AfterDawn logo

ARM-Windows pyörittää pelejä varsin hyvin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Microsoft on nyt tosissaan viemässä Windowsin ARM-pohjaistten suoritinten maailmaan. Mutta yhtiöllä on kova työ vakuuttaa käyttäjät siitä, että yli 40 vuoden ajan palvellut Intelin x86-arkkitehtuuri kannattaa todellakin hylätä.

ARM-teknologian ehdoton valttikortti on sen pieni virrankulutus x86-suorittimiin verrattuna. Uudet Copilot+ PC:t lupailevat järkiään vähintään 15 tunnin akkukestoa, joka olisi huima loikka nykyisiin PC-kannettaviin nähden, etenkin kun suorituskyvyn pitäisi olla erittäin hyvä ja laitteet ovat superohuita.

Yksi PC-maailman iso käyttäjäryhmä ovat pelaajat, jotka ovat luonnollisesti äärimmäisen skeptisiä siitä, miten tehokkaasti Prism-yhteensopivuustila oikeasti pystyy pyörittämään x86-arkkitehtuurin päälle kehitettyjä pelejä, eräänlaisen emulaation avulla.

Yhtiö on tällä viikolla demonnut ARM-tietokoneiden suorituskykyä pelien kanssa ja tulokset ovat varsin rohkaisevia. Snapdragon X Elite -piirisarjaan pohjautuva kannettava pyöritti mm. Baldur's Gate 3 ja Borderlands -pelejä ja ruudunpäivitys on Prismin läpi ajettunakin noin 30fps tasoa 720p -tarkkuudella. Eli mihinkään huippuluokan kasattujen peli-PC:den tasoon ei päästä, mutta se ei ole sinänsä yllätys, sillä erillistä näytönohjainta ei koneissa ole.


Mutta tuloksista ovat innostuneet etenkin ne, jotka kaipaavat ratkaisua kannettavien pelikoneiden markkinaan. Hitiksi muodostunut Steam Deck on parhaimmillaankin hieman ongelmallinen tapaus, koska se pohjautuu räätälöityyn Linuxiin ja osa peleistä kieltäytyy kategorisesti toimimasta sen kanssa tai pelien asennus vaatii suunnattomasti vaivaa.

Samalla Windowsiin pohjautuvat kannettavat pelikonsolit kuten Asus ROG Ally kärsivät todella heikosta akkukestosta ja ovat myös suorituskyvyltään Steam Deckiä jäljessä useissa peleissä.

Arm-hyppy saattaa olla siis myös valtava loikka eteenpäin kannettavien, PC-teknologiaan pohjautuvien käsikonsolien maailmassa: tarjoten tehokasta suorituskykyä ja pitkää akkukestoa. Sosiaalisessa mediassa uumoillaan jo Xbox Portablea, eli Microsoftin omaa käsikonsolia, joka pohjautuisi ARM-teknologiaan.

On lähes päivänselvää että tulemme kuulemaan ensimmäisistä Snapdragon-pohjaisista kannettavista Windows-pelikonsoleista jo lähiaikoina. Yhteisöpohjainen sivusto WorksOnWoA listaa jo nyt pelejä, joiden tiedetään toimivan mainiosti ARM-pohjaisilla Windows-tietokoneilla.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki