AfterDawn logo

Vuokrattavien sähköpotkulautojen suosio laski ensimmäistä kertaa Suomessa - mutta lautojen määrä ei

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Traficom on julkistanut vuokrattavien sähköpotkulautojen käytöstä, suosiosta ja tarjonnasta tilastoja. Tilastoissa peilataan vuokrattavien skuuttien koko historiaa Suomessa.

Vuokrattavat sähköpotkulaudat rantautuivat Suomeen kesällä 2019, eli kyseessä on vasta viisi vuotta vanha ilmiö. Tuon jälkeen kasvutahti on ollut huikeaa ja vuokralaudoilla tehtyjen matkojen määrä kasvoi seitsemänkertaiseksi, vuodesta 2019 vuoteen 2022 nähden.

Mutta vuonna 2023 lautojen suosio laski ensimmäistä kertaa mittaushistorian aikana. Lasku ei tosin ollut mitenkään radikaali, sillä ajokertojen määrä laski vuodesta 2022 vuoteen 2023 noin 4 prosenttia. Mutta suhteutettuna aiempien vuosien huikeaan kasvuun, oli laskeva trendi aivan uutta ja erikoista.

Suosion lasku ei kuitenkaan johtunut siitä, että vuokralautojen määrä olisi itsessään vähentynyt, sillä Traficomin mukaan vuokrattavissa olevien lautojen määrä kasvoi edelleen vuodesta 2022 vuoteen 2023 nähden, joskin vain hieman.


Kesällä 2023 Suomessa oli vuokrattavia lautoja tarjolla 56 400 kappaletta ja niillä tehtiin yhteensä 16,2 miljoonaa matkaa.

Vaikka matkojen määrä kokonaisuudessaan laskikin, kehitys oli eri paikkakunnilla hyvin erilaista: ajokerrat vähenivät lähinnä kaupungeissa, joissa on erittäin hyvin toimiva julkinen liikenne sekä oma kunnallinen kaupunkipyörien järjestelmä. Laskua nähtiin etenkin Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Merkittävää ajomäärien kasvua puolestaan nähtiin mm. Jyväskylässä ja Porissa.

Vuonna 2023 vuokrattavia sähköpotkulautoja oli tarjolla 40 kunnassa ja määrä on ilmeisesti kasvanut vuonna 2024 viiteenkymmeneen. Traficomin nyt julkaisemat tilastot kattavat ainoastaan vuosien 2019 ja 2023 välisen ajan.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki