AfterDawn logo

DVB-H

DVB-H (lyhenne sanoista Digital Video Broadcasting - Handhelds) on mobiililaitteille tarkoitettu versio digitaalisesta DVB-lähetysstandardista. Se on periaatteessa laajennus DVB-T-siirtostandariin. Erona on pienempi virrankulutus ja mahdollisuus vastaanottaa lähetyksiä myös liikkuessa. DVB-H on tarkoitettu yhdensuuntaiseen yhdeltä monelle -viestintään, joten se soveltuu erinomaisesti massaviestintään, kuten mobiilitelevisiolähetyksiin.

DVB-H käyttää aikaviipalointitekniikkaa (time-slicing), eli vastaanotin on aktiivinen ainoastaan vastaanotettaessa ohjelmavirtaa. Tämä säästää parhaimmillaan jopa 90 prosenttia tehoa verrattuna lähetysvirran jatkuvaan purkuun. DVB-H-standardin käyttämän IP Datacastin (IPDC) avulla voidaan toteuttaa mm. Internet-tyyppiset sovellukset päätelaitteissa.

DVB-H-lähetyksissä televisiokuvan pakkaamiseen käytetään MPEG-4-koodekkia H.264 ja äänitiedostojen pakkaamisessa AMR-WB:tä. Tosin Suomessa käytetään H.264-standardin MPEG-4-formaattia videolle ja EAAC-formaattia äänelle.

Nokia on ollut vahvasti mukana kehittämässä DVB-H-standardia. Edistääkseen mobiilitelevision kehitystä valitsi Euroopan Unioni DVB-H:n viralliseksi mobiili-TV-standardiksi 17.3.2008, joten kaikkien EU-maiden tulisi tukea alueellaan samaan standardiin perustuvan verkon kehittämistä.

Tällä hetkellä Italia on ainoa Euroopan maa, jossa DVB-H on jo täydessä kaupallisessa käytössä. Suomen ohella Itävalta, Ranska, Sveitsi ja Espanja valmistelevat toiminnan laajentamista. DVB-H:ta käytetään myös mm. Taiwanissa.

Maailmalla DVB-H:n kanssa kilpailevia mobiilitelevisioratkaisuja on mm. Yhdysvalloissa suosittu MediaFLO, jonka käyttöön kuitenkin liittyy huomattavasti korkeammat lisensiointimaksut.


(Kuva: Nokia - Mobile TV Forum)

DVB-H Suomessa

Suomessa DVB-H verkkoa ylläpitää Digita. Verkko avattiin kaupalliseen käyttöön 1.12.2006. Tällä hetkellä peittoalue kattaa pääkaupunkiseudun sekä Tampereen, Turun ja Oulun kaupungit lähiseutuineen, eli noin 40 % väestöstä. Verkkoa kehitetään kaupallisin perustein. Katsojalle DVB-H lähetykset ovat maksuttomia.

Digita ylläpitää verkkopalvelua, josta voi tarkastaa DVB-H-lähetysten näkyvyyden omalla alueellaan. Palvelu toimii osoitteessa http://www.mobiilitv.fi/karttapalvelu/.

Lähetysten katseluun tarvitaan päätelaite, joka osaa purkaa DVB-H-lähetyksiä ja niiden Suomessa käytettyä salausta. Tällä hetkellä näitä laitteita on vain kaksi: Nokia N77 ja N92 -puhelimet. Lisäksi kesällä on tulossa kolmas katseluun soveltuva puhelin, Nokia N96.

Mobiilitelevision suurimmat ongelmat ovat päätelaitteiden suppea valikoima ja sisältöpalveluiden niukkuus. Sisältöä DVB-H-verkossa tarjoavat ainoastaan MTV3, Nelonen ja Voice.

Sisällöntarjoajien mukaan saamista on vaikeuttanut tekijänoikeusjärjestöjen vaatimukset siitä, että samaan aikaan television kautta matkapuhelimiin lähetettävistä ohjelmista pitäisi maksaa toinen maksu. Tämän vuoksi Yleisradio ei lähetä DVB-H-ohjelmaa.

(Päivitetty 14.9.2008)

Aiheeseen liittyviä termejä