AfterDawn logo

Maailman suurin äänikirjapalvelu täyttyy nyt tekoälyn lukemista kirjoista

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Maailman suurin äänikirjapalvelu, amerikkalaisen Amazonin kokonaan omistama Audible, on nyt sallinut kirjailijoille ja kustantajille tekoälyn kättämisen kirjojen lukemiseen.

Sääntömuutoksen seurauksena kirjapalvelusta löytyy nyt hurjat 40 000 tekoälyn lukemaa äänikirjaa.

Muutos on valtava, sillä Audiblessa oli vielä parin vuoden takaisen tilaston mukaan tarjolla noin 200 000 kirjaa, eli 40 000 tekoälyn lukeman kirjan määrä tarkoittaisi, että nyttemin joka kuudes Audiblesta löytyvä kirja on tekoälyn lukema.

Techspotin mukaan reaktiot tekoälyn lukemiin kirjoihin ovat olleet hyvin ristiriitaiset.

Ensinnäkin pienet kirjailijat ovat kiitelleet palvelua: eräskin omakustannekirjailija kertoo, että hänellä ei olisi koskaan varaa maksaa ihmislukijan vaatimaa palkkiota, jos hän haluaisi jäädä sentinkin voitolle omilla kirjoillaan. Eli tekoäly on pienille kirjailijoille käytännössä ainoa tapa saada kirja julkaistua myös äänikirjana.


Audible merkitsee tekoälyn ääneen lukemat kirjat hyvin selkeästi listauksissaan, mutta kuuntelijoita on ärsyttänyt se, ettei tekoälyn lukemia kirjoja voi suodattaa pois valikoimasta lainkaan. Ja tietysti työkseen äänikirjoja lukevat ihmiset ovat huolissaan työpaikoistaan ja urastaan. Tekoäly on jo nyt varsin hyvä korvike ihmisäänelle - ja kehityksen laukatessa vauhdilla eteenpäin, se tulee todennäköisesti olemaan täysin rinnastettavissa ihmisiin lukijaäänenä hyvinkin pian.

Myös Storytel suunnittelee tekoälylukijoiden käyttöä isossa mittakaavassa. Storytelin ja Audiblen bisnesmallit eroavat toisistaan varsin paljon ja Audible on pitkälti vain jakelualusta, siinä missä Storytel ja BookBeat kontrolloivat sisältöä ja toimintatapoja tiukemmin.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki