AfterDawn logo

Arm-pomo: Viiden vuoden sisään puolet PC:istä pyörii Armilla, ei x86:lla

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tästä vuodesta Microsoft toivoo vallankumouksellista Windows-tietokoneiden historiassa, sillä yhtiö yrittää nyt tosissaan saada Windows-maailman siirtymään Arm-piirien maailmaan. Muutos tarkoittaisi Intelin x86-aikakauden loppua - tai ainakin lopun alkua.

Termi "Wintel" oli pitkään synonyymi PC-tietokoneille, koska ne käytännössä pohjautuivat aina Windowsin ja Intelin luoman suoritinarkkitehtuurin yhdistelmään.

Mutta puhelimet ovat rynnistäneet vauhdilla brittiläisen Armin kehittämään arkkitehtuuriin ja viimeisimpänä arkkitehtuuria alkoi syleilemään Apple, myös Mac-tietokoneissaan. Uudet Applen M-piirit pohjautuvat siis nekin Arm-arkkitehtuuriin.

Toimituksen sähköpostiin onkin tippunut pitkin alkukesää tuotejulkistuksia käytännössä kaikilta PC-valmistajilta, jossa jokaisessa kerrotaan valmistajan tuovan kesän mittaan myyntiin Qualcommin Snapdragoniin pohjautuvia Windows-kannettavia.


Nyt Armin toimitusjohtaja Rene Haas on uhonnut Reutersin haastattelussa Armin kaappaavan jopa puolet PC-markkinasta itselleen tulevan viiden vuoden sisällä.

Haas kiittelee myös Microsoftia siitä, miten teknologiajätti on kehittänyt Windowsin ja kehitystyökalujen Arm-yhteensopivuutta viime aikoina merkittävällä tavalla.

Microsoftille Arm-teknologiaan hyppäämisen taustalla on kaksi syytä: uudet Qualcommin Arm-pohjaiset piirit tukevat paikallista tekoälylaskentaa paremmin kuin Intelin ja AMD:n suorittimet - ja lisäksi Arm-teknologiaan pohjautuvien kannettavien virtapihiys (eli akkukesto, hiljaisuus ja viileänä pysyminen) ihastuttaa käyttäjiä, etenkin Applen Mac-maailmassa ja Microsoft haluaa Windows-koneiden yltävän samaan.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki