AfterDawn logo

Huittisissa otettu käyttöön Suomen ensimmäinen peltorobotti - kylvää ja kitkee itsenäisesti

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen
1 kommentti

Huittisissa Jartun tilalla otettiin käyttöön FarmDroid FD20-peltorobotti, joka on Satakunnan ELY-keskuksen mukaan ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Noin 100 000 euroa maksava robotti toimii aurinkosähköllä. Se lataa itsensä päivällä ja jatkaa töitä vuorokauden ympäri. Robotti kulkee yhden kilometrin tuntivauhdilla pellolla.

Robotti kylvää ja kun kylvytyöt on tehty, robotti siirtyy haraamaan eli kitkemään rikkakasveja juurikasrivien välistä. Robotti suunnistaa pelloilla GPS-paikantimen avulla ja merkitsee jokaisen siemenen paikan muistiinsa. Sitä voi tarvittaessa ohjata puhelimella, jonka sovellus näyttää työn edistymisen ja mahdolliset toimintavirheet.

"Peltorobotti kylvää ja kitkee rikkakasveja noin 30 hehtaarin sokerijuurikasalalla. Robotin valmistaja lupaa, että yksi robotti hoitaa 20 hehtaarin viljelyalaa. Testaamme nyt robotin rajoja ja lisäsimme 10 hehtaaria päälle", Juha Jarttu sanoo.

Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen johtaja Susanna Muurinen vahvistaa, että kyseessä on Suomen ensimmäinen maatilakäytössä oleva peltobotti.

"Viime vuonna 2023 sokerijuurikkaan tutkimuskeskus toi Suomeen peltorobotin tutkimuskäyttöön. On hienoa, että nyt myös ensimmäinen viljelijä lähti kokeilemaan peltorobottia", Muurinen kertoo.

Jartun mukaan pelkällä kylvötyöllä robotti ei ikinä maksa itseään takaisin, mutta säästöä tulee, jos robotin avulla kasvinsuojeluaineiden käyttöä voidaan vähentää merkittävästi.

Satakunnan ELY-keskus myönsi peltorobotin hankintaan maatalouden investointituen, joka on 40 prosenttia hankintahinnasta.

1 KOMMENTTI

zipzap1/1

Hyvä, nyt ruoan hinta laskee?

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki