AfterDawn logo

Kesällä runsaasti huijauksia liikkeellä - tällaisilla huijauksilla suomalaisilta on vietyä kymmeniä tuhansia euroja parin viikon aikana

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Huijauksia on liikkeellä runsaasti koko ajan ja näillä huijarit onnistuvat saamaan itselleen jopa tuhansia euroja. Pelkästään Itä-Suomessa viikkojen 23 ja 24 aikana huijarit saivat saaliikseen noin 200 000 euroa.

"Erilaisista huijauksista ja petoksista tehdään poliisille Itä-Suomessa kymmeniä rikosilmoituksia joka viikko", kertoo rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista.

Leinosen mukaan pelkästään kesäkuun aikana on Itä-Suomen poliisille ilmoitettu yli 300 rikosilmoitusta eri asteisista petoksista ja maksuvälinepetoksista.

Yleisesti huijauksissa puhutaan muutaman kympin tai muutaman satasen menetyksestä eri markkina-alustoilla, mutta joukossa on myös paljon tapauksia, joissa huijarit ovat onnistuneet huijaamaan uhreilta huomattavia summia.

Viimeaikaisista huijauksista Itä-Suomen poliisi antaa useita esimerkkejä.

Yksi henkilö menetti Tori.fi -myyntialustan kautta 2 700 euroa. Henkilö oli laittanut vaatteen myyntiin alustalle ja saanut yhteydenoton vaatteesta kiinnostuneelta. Ostaja oli laittanut myyjälle linkin kaupan hyväksymiseksi, jossa oli kysytty pankkitunnuksia. Nämä tunnukset menivät kuitenkin suoraan ostajan eli huijarin haltuun.


Toinen henkilö oli ostamassa autoa Nettikaravaani -sivustolla. Puhelimitse kaupasta sovittiin ja ostaja oli maksanut myyjän tilille kauppahinnan 19 900 euroa. Myyjä oli luvannut laittaa ostajalle tarvittavat varmenteet ja kauppakirjan, mutta sen jälkeen myyjästä ei ole kuulunut mitään ja myytävänä olleen auton omisti todellisuudessa aivan eri henkilö.

Matkahuollon nimissä on liikkunut runsaasti huijausviestejä tekstiviestien ja sähköpostiviestien muodossa. Näissä viesteissä on ollut mukana linkki, jossa kysytään luottokorttitietoja. Yhden henkilön tililtä vietiin varoja peräti 30 000 euron edestä.

Omakanta -huijaussivuston kautta asianomistajan tililtä siirrettiin 13 000 euroa ulkomaalaiselle pankkitilille. Tässä tapauksessa uhrin pankki oli reagoinut epäilyttävään rahansiirtoon ja pankki sai palautettua uhrille koko menetetyn summan.

Toisessa Omakanta -huijauksessa uhri houkuteltiin kirjautumaan Omakanta-huijaussivustolle ja hän menetti ulkomaiselle tilille 20 000 euroa.

Myös Facebookin kautta henkilö oli avannut linkin kilpailuun osallistuakseen. Linkki kuitenkin vei huijaussivustolle, jonne henkilö laittoi pankkitunnuksensa ja menetti reilut 24 000 euroa. Pankki onnistui palauttamaan reilut 7 000 euroa.

Melkein kaikissa huijauksissa yhteistä on se, että uhri päätyy syöttämään pankkitunnukset huijaussivustolle.

Tästä poliisi myös muistuttaa.

"Tärkein asia, mitä jokaisen tulee muistaa, on se, ettei kenellekään luovuteta omia verkkopankkitunnuksia tai maksukorttien tietoja. Poliisi, pankit, verottaja tai mitkään muutkaan niin sanotut viralliset tahot eivät kysele asiakkaiden verkkopankkitunnuksia puhelimitse, sähköpostilla, tekstiviesteillä tai keskustelualustoilla, muistuttaa rikoskomisario Juha Leinonen.

Leinonen kehottaa keskustelemaan aiheesta läheisten ja eritoten iäkkäämpien ihmisten kanssa.


Leinonen myös ehdottaa mobiilivarmenteen käyttöä.

"Mobiilivarmenteen käyttö on turvallista, koska silloin eri alustoille tunnistautumiseen tai kirjautumiseen ei tarvita pankkitunnuksia eli vaara niiden joutumisesta vääriin käsiin pienenee. Mobiilivarmenteella voi kirjautua tai tunnistautua kaikille muille sivuille paitsi pankkien sivuille. Toisaalta, jos jollakin muulla kuin pankin sivulla ei tarjota kirjautumiseen tai tunnistautumiseen mobiilivarmennevaihtoehtoa, niin silloin voi jo epäillä sivun aitoutta", Leinonen opastaa.

Erilaisista huijauksista varoitellaan tasaiseen tahtiin. Esimerkiksi Traficomin nimissä liikkuu kalasteluviesti sakosta, jossa on linkki huijaussivustolle.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki