AfterDawn logo

Suomen uusi arvonlisävero saattaa rikkoa tietojärjestelmiä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Suomessa siirrytään viimeistään vuodenvaihteessa uuteen arvonlisäverotasoon, kun nykyinen 24% arvonlisävero nostetaan 25,5% tasolle.

Aloimme pohtimaan aamulla muutoksen vaikutuksia tietotekniikan näkökulmasta. Emme niinkään sitä, että arvonlisäveron taso muuttuu, sillä Suomen arvonlisäveron tasoa on muuteltu jo ennenkin, useampaankin kertaan. Yleinen arvonlisävero oli pitkään 22%, josta se nostettiin 23 prosenttiin ja vuonna 2013 nykyiseen 24 prosentin tasoon.

Ehei. Sen sijaan mieleen putkahti sellainen ajatus, että Suomen kaikki arvonlisäveron eri tasot ovat olleet aina kokonaislukuja. Josta tuli ajatus, että mitenköhän tietojärjestelmät taipuvat tuohon maagiseen puoleen prosenttiin eli desimaalilukuun.


Emme olleet ainoita, jotka olivat pohtineet samaa asiaa, sillä eri sosiaalisen median kanavista löytyi vastaavia pohdintaketjuja useita. Ja vaikuttaa siltä, että ainakin osassa järjestelmistä koodaajilla on edessä kiireellisellä aikataululla toteutettava työmaa.

Ainakin Visman Netvisor-taloushallinnan järjestelmän rajapintojen dokumentaatio kertoo järjestelmän hyväksyvän arvonlisäveroksi vain kokonaislukuja, ilman pilkkuja.

Myös sadoissa verkkokaupoissa käytetty Paytrail tallettaa arvonlisäveroprosentin tietokantaan kokonaislukuna. Paytrailin API-rajapintaan on ehdotettu desimaalit hyväksyvää muutosta jo vuosia sitten, mutta ehdotus on hylätty turhana.

Lisäksi suomalaisissa yrityksissä käytetään todella paljon erilaisia pieniä taloushallinnon ohjelmia, joista osan tuki ja kehityskin on saattanut jo päättyä. Mikäli niistä paljastuu tilanteita, että arvonlisäveroprosentin voisi kyllä muuttaa, muttei puolen prosentin tarkkuudella, se tarkoittaa väistämättä ohjelmistojen päivitystä tai vaihtamista ennen kuin hallituksen esitys otetaan käyttöön.

Irvileuat ovat myös vakuuttuneita siitä, että Microsoft Excel päättelee Suomen yleisen arvonlisäverotason olevan jatkossa 25. toukokuuta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki