AfterDawn logo

Kommentti: Apple aikoo tappaa Mac-tietokoneensa, hitaasti mutta tarkoituksella

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Applen hyvin mielenkiintoinen suunta tuotevalikoimansa suhteen on ollut nähtävillä jo parin vuoden ajan, mutta tänään viimeistään sen suunta tuli täysin selväksi.

Applen tavoitteena on vuosien saatossa lakkauttaa ikoninen Mac-tietokoneiden mallisto ja korvata se iPadeilla.

Alunperin iPad oli vain venytetty iPhone, mutta etenkin viime vuosien aikana yhtiö on alkanut viemään iPad Pro -sarjaa askel askeleelta lähemmäs täysveristä tietokonetta.

Eilen julkaistu uusi iPad-mallisto alleviivasi tämän muutoksen, kun iPad Pro -mallien sisälle päätyi Applen uusin M4-suoritin. Ensimmäistä kertaa todistimme siis tilannetta, jossa Apple toi tehokkaimman suorittimensa suoraan iPadien voimanlähteeksi, jättäen Mac-tietokoneet odottamaan uutta suoritinta vähintäänkin seuraavaan Applen tuotejulkistusten päivään saakka.

Eli kyllä, ainoa Applen tietokone, josta löytyy uusimman sukupolven suoritin, on M4-piirillä varustettu iPad Pro.


Samalla myös hintahaarukka kuvaa muutosta varsin hyvin: 13-tuumaisen iPad Pron hinnat alkavat Suomessa 1579 eurosta. Kahden teratavun tallennustilalla, 5G-modeemilla, näppäimistöllä ja kynällä varustettuna iPad Pron hinta kipuaa hulppeaan 3438 euroon.

Vertailun vuoksi, M3-sirulla varustettu 13-tuumainen MacBook Air maksaa täsmälleen saman lähtöhinnan verran kuin 13-tuumainen iPad Prokin eli 1579 euroa.

On vaikea nähdä syytä sille, miksi Apple kannibalisoisi omaa markkinaansa kahdella - myönnetään se nyt suoraan - keskenään kilpailevalla tietokoneella. Toki koneilla on näennäisesti edelleen hieman erilainen potentiaalinen ostajakunta, mutta mitä lähemmäs tietokoneen ominaisuuksia iPad Pro -sarja menee, sitä pienemmäksi myös sovellustarjonnan ja toiminnallisuuksien ero tulee muuttumaan.

Onkin hyvin todennäköistä, että jossain vaiheessa Applen pitää päättää kumpaa käyttöjärjestelmää se haluaa sovelluskehittäjien tukevan: iPadOS:ää vai macOS:ää. Ne ovat jo nyt hyvin, hyvin paljon keskenään kytköksissä toisiinsa, joten hyppy aidan toiselle puolen ei tule olemaan sovelluskehittäjille valtava. Mutta kuluttajille - ja Applelle itselleen - Mac-tuotenimestä luopuminen voi olla lopulta liikaa.

Kenties jo kahden vuoden päästä näemme sen, kun seuraava iPad Pro -sukupolvi kastetaan suosiolla "MacBook Touchiksi" ja samalla jompikumpi käyttöjärjestelmistä lakkautetaan tai sulautetaan toiseen.

kuvituskuvana ruutukaappaus Applen Suomen verkkokaupasta 7.5.2024

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki