AfterDawn logo

GlobalConnect rakentaa 260 kilometriä valokuitukuitukaapelia Helsingin seudulle datakeskusten tarpeisiin

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Digitaalisen infrastruktuurin ja tietoliikennepalvelujen tarjoaja GlobalConnect kertoo rakentavansa Helsingin seudulle runsaasti uutta kaapeliverkostoa.

Yhteensä valokuitukaapelia rakennetaan noin 260 kilometrin edestä. Kaapelien kaivuutyöt alkavat Espoossa huhtikuussa 2024.

GlobalConnect kertoo, että nyt toteutettava projekti vastaa ensisijaisesti datakeskusten tarpeisiin, mutta tukee samalla myös GlobalConnectin jo aiemmin käynnistämää suomalaisten kotitalouksien yhdistämistä valokuituverkkoon, johon yhtiö aikoo investoida yhteensä 500 miljoonaa euroa.

"Datakeskusten kysyntä jatkuu edelleen ja kaikki haluavat nyt Pohjoismaihin, myös Suomeen. Onkin arvioitu, että yli puolet lähivuosina Euroopan alueelle tehtävistä datakeskusinvestoinneista suuntautuu Pohjoismaihin. Koska GlobalConnect on ainoa digitaalisen infrastruktuurin toimittaja, joka ylläpitää omaa infrastruktuuriaan sekä Pohjoismaissa että Pohjois-Saksassa, meillä on tärkeä rooli alueen datakeskusbuumin vauhdittajana tulevina vuosikymmeninä, toteaa GlobalConnectin toimitusjohtaja Martin Lippert.

Arvioiden mukaan Pohjoismaihin suuntautuvat datakeskusinvestoinnit kasvavat tällä hetkellä noin 20% vuosivauhtia.

GlobalConnect aikoo vastata kysyntään rakentamalla lähivuosina noin 3000 kilometriä uutta valokuitukaapelia. Uusia reittejä on suunnitteilla esimerkiksi Baltiaan, missä on tarvetta digitaalisen infrastruktuurin laajennukselle.

Lisäksi olemassa olevaa verkostoa tullaan parantamaan ja laajentamaan Keski-Euroopassa, joka on toinen globaali datakeskuskeskittymä.


Nykyinen geopoliittinen tilanne on lisännyt vaihtoehtoisten datansiirtoreittien tarvetta Pohjois-Euroopassa huomattavasti. Uusien kaapeleiden rakentaminen luokin mahdollisuuksia uudelleen reitittää dataliikennettä joustavasti, mikä lisää koko alueen turvallisuutta.

"Pohjoismaat tarjoavat datakeskusten kannalta paljon hyvää: viileän ilmaston, runsaasti vihreää energiaa ja vahvan digitaalisen infrastruktuurin. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä vastaamaan tulevaisuuden kysyntään. Globaalit teknologiayritykset etsivät monipuolisia reittejä ja suurempaa kapasiteettia. Ne vaativat merkittäviä investointeja. Tutkimmekin jatkuvasti mahdollisia uusia maa- ja merikaapeleiden reittejä, lisäämme redundanssia sekä teemme merkittäviä parannuksia kapasiteettiin ja infrastruktuurin kestävyyteen Pohjoismaissa. Olemme sitoutuneet tekemään tarvittavat investoinnit vahvistaaksemme asemaamme ensisijaisena kumppanina globaaleille teknologiayrityksille", Lippert painottaa.

Suomessa esimerkiksi Kouvolassa aloitetaan pian ison datakeskuksen rakentaminen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki