AfterDawn logo

Arvonlisävero 25,5% - ongelmia ainakin Rovaniemellä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yleinen arvonlisäveroprosentti on nyt 25,5%. Muutos tuli voimaan keskiyöllä syyskuun 2024 alussa.

Jo keväällä ennakoitiin, että arvonlisäveroprosentin uudistus saattaa hajottaa tietojärjestelmiä. Tähän mennessä vahvistettuja ongelmia ei ole tullut tietoon vielä kovinkaan montaa, mutta yksi erikoinen tapaus tiedetään ainakin.

Ylen mukaan Rovaniemen kaupunki on joutunut poistamaan käytöstä 40 pysäköintiautomaattia uuden arvonlisäveron vuoksi.

Taustalla on siis se, että monissa järjestelmissä arvonlisäveroprosentti on suunniteltu olemaan aina kokonaisluku - eli vaikkapa 24 tai 26. Tieto tallennetaan järjestelmien tietokantaan kokonaislukuna, eli desimaalin jälkeistä puolikasta prosenttia ei voi tallettaa lainkaan.

On myös laitonta pyöristää ALV-prosentti ylöspäin 26:een, eli arvonlisäveron pitää olla lain mukainen ja oikein laskettu.


Rovaniemi arvioi, että se saa päivitettyä osan automaateista kuluvan viikonlopun aikana ja osan syyskuun mittaan. Osa automaateista, joihin ei ole tarjolla enää lainkaan teknistä tukea ohjelmistot aikoinaan tehneiltä yhtiöiltä, joudutaan ottamaan pois käytöstä kokonaan.

Ilmeisesti kaikkiin automaatteihin arvonlisäveron olisi voinut vaihtaa helposti miksi tahansa muuksi kokonaisluvuksi, mutta juurikin desimallit koituivat ohjelmistojen ongelmaksi.

Yksi suurimmista maksuvälittäjistä, Paytrail uudisti omat järjestelmänsä desimaalilukuja tukeviksi vasta kesäkuun lopulla. Paytrailin kanssa keskustelevat verkkokaupat ovat joutuneet luonnollisesti huolehtimaan omien ohjelmistojensa päivityksistä.

Kirjanpito- ja taloushallintoalan ammattilehti Tilisanomat uutisoi elokuun lopulla aiheesta sekin.

Tilisanomien arvion mukaan yrityksissä käytetään valtavasti pienten suomalaisyhtiöiden tekemiä taloushallinnon työkaluja, joista lähellekään kaikkiin ei ole ollut mahdollista syöttää arvonlisäverokantaa desimaalien kera. Lisäksi moni käytössä taloushallinnon ohjelmisto on ns. abandonwarea, eli ohjelmiston tehnyttä yritystä ei ole välttämättä ollut olemassakaan enää vuosiin. Pienet yritykset ovat kuitenkin jatkaneet niiden käyttöä, koska ne ovat olleet tuttuja ja toimineet - tähän saakka.

Ensi viikolla nähtäneen laajemmin, mitä ongelmia muutoksesta seuraa. Isoille toimijoille tuskin ongelmia syntyy, mutta pienet kivijalassa tai verkossa toimivat yritykset saattavat törmätä yllätyksiin tulevina päivinä.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki