AfterDawn logo

Asus ROG Ally, "Steam Deckin tappaja", julkistettiin - tehoja on, hintakin ok, mutta arvioissa yksi ongelma pilaa kokonaisuuden

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Valven Steam Deck yllätti koko PC-maailman aika pitkälti housut kintuissa. Harva uskalsi veikata, että käsikonsolin näköinen, Linuxia pyörittävä PC olisi varsin hurja myyntimenestys. Tietenkään sen myyntiluvut eivät ole oikeiden pelikonsolien lähimaillakaan, mutta se on kenties eniten myyty yksittäinen PC-malli vuosikausiin (jos sen sellaisena haluaa ajatella).

Kiinalaisfirmoilta Steam Deckin kanssa kisaavia kopioita nähtiin jo ennen Steam Deckiä - ja valtava määrä sen julkaisun jälkeen. Mutta isotkin laitevalmistajat ovat pikkuhiljaa heräilemässä kisaan mukaan.

Paperilla kenties kovimman vastuksen antaa Asuksen ensimmäinen käsikonsoli, Asus ROG Ally. Laite julkaistiin pitkän hypen jälkeen vihdoin tänään - samoin ensimmäiset arvostelut.

Asus ROG Ally tekniset tiedot

  • Suoritin: AMD Ryzen Z1 tai Z1 Extreme (mallista riippuen)
  • RAM: 16 gigatavua
  • Tallennustila: 512 gigatavua (järein versio), PCIe g4 SSD
  • Näyttö: 7", 1920x1080, IPS LCD, 120Hz
  • Paino: 608 grammaa
  • Muuta: Windows 11, muistikorttipaikka, WiFi 6E, kosketusnäyttö


Painoa on siis 61 grammaa vähemmän kuin Steam Deckillä. Ei paljoa, mutta havaittavissa oleva ero.

Ja se tärkein, eli hinta? Nyt tilattavissa oleva, tehokkaampi Asus ROG Ally Z1 Extreme maksaa 799 euroa. Z1 Extreme -mallin toimitukset alkavat kesäkuun 13. päivä.

Ilmeisesti vasta loppukesästä myyntiin saapuu edullisempi perusversio, joka tulee maksamaan noin 100 euroa vähemmän eli hinnan pitäisi asettua noin 700 euroon. Vertailun vuoksi: Steam Deckin järein 512GB malli maksaa 679 euroa - ja halvin malli 419 euroa.

Ensimmäisiä arvioita

Mielenkiintoista onkin ollut seurata Asus ROG Allyn ensimmäisten arvostelujen tulvaa. Yleisvaikutelma on monien arvostelujen pohjalta se, että Windows 11 toimii kohtuullisen hyvin käsikonsolin taustalla olevana käyttöjärjestelmänä. Ei siis lähellekään niin hyvin kuin Valven varta vasten Steam Deckiä räätälöimä Linux, mutta kohtuullisen hyvin kuitenkin.

Allyn näyttöä on kehuttu sitäkin sulavaksi ja todella upeaksi. Mutta eniten kiitosta Ally saa ehdottomasti tehoistaan: se on monen arvostelijan mielestä ensimmäinen PC-käsikonsoli, joka on merkittävästi Steam Deckiä tehokkaampi (muttei sitä isompi - koska saahan tehoja, jos tinkii pienestä koosta).

Valitettavasti Ally kompastuu kaikkien lukemieni arvostelunen pohjalta pahasti akkukestoonsa. Käytännössä todelliseksi akkukestoksi tuntui muodostuneen noin kaksi tuntia, karsimatta aivan radikaalisti pelien laadusta ja suorituskyvystä. Kauttaaltaan akkukesto oli noin puolet siitä, mihin Steam Deck pystyy - vaikka molemmissa laitteissa on sama akku.

Yksi valtava valttikortti Allylla kuitenkin on: Xbox Game Passin tilaajille se on kuitenkin ehdottomasti parasta, mitä käsikonsoleissa on tällä hetkellä tarjota.

Ohessa muutama arvostelulinkki heti julkistuspäivänä julkaistuista arvioista:

1 KOMMENTTI

OneMember1/1

Katselin, että Linus huomautti tuon laitteen Armoury Crate SE -ohjelmiston vaativan kovasti panostusta.

EDIT: Hyvä huomio oli myös tuo että koska tämä on Windows 11 -laite, saa sillä pelata online pelejä jotka vaativan mitä kummallisimpia huijaustenesto-ohjelmistoja...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki