AfterDawn logo

Googlen mainos vuodelta 1999

AfterDawn AfterDawn

Jotkut asiat paranevat vanhetessaan, kuin laadukas viini. Jotkut asiat taas ikääntyvät yhtä jalosti kuin ruokapöydälle unohtunut maito.

Jälkimmäiseen kategoriaan kuuluu ehdottomasti verkossa kiertävä kuva Googlen itsensä mainoksesta vuodelta 1999.

Mainos on ajalta, jolloin Google oli vasta haastaja hakukoneiden maailmassa ja maailman suosituin hakukone oli tuolloin Altavista. Maailma on muutenkin täynnä mitä erilaisimpia hakukoneita, joten Googlen piti pyrkiä vakuuttamaan käyttäjät omasta erinomaisuudestaan - myös mainostamalla itseään.

Ja miksipä yhtiö ei olisi kehunut itseään, sillä siihen oli aivan aihetta. Tuolloin hakukoneet olivat muuttuneet eräänlaisiksi portaaleiksi, eli "verkon etusivuiksi", joista löytyi säätiedot, uutisotsikoita, mainoksia ja sen sellaista. Haku toimi monille tuon ajan hakukoneille vain liikenteen sisäänheittäjänä.

Google pyrkikin mainonnallaan ja toiminnallaan erottumaan muista.

Post by @nixcraft
View on Threads


(jos upotus ei aukea, sama kuva löytyy myös mm. Redditistä)


Eli mainoksessa Google kehuu omia vahvuuksiaan: ei mainoksia, ei säätietoja, ei uutisia, ei mainostajien linkkejä, ei mainoksia, ei häiriötekijöitä, ei "portaalimaisuutta" (eli ylimääräistä tauhkaa). Vain ja ainoastaan nopeasti latautuva hakukone.

Näin armon vuonna 2024, eli neljännesvuosisata myöhemmin katsottuna Googlen nykyistä palvelua, ovat asiat muuttuneet aika reippaasti.

Sanottakoon näin, että Google on kuitenkin edelleen hyvin, hyvin nopea.

AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana. Tämä osio on kokeellinen ja toivommekin näistä "nopeista" nostoista palautetta teiltä, käyttäjämme.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki