AfterDawn logo

MHP

MHP tulee sanoista Multimedia Home Platform ja on avoin (middleware) järjestelmästandardi, joka on kehitetty tarjoamaan interaktiivista sisältöä digitaalisiin DVB-televisiolähetyksiin. MHP on Javalla toteutettu ohjelmarajapinta, joka mahdollistaa interaktiivisten ohjelmien vastaanottamisen ja suorittamisen digitaalisella vastaanottimella. MHP on melko uusi ja keskeneräinen standardi, joten sitä ei ole suunnitelmista huolimatta otettu kunnolla käyttöön juuri missään.

MHP-ohjelmat voivat periaatteessa olla esimerkiksi pelejä tai tietopalveluita. MHP mahdollistaa myös paluukanavan käytön, joten teknologia mahdollistaisi periaatteessa esimerkiksi äänestykset, tekstiviestien lähettämisen, ostosten teon tai sähköpostin luvun television välityksellä.

MHP:n paluukanavana voi toimia esimerkiksi puhelinliittymä tai laajakaistayhteys. On kehitetty myös DVB-RCT (DVB Return Channel Terrestrial), joka mahdollistaa langattoman paluukanavan useita kilobittejä sekunnissa siirtävän VHF/UHF-paluukanavan.

MHP:n versio 1.1 sisältää DVB-HTML-määrityksen, joka tarjoaa mahdollisuuden esittää verkkosivuja televisioruudulla. DVB-HTML perustuu XHTML 1.1:een ja tukee myös CSS 2.0 tyylitiedostoja, DOM 2.0:aa ja ECMAScriptia (JavaScript).

Vaikka MHP tarjoaa hienoja mahdollisuuksia monipuoliseen televisiosisältöön ja sitä käyttävät periaatteessa esimerkiksi kaikki Pohjoismaiden julkisen palvelun yhtiöt (YLE, SVT, DR, NRK), on MHP:n hyödyntäminen jäänyt maailmalla erittäin vähäiseksi. Laajinta käyttö on Italiassa ja Koreassa, lisäksi pienimuotoisia kokeiluja on ollut Saksassa, Suomessa, Espanjassa, Australiassa ja Itävallassa.

Suurimmat esteet MHP:n laajamittaiselle käytölle ovat standardin keskeneräisyys, sekavuus ja vaikea toteutettavuus.

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki