AfterDawn logo

Googlen hakukoneen tekoälykoosteet senaattorien hampaissa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Google aiheutti valtavan kohun keväällä, kun käytännössä kaikki hakutulokset muuttuivat tekoälyn tuottamiksi koosteiksi vanhojen linkkilistojen sijaan.

Muutos tehtiin ensimmäisenä Yhdysvalloissa, mutta vastoinkäymisistä huolimatta Google uhoaa muuttavansa hakutulokset tekoälyn kirjoittamiksi koosteiksi muissakin maissa, myös Suomessa. Tavoiteaikataulu on aiempien puheiden mukaan vuoden 2024 loppuun mennessä.

Mutta nyt, kun Googlen hakukonetta käyttävien käyttäjien ei enää tarvitsekaan klikata linkkejä, vaan Google kertoo kaikkiin hakuihin suoraan tekoälyn avulla vastauksen, ollaan uuden edessä.

Sisältöä ammattimaisesti tuottaville sivustoille tilanne on hirveä ja ennakoimmekin taannoin, että Googlen muutos tulee ajan saatossa tuhoamaan nykymuotoisen internetin. Valtaosa opassivustoista ja arvosteluja julkaisevista sivustoista elää Googlesta tulevan hakukoneliikenteen varassa - ja jos tuo elämänlanka katkeaa, ei kellään ole enää rahallista motivaatiota tuottaa em. sisältöä verkkoon.


Samaan on herätty nyt myös Yhdysvaltain päättäjien keskuudessa, sillä joukko senaattoreita vaatii Yhdysvaltain kauppakomissiota FTC:tä aloittamaan tutkinnan Googlen tekoälykoosteista.

Senaattorien mukaan Googlen muutos iskee suoraan sisällöntuottajiin ja julkaisijoihin, kaappaamalla kaiken verkkoliikenteen Googlelle itselleen, kun Googlen ei enää "täydy" lähettää liikennettä muille sivustoille.

Lisäksi sivustoille tarjottu ainoa tapa kieltäytyä Googlen tiivistelmistä on se, että sivustot poistuvat kokonaan Googlesta - eli myös niistä linkkimuotoisista, perinteisistä hakutuloksista, joita pienelle osalle hauista vielä tarjoillaan.

Senaattorin haluavat, että FTC tutkii, käyttääkö Google väärin hallitsevaa markkina-asemaansa hakukonemarkkinassa. Googlen hakukoneen markkinaosuus vaikkapa Suomessa on nykyisin noin 91%.

Google tuomittiin jo kesällä monopoliasemansa väärinkäytöstä, tosin sillä kertaa verkkomainonnassa.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki