AfterDawn logo

H.263

H.263 on videokoodekki, jonka ITU-T kehitti vuosina 1995-96. Sen alkuperäinen käyttötarkoitus oli toimia pienen bittivirran videokonferenssien pakkausmenetelmänä. H.263 on osa H.26X -standardiperhettä. H.263 on parannettu versio aiemmasta H.261-standarista ja H.264/AVC:n edeltäjä.

Alkujaan koodekki suunniteltiin käytettäväksi piirikytkentäisissä videokonferensseissa ja kuvapuheluissa (H.324-järjestelmät), mutta se otettiin käyttöön myös IP-pohjaisissa (H.323), ISDN-pohjaisissa (H.320), RTSP (streamaus) ja SIP-videokonferenssijärjestelmissä.

Koodekin voi purkaa libavcodec-kirjastolla, joka on ilmaisen LGPL-lisenssin alainen. Libavcodec on osa ffmpeg:iä, jota käyttävät mm. ffdshow, VLC media player ja MPlayer.

H.263 on saanut uutta suosiota eri videopalveluiden ja mobiililaitteiden koodekkina, sillä se ei vaadi järjestelmältä yhtä paljon tehoa kuin AVC. Koodekki on käytössä mm. Flash-videoissa, joita käyttävät Googlen YouTube ja sen mobiiliversio, Google Video ja MySpace. Myös RealVideon koodekki perustui H.263:een aina versioon 7 asti.

Aiheeseen liittyviä termejä

Aiheeseen liittyviä ohjelmia

Freeware for Windows
Freeware for Windows
Freeware for Windows
Freeware for Windows
Freeware for Windows
Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki