AfterDawn logo

Euroopan komissio nimesi Temu-verkkokaupan erittäin suureksi verkkoalustaksi - joutuu noudattamaan digipalvelusäädöksen tiukimpia sääntöjä

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Suomessakin suosituksi noussut kiinalainen Temu-verkkokauppa on nimetty Euroopan komission toimesta erittäin suureksi verkkoalustaksi (Very Large Online Platform, VLOP) digipalvelusäädöksen (Digital Services Act, DSA) nojalla.

Temu päätyi erittäin suureksi verkkoalustaksi, sillä palvelulla on keskimäärin yli 45 miljoonaa käyttäjää kuukaudessa Euroopan unionissa.

Ennen Temua EU:n erityistarkkailun listalle on päätynyt jo useita muita alustoja ja palveluita.

Euroopan unionin listalle päätyminen tarkoittaa, että Temun tulee noudattaa digipalvelusäädöksen tiukimpia sääntöjä neljän kuukauden kuluessa eli viimeistään syyskuun 2024 loppuun mennessä.

Komissio on nimennyt tiedotteessaan useita velvoitteita, joita Temun tulee noudattaa.


Temun on analysoitava huolellisesti erityiset järjestelmäriskit, jotka liittyvät laittoman sisällön ja laittomien tuotteiden levittämiseen sekä sen palvelun ja siihen liittyvien järjestelmien suunnitteluun tai toimintaan. Ensimmäinen raportti tästä on toimitettava komissiolle neljän kuukauden kuluttua virallisen nimeämisen ilmoittamisesta ja sen jälkeen kerran vuodessa.

Temun tulee toteuttaa toimenpiteitä, joilla voidaan puuttua tuoteväärennösten, vaarallisten tuotteiden ja tekijänoikeuksia rikkovien tuotteiden myyntiin. Temun on myös toteutettava toimenpiteitä kuluttajien suojelemiseksi vaarallisten tai laittomien tavaroiden ostamiselta ja keskityttävä erityisesti sellaisten tuotteiden myynnin ja jakelun estämiseen, jotka voivat olla haitallisia alaikäisille.

Temun tulee myös antaa tutkijoille pääsy julkisesti saatavilla oleviin tietoihin, noudatettava avoimuusvaatimuksia, kuten julkaista erilaisia avoimuusraportteja tietyn väliajoin, julkaistava arkistot kaikista sen käyttöliittymässä näytetyistä mainoksista sekä varmistaa, että sen riskinarvioinnit ja kaikkien digipalvelusäädöksen velvoitteiden noudattaminen tarkastetaan vuosittain ulkoisesti ja riippumattomasti.

DSA:n myötä esimerkiksi TikTokista ja YouTubesta on jo paljastunut muutamia mielenkiintoisia tietoja ja lukuja.

Kaikkien verkkoalustojen, Temu mukaan lukien, on jo 17. helmikuuta 2024 alkaen täytynyt noudattaa digipalvelusäädöksen yleisiä velvoitteita.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki