AfterDawn logo

Chrome lopetti useiden mainosestäjien toiminnan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Jo vuosia kiistelty Chromen muutos on vihdoin astunut voimaan, kun mainosjätti Google on alkanut kytkemään ns. Manifest V2 -ohjelmointirajapintaa käyttäviä lisäosia pois käytöstä.

Merkittävin isku muutoksesta seuraa kaikkein monipuolisimmille mainosestäjille, joista kenties tärkein toimintansa lopettanut lisäosa on uBlock Origin.

uBlock Originin kehittäjä, Raymond Hill, ilmoitti asiasta omalla Twitter-tilillään, saatesanoin "uBlock Originin alasajo Chromen lisäosien kauppapaikassa on alkanut".

Tieto ei sinänsä tullut yllätyksenä, sillä muutos on ollut tiedossa jo vähintään kolmen vuoden ajan. Googlen mukaan taustalla on nykyisen lisäosien ohjelmointirajapinnan, Manifest V2:n, tietoturvaongelmat.

Mutta kehittäjät ovat sitä mieltä, että kyseessä on Googlelta puhtaasti pyrkimys estää tehokkaiden mainosestäjien kehitystyötä. Google aloitti oman sotansa mainosestäjiä vastaan etenkin omistamansa YouTuben osalta: yhtiö ryhtyi estämään mainosestäjien käyttöä YouTubessa vuosi sitten.


Monet pienemmät verkkojulkaisijat ovat olleet vuosia sitä mieltä, että moni verkon käyttäjä asensi mainosestäjät alunperinkin YouTuben vuoksi, mutta tulivat samalla estäneeksi mainokset kaikilta verkkosivustoilta. Nyt YouTubessa mainosten esto on muuttunut askel askeleelta vaikeammaksi: hiljattain käyttöön otettu ja pikkuhiljaa laajentuva YouTuben muutos tarkoittaa sitä, että mainosten sijaan mainokset estävä käyttäjä joutuu katsomaan mustaa ruutua mainosten ajan - odotusaika on kaikille sama.

Tietenkään Manifest V3:een siirtyminen ei lopettanut mainosestäjien toimintaa kokonaan ja mm. uBlockista on tarjolla kevyempi versio. Mutta uusi Manifest V3 -ohjelmointirajapinta rajoittaa sitä, miten hyvin sivuston sisältöä voidaan tulkita - ja miten hyvin mainoksia voidaan sivuilta poistaa.

Vaihtoehtoisista selaimista Brave kertoo tukevansa vanhoja lisäosia jatkossakin. Mutta koska Brave - ja lähes kaikki muut selaimet - pohjautuu Googlen täysin kontrolloimaan Chromium-selainprojektiin. On hyvin epätodennäköistä, että Brave tai mikään muukaan taho voisi jatkaa erillisen Chromium-haaran jatkokehitystä ilman Googlea kovinkaan kauaa.

Käytännössä ainoaksi vaihtoehdoksi Manifest V2:n tuen osalta pitkässä juoksussa jää Firefox. Joka tosin sekin on oman yksityisyyskohunsa pyörteissä.

2 KOMMENTTIA

zipzap1/2

Minulla katosi chrome koneilta. Se ei ole korvaamaton. Google sahaa mainostuputuksella omaa oksaansa

volkkari12/2

Chrome itsessään on pelkkää mainosta. En käytä.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki