AfterDawn logo

Käyttäjät raivoissaan: Tuleva Chromen muutos rampauttaa mainosestot

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
5 kommenttia

Google ja mainosestosovelluksia kehittävät tahot ovat juuttuneet sanasotaan tulossa olevasta Googlen Chrome-selaimen uudistuksesta. Kehittäjät väittävät, että muutos tekee helppokäyttöisten mainosesto-ohjelmien kehittämisen Chromelle mahdottomaksi.

Taustalla on teknologinen muutos: Chromen lisäosien tärkein tuettu ohjelmointirajapinta on ollut tähän saakka Manifest v2-rajapinta. Kyseistä rajapintaa käyttävät käytännössä kaikki mainosten estoon tarkoitetut selaimen lisäosat - ja luonnollisesti myös valtava määrä muitakin selaimen lisäosia.

Google on kuitenkin päättänyt lakkauttaa Manifest v2 -rajapinnan tuen ja siirtyy Chromen osalta uudempaan Manifest v3 -rajapintaan tammikuussa 2023. Jo vuotta aiemmin, tammikuussa 2022, on tulossa muutos: Chromen viralliseen laajennuskauppaan otetaan tuon päivämärään jälkeen mukaan ainoastaan Manifest v3 -yhteensopivia lisäosia. Vanhat lisäosat kuitenkin toimivat tuonkin jälkeen, aina vuoden 2023 tammikuuhun saakka.

Jo vuonna 2019 valtavan suositun mainosesto-ohjelman uBlock Originin kehittäjä kertoi, että uusi rajapinta tekee uBlock Originin toiminnasta mahdotonta. Myös useat muut kehittäjät ovat kertoneet samaa huolta.

Googlen mukaan kyse on yksityisyyden turvaamisesta: sen mukaan Manifest v2 sisältää elementtejä (jotka eivät liity lainkaan mainosesto-ohjelmiin), jotka tekevät siitä yksinkertaisesti turvattoman ja yksityisyydensuojan kannalta hankalan. Manifest v3 korjaa nuo ongelmat, mutta vaikeuttaa siinä sivussa samalla kehittäjien mielestä myös heidän sovellustensa toimintaa.

Sinänsä Google on hyvällä asialla: lisäosien rajapinnat ovat olleet yksi alue selainten kehityksessä, jossa yhteisesti sovitut standardit ovat pitkälti puuttuneet kokonaan. Nyt Manifest v3 -rajapinnan myötä samaa rajapintaa siirtyvät käyttämään kaikki suuret selainvalmistajat: Googlen Chrome, Applen Safari, Mozillan Firefox sekä Microsoftin Edge. Samalla myös rajapinnan kehitystyö siirtyy Googlen käsistä riippumattomalle, webin kehityksestä vastaavan W3C:n alaiselle komitealle.

Riidassa on kyse yhdestä tietystä ohjelmointikutsusta nykyisessä rajapinnassa, joka poistuu uuden version myötä. Selainvalmistajista pienimmät: Brave, Opera ja Vivaldi ovat kertoneet tukevansa vanhaa rajapintaa jatkossakin. Asiasta uutisoi The Register.

5 KOMMENTTIA

p2pman1/5

Tarkennuksena uutiseen että Firefox aikoo tukea samanaikaisesti sekä uutta että vanhaa. Firefoxilla onnistuu siis mainosblokkailut normaalisti jatkossakin.

https://blog.mozilla.org/addons/2021/05/27/manifest-v3-update/

Firefox on nykyään kelpo peli sen jälkeen kun siinä siirryttiin uuteen Quantum-selainmoottoriin v.2017 lähtien. Itsekin aikoinaan siirryin joksikin aikaa Firefoxista Chromeen koska FF hidasteli. Nykyään se toimii oikein hyvin.

hylol2/5

vivladi on godtier selain

tataka3/5

Itse siirryin operasta vivaldiin kun opera myytiin kiinalaisille.

Suosittelen kaikille, vivaldin saa nykyään jopa androidille ja siinä on mainostenesto sisäänrakennttuna joka toimii yllättävän hyvin.

Firefoxia tulee myös käytettyä tosin ikävä kyllä joskus tulee joku sivu joka ei oikein tykkää siitä. Microsoft teams puheluita ja ryhmäkokouksia en ole sen kanssa saanut toimimaan tosin ehkä sen saisi jos käyttäisi aikaa ja vaivaa mutta vivaldilla toimii heittämällä joten käytän sitä teams asioiden kanssa.

Toivonmukaan porukka alkaisi siirtymään chromesta muihin selaimiin kun toi rampautus tulee. Olisi hauskaa jos paremman yksityisyyden selainten käyttäjämäärät kasvaisivat kun Google haluaa estää mainostenestot.:D

Joku_hermanni (vahvistamaton)4/5

En jaksa päivitellä selaimia muutenkaan, päivitän kun näen tarpeelliseksi. Hyvät on mainostenesto viritykset ja kivasti pelaa kaikki piraatti suoratoisto sivutkin. Mikäs tässä.

Joku_hermanni (vahvistamaton)5/5

Ainiin, tein myös ruutu.fi ilmaispuolesta mainoksettoman. Todella yksinkertaista jos haluaa skipata ne mainokset.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki