AfterDawn logo

Sveitsi vaatii julkishallinnon ohjelmistot avoimena lähdekoodina

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sveitsissä on tullut voimaan uusi laki, joka velvoittaa kaikkia julkisen hallinnon toimijoita käyttämään vain ja ainoastaan avoimen lähdekoodin ratkaisuja.

Voimaan tullut laki (saksaksi) vaatii julkisille toimijoille toteutettujen räätälöityjen ohjelmistoratkaisujen toimittamista avoimella lähdekoodilla. Eli jos vaikkapa Sveitsi tilaisi kansalaistensa käyttöön "Sveitsin omakannan", sen lähdekoodi täytyisi julkaista.

Laki ei ilmeisesti vaadi sitä, että ns. pakettiohjelmien, kuten Microsoft Excelin käytöstä pitää luopua, vaan koskee nimenomaan julkishallinnon käyttöön tehtyjen, räätälöityjen ohjelmistojen avoimuutta. Myöskään Mac- tai Windows-tietokoneita ei tarvitse vaihtaa Linux-koneisiin. Vaatimus koskee myös sellaisia sovelluksia ja ratkaisuja, jotka julkishallinto on itse kehittänyt - eli nekin pitää julkaista avoimena lähdekoodina.


Lähdekoodin julkistamisen lisäksi kaikki räätälöity ohjelmakoodi pitää julkaista myös avoimen lähdekoodin lisenssillä, eli siten, että kuka tahansa voi jatkokehittää tai käyttää koodia omissa projekteissaan.

Samainen laki asettaa myös julkishallinnon tuottamalle tiedolle uusia vaatimuksia: lähtökohtaisesti kaikki julkishallinnon tuottama tieto on julkista.

Käyttöön tulee siis open by default -periaate. Aivan kaikki tieto, verotuksesta, rahavirroista ja päätöksistä lähtien täytyy julkaista avoimena datana. Ainoan poikkeuksen sääntöön muodostavat henkilöiden yksityisyyttä ja/tai kansallista turvallisuutta vaarantavat tiedot - ne pidetään salaisina jatkossakin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki