtaja on kommentoinut vastikään AMD:n Mantle-suunnitelmia. Wade Brainerdin mukaan Activisionin on pakko jatkossa tukea Mantlea, mutta samalla hän toivoi että kyseessä olisi pelkät OpenGL-laajennukset, sillä kokonaan uusi API vaatii enemmän vaivaa. Ilmeisesti AMD on kuunnellut kehittäjiä myös tällä saralla, vaikka laajennukset eivät ehkä olekaan yhtä merkittävät kuin koko Mantle API:n mahdollisuudet. Mantle API:n ensimmäinen testi tulee vastaan joulukuussa kun Activisionin kilpailija EA julkaisee Mantle-päivityksen Battlefield 4 -peliin.

2 KOMMENTTIA

Lakupiip1/2

Tarvitseeko tuo OpenGL päivitys rautapuolelta (Uusi OpenGL versio) tuen vai onko tulossa parannuksia myös vanhempien korttien suorituskykyyn.

hannibal_pjv2/2

Mantle-pohjaiset optimoinnit toimivat vain GCN pohjaisissa korteissa. Eli ne hyädyntävät tarkemmin uusien GCN pohjaisten korttien ominaisuuksien käyttöä. Kyse on juuri aivan tiettyyn rautaan perustuvien laitteiden hyvin lähelle rautatasoa perustuvasta optimoinnista, joten tällä ei mitään vaikutusta vanhempiin (tai toisaalta uudempiin kortteihin), jotka eivät perustu GCN arkkitehtuuriin.

Mutta hyvä kuulla, että tuki siirtyy enemmissä määrin OpenGL suuntaan. Helpottaa ohjelmoijien työtä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT