AfterDawn logo

RTSP

RTSP on lyhenne sanoista Real Time Streaming Protocol ja on tiedonsiirtoprotokolla multimedian reaaliaikaiseen toistoon IP-verkoissa. Varsinainen tiedostojen lähettäminen ei ole osa protokollaa, vaan RTSP toimii ainoastaan mediapalvelimen ohjauskanavana. Sen kautta voi siis lähettää videotyylisiä komentoja, kuten toisto, kelaus, tauko ja pysäytys.

Useat RTSP-palvelimet käyttävät RTP-protokollaa (Real-time Transfer Protocol) varsinaisena tiedonsiirtoprotokollana video/audio-virroille.

Itse RTSP on HTTP:n kaltainen tekstipohjainen protokolla, mutta RTSP on HTTP:stä poiketen tilatietoinen. Tarvittaessa käyttäjätunnistukseen voidaan käyttää istuntotunnusta, joten kiinteää verkko-osoitetta ei vaadita. Käskyjen kulkusuunta on (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) asiakkaalta palvelimelle.

Protokollan kehitti Internet Engineering Task Force (IETF) vuonna 1998, ja se tunnettiin alunperin nimellä RFC 2326. Se on sovellettuna käytössä mm. Quicktime, Windows Media Server ja VideoLAN-suoratoistopalvelimissa.

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki