AfterDawn logo

AMD:n Mantle API lupaa DirectX:ää paremman suorituskyvyn

Panu Roivas Panu Roivas
9 kommenttia

AMD piti eilen Hawaijilla julkistustilaisuuden, jossa se esitteli uuden sukupolven näytönohjaimia ja niiden mukana tulevia teknologioita. Merkittävimmät uudistukset olivat TrueAudio -äänipiiri ja Mantle -rajapinta grafiikalle.

AMD kertoo uuden Mantle API:n tarjoavan Microsoftin DirectX -rajapintaa paremmat optimointimahdollisuudet tuleville PC-peleille. AMD voitti uuden sukupolven konsolipiirikilpailun ja sen piirit löytyvät nyt Xbox Onesta sekä Playstation 4:stä. Pelikonsolien etuna on pitkään ollut se, että pelit on voitu optimoida PC-versiota paremmin, sillä Windowsin päällä pyörivä DirectX-rajapinta ei mahdollista pääsyä yhtä lähelle rautaa kuin konsolien rajapinnat.

Mantle-tuki tulee ensimmäiseksi Battlefield 4 -peliin, joka toimii teknologian ensimmäisenä käytännön testinä. BF4 tukee myös DirectX:ää, ja ensimmäinen versio Mantle-tuesta tuleekin peliin vasta joulukuun aikoihin ilmaisen päivityksen muodossa. AMD on kuitenkin jo lupaillut että BF4 pyörii R9 290X -kortilla selvästi Titania nopeammin käytettäessä Mantlea.


DICE:n Johan Andersson esitteli tilaisuudessa Mantle API:n ominaisuuksia Frostbite 3 -moottorissa. Anderssonin mukaan Mantle vähentää erityisesti CPU-pullonkauloja, ja Frostbite 3 hyödyntää kaikkia 8 ydintä. Grafiikkapuolella on myös luvassa paljon rautaoptimointeja, ja Mantle mahdollistaa jopa 9x enemmän draw call -käskyjä per sekunti vähentämällä CPU-overheadia.

Mantle API on teoriassa avoin, mutta oletettavasti suurin hyöty siitä on AMD:lle, joka hyötyy suoraan konsolipiireille tehdystä optimointityöstä. Mantle julkaistaan alkuun Windowsille, mutta ilmeisesti myös Linux-tuki on tulossa. Näin ollen myös SteamOS-tuki tullaan todennäköisesti näkemään jossain vaiheessa.

Nähtäväksi jää miten AMD saa markkinoitua Mantle-tuen peleihin. Frostbite on iso askel, mutta AMD:n on saatava myös muut pelinkehittäjät väsäämään Mantle-tuki PC-portteihin, mikä tarkoittaa aina lisäkustannuksia. Monet pelialan suuret nimet ovat kuitenkin pitkään kaivanneet matalamman tason API:a PC:lle. Nvidialle Mantle lieneekin melko suuri huolenaihe tulevaisuudessa. Toisaalta viimeksi vastaavaa yhden osapuolen API:a nähtiin 3DFX:n Glide-rajapinnan muodossa, joka väistyi ennen pitkää DirectX:n tieltä.

9 KOMMENTTIA

R4ndom11/9

Toimiikohan tämä rajapinta vanhemmilla korteilla(hd6000 sarja), vai tarviiko rautatuen?

Ranvier2/9

Originally posted by R4ndom1:

Toimiikohan tämä rajapinta vanhemmilla korteilla(hd6000 sarja), vai tarviiko rautatuen?

Vaatii tuen myös raudalta.

Sefriol3/9

Tavallaan toivoisin, että AMD ja Nvidia löisivät hynttyyt yhteen tuon rajapinnan kehittämisen suhteen. Tai se, että Microsoft panostaisi Directiin enemmän. Jo nyt näyttisfirmat kilpailevat toistensa kanssa niin että toisissa peleissä toisen kortti on parempi kuin toinen. Ajatelkaa, jos tämä menisi myös rajapinnoille...
Käytännössä tarkottaisi, että jotkut pelit toimisivat vain tietyn valmistajan korteilla.

hannibal_pjv4/9

Hmm.... wanha sli remake.... Tällä saa rutosti lisää nopeutta, mutta vain juuri tietynlaisella raudalla. Hyvä konsoleissa... ei ehkä niin hyvä PC laitteissa... (Toki sielläkin nopeutta saa lisää, mutta tässä tapauksessa vain GCN pohjaisella raudalla.
No olisihan se hauskaa, että konsolit jyräisivät jälleen PC raudan murto-osalla PC raudan tehosta käyttämällä vain vähiä resursseja tarkemmin ;-)

mcmopo5/9

Vihdoinkin jotain merkkejä siitä että tulevaisuudessa lähestulkoon kaikki pelit voisivat toimia linuxilla siinä missä windossillakin. Siihen on vielä pitkä matka mutta kun katsoo mihin suuntaan windossin kehitys on menossa niin todella kaipaa joitakin vaihtoehtoja.

Pihlis126/9

Originally posted by mcmopo:

Vihdoinkin jotain merkkejä siitä että tulevaisuudessa lähestulkoon kaikki pelit voisivat toimia linuxilla siinä missä windossillakin. Siihen on vielä pitkä matka mutta kun katsoo mihin suuntaan windossin kehitys on menossa niin todella kaipaa joitakin vaihtoehtoja.

Todellakin, toivottavasti tämä rajapinta ottaa tuulta alleen.

hannibal_pjv7/9

Tuskin kuitenkaan. Ei ole hirvittävästi hyötyä rajapinnasta, joka toimii vain yhden walmistajan yhden tuoteperheen tuotteilla. Open GL on se vastaus, joka oikeasti auttaisi Linuxin asemaa, kunhan vain se kehittyisi riittävän nopeasti ilman tolkutonta tappelua...

Flobat8/9

Ehkäpä se rajapinta tulee toimimaan tulevaisuudessa kaikilla ati korteilla. Se että peli optimoidaan mantlelle ei tarkoita etteikö se toimisi directX:llä. PC rauta on kehnosti hyödynnettävissä ja hyvä jos alkavat asiaa viemään eteenpäin.

hannibal_pjv9/9

Rautatasoinen optimoimointi tarkoittaa sitä, että ohjelma tehdään graffojen suhteen uudestaan jokaiselle grafiikka-arkkitehtuurille...
AMD:lla on ATI kortit mukaan lukien reippaat kymmenkunta arkkitehtuuria, joita on vielä käytössä. Nvidialla saman verran. Intelillä ehkä puolet tuosta, puhumattakaan pienemmistä valmistajista. Ohjelma pitäisi siis kirjoittaa jokaiselle noista kokonaan uudestaan... Kukaan ei ryhdy siihen!
Korkean tason onjelmoiti API:t kuten open GL ja DX mahdollistavat sen, että sama koodi toimii kaikilla mahdollisilla graffakorteilla ja arkkitehtuureilla, kunhan kortin valmistaja vain julkaisee open GL ja/tai DX yhteensopivan ajurin kortilleen. Eli 30-40 koodin sijaan ohjelmoijan tarvitsee tehdä vain yksi koodi... Säästää rutosti aikaa, vaivaa ja rahaa...
Se mitä menetetään on se, että alla olevan raudan ominaisuusia ei käytetä tarkasti hyväksi, vaan osa tehosta menee "hukkaan"... Ohjelmoijan kannalta pieni hinta saavutettuun etuun verrattuna.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT