AfterDawn logo

AMD:n tekemä PlayStation 4 -prosessori on "puoli-kustomoitu"

Teemu Laitila Teemu Laitila
6 kommenttia

Sony paljasti eilen, että yhtiön uuden PlayStation 4 -konsolin sisuksista löytyy kahdeksasta Jaguar-ytimestä koostuva prosessori. Jaguar on AMD:n seuraaja nykyisille Bobcat-ytimille, joita käytetään halvimman hintaluokan kannettavista löytyvissä C- ja E-sarjan prosessoreissa.

Vaikka PlayStation 4:n sisältämä prosessori koostuu kahdeksasta ytimestä, AMD:lla ei ole itsellään aikomusta tuoda kahdeksanydinmallia markkinoille. Yhtiön markkinointipäällikön mukaan Sonyn käyttämä prosessori on "puoli-kustomoitu" malli, joita voidaan tuottaa suurimmille asiakkaille, joilla on tarvetta isoille määrille prosessoreita. Tarkempia tietoja muista mahdollisista optimoinneista ei ole tarjolla, jonka voisi tulkita niin, että muilta osin prosessorit vastaavat normaaleita PC-prosesssoreita.


Yksi PS4:n erikoisuuksista on kuitenkin sen kahdeksan gigatavun kokoinen GDDR5-muisti, joka jaetaan APU-piiriltä löytyvien CPU- ja GPU-ytimien kesken. Muistin tiedonsiirtonopeus on jopa 170 gigatavua sekunnissa.

Jaguar-ytimet valmistetaan 28 nm prosessilla ja ne saapuvat PC-puolella markkinoille Kabini- ja Temash-koodinimetyissä prosessoreissa. Prosessorit on tarkoitettu lähinnä ohuisiin kannettaviin ja niiden TDP-arvot ovat 15 wattia tai vähemmän.

Muutamien PlayStation 4 -tietojen lisäksi AMD:n markkinointipäällikkö vihjaa maaliskuussa kerrottavista merkittävistä uutisista.

- Tämä vuosi tulee olemaan pelaajien kannalta erittäin mielenkiintoinen ja erityisen jännittävä niille, joiden tietokoneesta tai konsolista löytyy AMD:n laitteita, markkinointipäällikkö John Taylor vihjaa blogissa.

AMD lupaa kertoa uutisensa Game Developers Conference -tapahtumassa.

6 KOMMENTTIA

johtaja591/6

Quote:

kahdeksan gigatavun kokoinen GDDR5-muisti


Aika kallis ratkaisu, mutta siitä ne valmistuskustannukset ajallaan tippuu.

joksak2/6

voisko se muisti sentään olla niin mahdottoman hintaista?

jos jälleenmyyntihinnaltaan 150-200€ näyttiksissäkin on GDDR5 muistia jo 2Gb? tollasessa näyttiksessä kuitenkin raudan osuuden hinta on oltava muutamassa kympissä (jälleenmyyjä saa 10%, alv 24%, logistiikkaan 10%, markkinointiin / pakkaukseen 15-20%, rautaan 20% ja valmistajan kate loput).

Jos muistinkin osuus olis tuosta em. raudasta esim 20% niin puhutaan että 1Gb GDDR5 muistia maksaa max 4€ näyttisvalmistajalle. Sony tilaa sitä sitten miljoonia piirejä, niin tuon muistin osuudeksi ei taida jäädä edes kolmea kymppiä / konsoli? Ihan mutu-tietoa mutta ei noi voi kauas heittää nuo arvionikaan..

hannibal_pjv3/6

Helpoin on verrata saman näytönohjaimen 2 Gb ja 4 Gb versioita keskenään.
tai 3Gb vs 6Gb

Asus 680 2 Gb 542.00€ ja sama 4 Gb 610.00€, ero n. 70e
Gainward 680 2 Gb 479.00€ ja sama 4Gb 599.00€, ero n 120e

Otetaan pienempi ero ja kerrotaan 4:llä niin saataisiin 8 Gigan hinnaksi 280e
(tuossa tietysti suomen verot jne. lisäävät tuota hintaeroa)

Club3D 7850 1Gb 188e ja sama 2Gb 239e, ero n. 50e
jolloin 8Gb olisi 400e

Mutta noissa kilpailutilanne sanelee erikokoisilla muisteilla varusteltujen korttien hinnat. Mutta kyllä luulisin, että vero pois ja katteet kohdilleen niin 8 gigaa muistia saattaa hyvinkin maksaa sen 120-140 egee jos reippaa puolet ois veroa ja ilmaa. Luultavasti saattaa maksaa enemmänkin, sillä ei pelkä muistin lisäyksen hintaero olisi noin suuri. Lisäksi Sony ja MS myyvät jälleen tavaraa aluksi tappiolla ulos. Luultavasti pienemmällä tappiolla kuin viimeksi, mutta tappiolla kuitenkin, joten konsolin hintaan saa enemmän tavaraa kuin osat maksaisivat!

hannibal_pjv4/6

Itse asiassa kun googlasin löysin wanhan listan, jossa oli eroteltu graffakortin valmistamiskustannukset, niin 2Gb muistin tehdashinta oli 48,57$, joten 8 gigaa maksaisi tehtaalta suoraan n. 400$. Mutta tämä tieto on pari vuotta vanha, joten hinta on saattanut hieman tippua. (6970 Gb mallin valmistuskustannukset totaalina olivat sen mukaan n. 190$ josta muisti siis vei aika moisen loven! Prossa vei sitten 85$ ja muut tilkkeet loput. Korttia myytiin ulos 360$ hintaan.)
Joten tuon konsolin valmistushinnasta luultavasti suurin osa tulee tuosta muistista. Kuvittelisin, että Jaguar on halvempi tehdä, kuin tuon 6970 prossa aikoinaan ja tässä konsolissa on 4 kertaa enemmän muistia kuin 6970:ssa. Jos valmistuskustannukset on alentunee samassa suhteessa, niin PS4:n muistiin on menny reippaasti yli neljä kertaa se määrä rahaa kuin siihen Jaguar piiriin!

BPVest5/6

GDDR5 muistin hinta riippuu nopeudesta. Hitaampia saa halvalla, nopeemmista saa maksaa. PS4 nopeuksilla hinta vois olla 15 euroo/giga. Halpenee tulevaisuudessa.

Originally posted by hannibal_pjv:

Jos valmistuskustannukset on alentunee samassa suhteessa, niin PS4:n muistiin on menny reippaasti yli neljä kertaa se määrä rahaa kuin siihen Jaguar piiriin!

2 kertaa enemmän realisitsempi arvio.

johtaja596/6

Originally posted by BPVest:

GDDR5 muistin hinta riippuu nopeudesta. Hitaampia saa halvalla, nopeemmista saa maksaa. PS4 nopeuksilla hinta vois olla 15 euroo/giga. Halpenee tulevaisuudessa.


Riippuu myös siitä minkä kokoisia muistipiirejä käytetään. Käsittääkseni 2x isompi muistipiiri maksaa 4x enemmän, josta johtuu myös näytönohjaimissa hintaero eri muistimäärillä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT