AfterDawn logo

Kouvolaan suuri datakeskus

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Pohjoismainen konesali-, suurteholaskenta- ja tekoälypalveluiden tarjoaja atNorth rakentaa Kouvolaan uuden megaluokan datakeskuksen.

Tilat sijoittuvat Redeve Oy:ltä ostetulle 21 hehtaarin alueelle Kouvolassa. Keskus on osa atNorthin kasvustrategiaa, ja se tulee olemaan yrityksen kymmenes datakeskus Pohjoismaissa ja neljäs Suomessa. Esimerkiksi Ylen mukaan investoinnin arvioidaan olevan 1 - 2 miljardia euroa.

Tiedotteen mukaan datakeskus valmistuu käyttöön vuoden 2025 toisella puoliskolla. Tässä ensimmäisessä vaiheessa datakeskuksen kapasiteetti on 60 megawattia. Kapasiteetti voi laajentua jopa useisiin satoihin megawatteihin, kun se on täysin valmis.

"Keskustelemme useiden tekoäly-yritysten, pilvijättien sekä kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Ne tarvitsevat suorituskykyistä laskentaa ja ovat kiinnostuneita siirtymään Pohjoismaihin pienentääkseen IT-työkuormiensa hiilidioksidipäästöjä. Visiomme mukaisesti olemme edelläkävijöitä tulevaisuudenkestävässä datakeskusinfrastruktuurissa", kommentoi atNorthin toimitusjohtaja Eyjólfur Magnus Kristinsson.


atNorth tekee tiivistä yhteistyötä Kouvolan kaupungin ja energiakumppani KSS Energian kanssa. Uusi FIN04-keskus suunnitellaan lämmön talteenottoa silmällä pitäen, jolloin datakeskuksessa syntyvä ylimääräinen lämpö on mahdollista tarjota KSS:n voimalaitokseen ja uudelleen hyödynnettäväksi kaupunkilaisten tarpeisiin.

Datakeskuksen suunnittelu rakennuslupakäsittelyä varten etenee

Yhtiön suunnitelmissa on aloittaa rakentaminen kesällä 2024. Datakeskuskorttelin liikennöinti tulee kulkemaan pääosin reitillä Anjalantie – Ummeljoentie – Lossitie. Kaupunki kunnostaa Lossitien rakentamistöiden jälkeen.

"Tällä hetkellä viimeistelemme suunnittelua pohjoisimmaksi sijoittuvan 60 MW datakeskuksen osalta rakennuslupakäsittelyä varten. Suunnitelmissa on aloittaa rakentaminen kesällä 2024, jolloin kohde olisi käytettävissä vuoden 2025 loppupuolella", yhtiöstä kerrotaan.

Islannin Reykjavikissa pääkonttoria pitävä atNorth on ostanut aiemmin vuoden 2023 aikana Suomesta kaksi uutta datakeskusta. Lisäksi se rakentaa paraikaa kolmatta datakeskusta Suomeen sekä 30 megawatin keskusta Tanskaan, jotka on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2024 lopussa. Neljäs Suomen datakeskus nousee siis Kouvolaan.

Päivitetty 5.2.2024: lisätty tietoja rakennuslupakäsittelystä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki