AfterDawn logo

Telia myy pientaloalueiden valokuituyhteydet Telian omistamalle Valokuitunen Oy:lle

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Telian runsaat 16 000 valokuituasiakasta ovat siirtymässä Valokuitunen Oy:lle, sillä yhtiöt ovat sopineet alustavasti kaupasta, jossa Telia Finlandin pientaloalueille toteuttamien kotien valokuituyhteydet myydään Valokuituselle.

Valokuitusen tiedotteen mukaan toteutuessaan kauppa on Suomen suurin valokuituverkkotransaktio. Kaupan myötä Valokuitusen verkko kattaa lähes 400 000 kotitaloutta vuoden 2024 loppuun mennessä. Vuosi sitten Valokuitusen verkko kattoi 200 000 kotitaloutta.

Toteutus odottaa vielä viranomaishyväksyntää, jonka odotetaan tapahtuvan vuoden 2024 lopussa.

"Kauppa vahvistaa entisestään Valokuitusen markkinajohtaja-asemaa Suomessa. Kyseessä on suurin koskaan Suomessa tehty valokuituverkkokauppa, koska verkon piirissä on useita kymmeniätuhansia kotitalouksia. Kaupan myötä pystymme tarjoamaan avoimeen verkkoon perustuvaa valokuitusaatavuutta nyt yhä suuremmalle määrälle kotitalouksia", Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto toteaa.


Vuonna 2020 perustettu Valokuitunen Oy on Telia Companyn (40%) ja CapMan Infran (60 %) omistama yritys, joka rakentaa valtakunnallisesti valokuituyhteyksiä pientaloihin ja valikoituihin kerrostalokohteisiin.

"Haluamme tukea Valokuitusen kasvua ja menestystä siirtämällä Telian salkussa olevat kuituyhteydet markkinaa vahvimmin rakentavalle toimijalle. Valokuitunen pystyy laajentamaan siirtyviä kuitualueita ja palvelemaan entistä laajempaa asiakaskuntaa tuloksellisella ja asiakaslähtöiseksi todetulla kaupallisella toimintamallillaan", sanoo Telian liityntäverkoista vastaava johtaja Hanna Grönberg.


Suunnitellun muutoksen myötä Telian pientaloalueiden valokuiturakentaminen keskittyisi Valokuituselle, ja myös kuitumarkkinoilla hyvän vastaanoton saanut Telian Avoin Kuitu -toimintamalli laajenisi tulevaisuudessa näille alueille. Myös Valokuitunen rakentaa avointa verkkoa. Tällaisessa verkossa asiakkailla on vapaus valita, kilpailuttaa ja vaihtaa nettiyhteyden tarjoajaa oman tarpeensa mukaan.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki