AfterDawn logo

EU nosti syytteet Elon Muskin X:ää vastaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
6 kommenttia

Euroopan Unioni on tutkinnan perusteelta nostanut virallisen oikeusjutun Elon Muskin omistamaa X:ää eli entistä Twitteriä vastaan.

Oikeusjutun pohjalla on EU:n uusi Digital Services Act -lainsäädäntö, joka asettaa liudan vaatimuksia Unionissa toimiville verkkopalveluille. Erityisesti ns. jättimäiset alustat, joihin X lukeutuu käyttäjämääränsä puolesta, ovat erityisen tiukkojen sääntöjen alaisia.

EU:n tutkinnan mukaan Muskin omistama alusta ei rajoita käytännössä mitenkään valheellisten väitteiden leviämistä. Alustalla rehottavat salaliittoteoriat ja ns. valeuutiset, joihin ei reagoida millään tavalla.

Lisäksi Muskin päätös muuttaa Twitterin "siniset merkit" eri tavalla toimiviksi, on ollut omiaan aiheuttamaan kaaosta alustalla. Aiemmin pieni sininen merkki käyttäjätilin yhteydessä tarkoitti sitä, että Twitter on varmistanut käyttäjän olevan se, keneksi käyttäjä väittää itsensä.


Muskin alaisuudessa varmistusmerkki muutettiin sellaiseksi, että alustaa ei enää kiinnosta merkin omistajan identiteetti - vaan merkin saa kuka tahansa, joka maksaa alustan käytöstä. Näin ollen X:ssä on nähty mm. "varmistettuja" feikkitilejä esiintymässä niin poliitikkoina kuin kirjailijoinakin.

Lisäksi X ei tarjoa DSA-lain vaatimaa listaa palvelussa pyörivistä mainostajista, jonka kautta voitaisiin varmentaa sekä nykyisten että aiemmin nähtyjen mainosten rahoittajat ja sivut, joihin ne johtavat.

Syytteiden noston jälkeen X:llä on mahdollisuus vastata syytteisiin sekä ehdottaa muutoksia toimintaansa, jotta juttu ei etenisi oikeudenkäyntiin saakka. Jos X ei korjaa toimintaansa ja juttu päätyy oikeuden päätettäväksi, voi X:stä tulla ensimmäinen jättimäinen alusta, jolle räpsäistään miljoonien eurojen sakot DSA-lain pohjalta.

EU on aloittanut virallisen tutkinnan myös AliExpressin, Facebookin ja TikTokin toiminnasta, suhteessa DSA-lakiin, mutta kyseiset prosessit eivät ole vielä edenneet siihen pisteeseen, että syytteitä oltaisiin nostamassa.

6 KOMMENTTIA

Lekovan1/6

Kuka määrittelee sen mikä on salaliittoteoriaa ja mikä on valeuutisia? Onhan X.ssä se toiminto jolla muut käyttäjät voivat kumota P***apuheen tuoden faktaa tiskiin. Vai onko kyseessä vain jonkinlainen keino koittaa hiljentää EU.n mielestä epämiellyttävät asiat?

jartar2/6

Se erottaminen on vaikeaa lähinnä sinunlaisille ihmisille. Muut siihen pystyvät, joten se ei ole ongelma. Epämiellyttävien asioiden kertomisen estäminen on käytännössä mahdotonta netin vuoksi. Eli ei kannata tähänkin sotkea jotakin salaliittoa.

Lekovan3/6

Eli et siis itsekkään pysty kertomaan kuka määrittelee asian valheelliseksi tai faktaksi? Kommentissasi huomaa selkeästi että olet YLE.n vaikuttamisen alainen, mutta siitä huolimatta kerro kuka määrittää sen mikä on salaliittoteoriaa ja mikä on faktaa.

jartar4/6

Siis kun sinä et edes itse tajunnut levittäväsi salaliittoteoriaa,niin on täysin selvää,että tämä on liian vaikea juttu sulle. Turha sulle on mitään selittää,kun sä et sitä asiaa kuitenkaan ymmärrä.

Mut älä huoli. Kyse on yksinkertaisesta asiasta ja päättämässä olevat henkilöt tietää mitä tekee.

Sinä voit tässä kohtaa yrittää kehittää itseäsi niin,että ymmärrät tämän. Mut todennäköisesti sää jatkat valheiden ja salaliittojen levittämistä netissä.

Lekovan5/6

Ei voi kauhalla vaatia, jos on lusikalla annettu. Copy paste vastaus jonka saa aina kun kysyy tuota samaa kysymystä. Eikö teillä NPC lampailla tosiaan ole muuta annettavaa kuin tuo?

jartar6/6

Sulle on sanottu,että sää et asiaa ymmärrä. Sen sijaan että sää ymmärtäisit omat rajasi,niin sää vain jankutat niitä perusteluita.

Kerro miten sulle voi asian kertoa,kun sinä et erota faktaa ja valheellista tietoa toisistaan? Nuo on ihan perusasioita tässä ajassa, mutta siitä huolimatta monelta täysin hukassa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki