AfterDawn logo

Poliisi varoittaa sijoitushuijauksista - huijatuksi joutuneet menettäneet kymmeniä tuhansia euroja

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Poliisi varoittaa tasaisin väliajoin erilaisista huijauksista. Tällä kertaa huomautetaan sijoitushuijauksista. Näillä huijauksilla menetetään suuria summia, ja vuonna 2023 suomalaiset menettivät yhteensä 16 miljoonaa euroa sijoitushuijauksiin.

Poliisin tiedotteessa kerrotaan, että verkkoavusteisten omaisuusrikosten tutkintaan erikoistunut valtakunnallinen yksikkö aloitti toimintansa 1.5.2024 Tampereella Sisä-Suomen poliisilaitoksessa.

Esille ovat nousseet useat törkeät maksuvälinepetokset. Kyseessä ovat sijoitushuijaukset, joissa asianomistajat ovat sijoittaneet varojaan ja lainarahaa virtuaalivaluuttaan ja menettäneet lopulta kymmeniä tuhansia, jopa satoja tuhansia euroja huijareille. Usein tapahtunut rikos tulee ilmi vasta siinä vaiheessa, kun varoja on mahdoton saada takaisin, poliisi kertoo.


Tyypillisessä sijoitushuijauksessa sijoitetaan ensiksi maltillinen summa virtuaalivaluuttasijoituspalveluja tarjoavaan kansainväliseen yhtiöön. Useissa tapauksissa palvelua mainostetaan julkisuuden henkilön nimellä tai kasvoilla.

Sijoittajaa neuvotaan tämän jälkeen puhelimitse ja myyntipuheiden jälkeen maltillinen ensisijoitus johtaa usein todella suuriin sijoitussummiin ja lopulta taloudellisiin menetyksiin, kun sijoitetut varat jäävät asianomistajan ulottumattomiin.

Poliisi kertoo, että sen näkökulmasta sijoitushuijaukset ovat haasteellisia osin siksi, että tekoaika ajoittuu usein pitkälle aikavälille ja varoja on siirretty vähitellen.

Poliisi kehottaa keskustelemaan yleistyneestä ilmiöstä lähipiirissä, sillä nykypäivän huijaukset ovat ammattimaisesti toteutettuja ja niihin voi haksahtaa kuka tahansa. Poliisi myös pyrkii lisäämään asian tietoisuutta jakamalla ihmisten kokemia huijauksia Suomen poliisin sosiaalisen median kanavissa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki