AfterDawn logo

Multi-pass pakkaus

Multi-pass pakkaus tarkoittaa sitä että audio tai video encoderi analysoi tiedoston ennen pakkaamista. Tämän analysoinnin avulla encoderille selviää mihin kannattaa bittejä uhrata ja mihin ei (tekniikka toimii vain VBR-dataa luodessa. CBR:n kanssa Multi-pass pakkausta ei voi käyttää). Analysoitaessa tehdään loki-tiedostoa, johon tallennetaan tiedot kohtien monimutkaisuudesta pakkauksen suhteen. Pakatessa encoderi käyttää tätä loki-tiedostoa avukseen ja valitsee sopivat bitratet tarpeen mukaan.

Analysointia voi tehdä useamman kerran, mutta yleensä pienillä bitrateilla ei toisen analysoinnin jälkeen saavuteta enää näkyvää tai kuultavaa hyötyä. Jotkin DVD-Video-levyjen kutistukseen käytetyt ohjelmat kuitenkin saattavat käyttää jopa seitsemää analysointia parhailla kuvanlaatuasetuksilla.

Analysointi vie yleensä paljon aikaa ja sitä ei voi käyttää videon kaappauksessa, koska kaikkea dataa ei voi vielä analysoida. Tästä on olemassa tietenkin muunnoksia, ns. 1.5-pass pakkaus, jossa on pieni aikaväli, jolla analysoidaan ja pakkaus tapahtuu heti sen jälkeen. Tämä on varsin yleistä varsinkin audion pakkaamisessa.

2-pass tarkoittaa siis että materiaali analysoidaan kerran kokonaan ja pakataan tämän jälkeen.

Termin synonyymit

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki