AfterDawn logo

TS: Tietosuojavaltuutettu tutkii Yle Areenan kirjautumispakon laillisuutta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Tietosuojavaltuutetun toimisto on aloittanut selvityksen Yle Areenan kirjautumispakkoon liittyen.

Yle Areenan mobiilisovellukseen tuli kirjautumispakko joulukuussa 2023 ja älytelevisioiden Yle Areena -sovellukseen pakko saapui maaliskuussa 2024.

Ongelmalliseksi pakon tekee Ylen asema julkisena toimijana ja sille laissa asetettujen vaatimusten ristiriita. Yle katsoo itse keräävänsä katsojatietoja palvelunsa ja sisältönsä parantamiseksi kirjautumispakolla. Keräämällä tietoja, yhtiö voi kohdentaa harvinaisempaa sisältöä siitä oikeasti kiinnostuville - eli osaltaan parantaa omaa palveluaan katsojille päin.

Toisaalta kirjautumispakko tuottaa ongelmia ihmisille, jotka eivät ole teknisesti näppäriä: etenkin älytelevisiossa kirjautuminen voi olla ensikertalaiselle haastava temppu.


Turun Sanomien mukaan (maksumuuri) Tietosuojavaltuutetun toimisto ei kommentoi selvitystä sen tarkemmin ennen selvityksen lopullista valmistumista.

Yle Areenan selaimessa toimiva versio ei vaadi - ainakaan toistaiseksi - sisäänkirjautumista tai Ylen käyttäjätunnusta toimiakseen.

2 KOMMENTTIA

keskonen1/2

Tietenkin kirjautumispakko rikkoo lakia eivätkä sen perustelut kestä minkäänlaista kriittistä tarkastelua. Palvelun ja sisällön parantamiseen on muita tehokkaampia keinoja eikä käyttäjien rekisteröinti auta asiaa millään tavalla. Käyttäjien tunnistaminen on tarpeen kaupallisessa palvelussa, jossa eri käyttäjät ovat mahdollisesti eri tavalla arvokkaita palvelun tuottajalle.

jambbak2/2

100% samaa mieltä, täysin tarpeetonta ja käyttöehtojen mukaan >13v lasten Areenan käyttö loppuu siihen. Olen laittanut Ylelle palautetta, vastannut johonkin kyselyyn, siellä on nyt Apple podcast henkilöt vallalla tai sitten Areenasta valmistellaan jotain uutta.

Kuuntelin jokunen aika sitten Kansanradiota, soittivat yhden kirjautumista vastustavan palautteen ja perään alkoivat käsitellä Veikkauksen kirjautumispakkoa! Mun mielestä yleisradiotoiminnan ja uhkapelin vertaaminen menee pahasti pieleen.
Televisioiden ekosysteemi on yksityisyyden kannalta täysin tutkimaton erämaa. Älytelevision ehdot on hyväksyttävä, mikäli älyä meinaa käyttää.. ja muutama valmistaja on jo jäänyt seurannasta kiinni.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki