AfterDawn logo

Poliisilla tulossa suuri sähköpotkulautojen ja mopojen ratsia tänä viikonloppuna

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Poliisi kertoo järjestävänsä Suomessa maanlaajuisen tehovalvonnan tulevana viikonloppuna yhteistyössä Traficomin kanssa.

Valvonnan kohteena ovat ns. sähköiset liikkumisvälineet sekä mopot. Sähköisillä liikkumisvälineillä tarkoitetaan tietysti ennenkaikkea sähköpotkulautoja, mutta myös muut uudet, sähkömoottoreihin pohjautuvat liikkumismuodot ovat valvonnassa nekin.

Valvonnassa tutkitaan ajoneuvojen ja kuljettajien kuntoa ja laillisuutta koko maan alueella. Tehovalvonnassa tutkitaan myös kulkuvälineiden nopeutta: esimerkiksi sähköpotkulauta ei saa pystyä kulkemaan nopeampaa kuin 25 km/h tai se on julkisilla teillä laiton ajoneuvo. Sillä, kuinka lujaa laudalla on ajettu, ei ole merkitystä, jos laudan todetaan pystyvän yli 25 km/h nopeuteen.

Myös sähköpolkupyörät ovat valvonnan kohteena ja niissäkin tutkitaan nopeuksia ja sitä, mihin kategoriaan ne osuvat.


Sähköpyörissä sähköisen avustuksen pitää lopettaa avustaminen 25 km/h nopeuden jälkeen. Omalla kauramoottorilla voi halutessaan toki polkea tätäkin nopeampaa.

Ratsian ajankohta on sinänsä mielenkiintoinen, että sähköpotkulautojen säännöt muuttuvat 1.6.2024 eli viikon päästä ratsiasta. Vielä tehovalvonnan aikaan yli 25 kg painavat sähköpotkulaudat ovat laillisia sellaisenaan, mutta kesäkuun alun jälkeen niihin täytyy hankkia liikennevakuutus.

Mopoissa keskitytään niissäkin viritysten seurantaan sekä luonnollisesti vakuutusten voimassaolon sekä kuskien kunnon tarkistamiseen.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki