AfterDawn logo

DirectShow

DirectShow on Windowsissa käytettävissä oleva rajapinta, jonka avulla mediatiedostoja käsittelevät ohjelmat voivat etsiä järjestelmään asennetut sopivat koodekit (codec) ja splitterit, joilla mediaa voi toistaa tai pakata. Myös erilaisten filttereiden lisäys onnistuu, jolloin videota tai audiota voi käsitellä ennen toistamista tai pakkausta.

Tämä helpottaa käyttäjien ja ohjelmoijien elämää, koska asennettuja koodekeita ja splittereitä voi täten käyttää useassa ohjelmassa ilman muutosta ohjelmaan tai sen asetuksiin. Teoriassa tämä tarkoittaa sitä, että kaikki DirectShown päälle rakennetut ohjelmat pystyvät toistamaan samoja mediatiedostoja.

DirectShowssa käyttäjä voi itse määrittää miten miten mediatiedostoa koetetaan toistaa DirectShow Graph Editor -ohjelmalla. Tämä on tosin lähinnä hyödyllistä silloin, kun käyttäjän koneella on useampi koodekki, jotka pystyvät purkamaan videota ja käyttäjä haluaa itse valita näistä sen, jolla videota halutaan toistaa.

DirectShowssa kaikilla splittereillä ja koodekeilla on jokin meriitti (Merit), jonka mukaan DirectShow sitten valitsee mikä koodekki otetaan käyttöön, jos asennettuna on useampi koodekki, jotka tukevat kyseistä formaattia.

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki